לפני שבוע פרסמנו כתבה ובה נשים בהריון התוודו שחרף האיסורים, הן בחרו לעשן, לשתות ולאכול דג נא. הדעות היו שנויות וחלוקות: היו כאלה ששפטו את ההריוניות וטענו שהן אגואיסטיות והיו כאלה שביקשו שפשוט נצא מהרחם של כולן. וכעת, בתזמון מעניין, פרסמה הוועדה לזכויות אדם הנחיות חדשות בכל הנוגע לנשים הרות. בהצהרה היו נושאים חשובים ומהותיים, שנגעו לסביבת עבודה שיש לספק לנשים הרות, אבל את רוב תשומת הלב תפס סעיף אחד, שאסר על ברמנים לסרב להגיש משקאות אלכוהוליים לנשים הרות, חרף הסיכון הידוע לעובר שאמו שותה במהלך ההיריון.
נכון, ההשפעה של סירוב להגיש קוקטייל לאישה הרה הרבה פחות משמעותי מקיצוץ כפוי בשעות העבודה או פיטורין, אבל יש כאן מהלך סימבולי, שמצביע על תהליכים של העברת האחריות על ההיריון לנשים, וכן על התרופפות מסויימת של הגישה כלפי הצעדים הנדרשים להבטחת שלומן של הנשים ההרות. "להשתמש בבטיחות ובבריאות ההיריון כבסיס לאפלייה או כדי לכפות נורמות מגדריות הוא לא חוקי", נקבע בהצהרה, ולמעשה קבעו כי גם אם הכוונה טובה - כמו, למשל, בסירוב להגיש אלכוהול לאישה הרה או ניסיון להקל עליה באמצעות קיצור שעות העבודה שלה - אסור לעשות זאת.
במגזין SLATE החליטו לבחון את הרקע להחלטות האלו, ולבדוק האם ישנה "התרופפות משמעת" מסויימת בקרב הנשים והרופאים בכל הקשור לאיסורים שעד עתה נחשבו לטאבו מוחלט, כמו אכילת בשר, ביצים או דגים נאים, עישון ושתיית אלכוהול. "הנטייה של רוב הרופאים היום היא לתת למטופלת ההרה את כל המידע, אבל לכבד את ההחלטות שלה ולתת לה אוטונומיה", אומרת שרה הורבאת', גינקולוגית שהתראיינה ל-SLATE. "זה משהו שקורה ברפואה בכלל, מעבר מיחסים שבהם הרופא מורה למטופל מה לעשות לקיום של דיאלוג, וזה בולט במיוחד בתחום רפואת האם והעובר. אלכוהול הוא דוגמה טובה לעניין, כי ברור שהרבה אלכוהול מזיק, אבל לא ברור אם וכמה מעט אלכוהול מזיק, וזה משהו שהרופאים משאירים כיום להחלטה ולאחריות של המטופלת".
"הנשים בארץ מקפידות ומודעות לכל מה שקשור להריון שלהן"
Expecting Better, מזהה מגמה דומה. "לדעתי, מדובר בתנועת נגד, מעין מטוטלת שנעה עכשיו לכיוון השני. במשך שנים רק הוסיפו הפחדות ואיסורים, ועכשיו זה הולך לכיוון השני. זה גם משהו שקשור להורות - בשנים האחרונות היו מגמות של הקדשת כל העצמי של ההורים לטובת הילדים, הנקה עד גיל מאוחר, לינה משותפת וגם המגבלות האלו של ההיריון, ובהחלט יש נסיגה בכל העניין הזה". אוסטר מחדדת ומוסיפה כי המגמה של "היריון פחות היסטרי" רווחת בעיקר בקרב נשים משכילות ממעמד סוציו-אקונומי גבוה, שכן לנשים כאלו יש נטייה לערער על המוסכמות ולא לקחת אותן כמובנות מאליהן.
גם אמילי אוסטר, שחיברה את הספרומה המצב בישראל? האם גם כאן יש התרופפות משמעת של הנשים והרופאים? "אני לא חושב שיש התרופפות, להפך", אומר ד"ר דוד דריוול, מנהל המרכז לבריאות האישה של שירותי בריאות כללית (מחוז מרכז) באשדוד. "כיום יש הקפדה יתרה בנושאי תזונה, וכמובן בכל הנוגע לעישון ושתיית אלכוהול, הרבה יותר מאשר לפני 20 ו-30 שנה. אני תמיד אומר לנשים שמגיעות אליי בתחילת ההיריון שהיריון הוא לא מחלה, ומותר לעשות הכל חוץ מכמה דברים מוגדרים - והרבה פעמים שומע מהמטופלות על איסורים נוספים שהן לוקחות על עצמן בשם הזהירות, כמו למשל לא לאכול נבטים.
"הנשים בארץ גם מקפידות מאוד על ביצוע של כל הבדיקות בזמן, מאוד מודעות לכל מה שקשור להיריון שלהן (בין היתר בעזרת ד"ר גוגל, שאני ממש לא מתנגד לעבוד בשותפות איתו) ומגלות אחריות ורצינות מאוד גדולה בכל מה שקשור לאיסורים ולהקפדות של ההיריון".