כשאת מתחילה תהליך של לידה, את לא ממש יכולה לחשוב על כלום חוץ מאשר על כמה כואב לך – לא על התינוק המתוק שעומד להיות לך עוד רגע, לא על המשפחה המהממת שאת מתכננת, לא על המשפחה והחברים שמחכים לשמוע את הבשורה, ובטח, אבל בטח לא על אוכל. שזה, איך לומר בעדינות, היה תחום עניין מאוד משמעותי אצלך עד ממש לא מזמן.
לידה, צירים, חוקן, מי שפיר דולפים, אפידורל – כל אלה לא ממש לא מתקשרים לצורך אנושי לאכול. כל מה שמתחשק לך זה שבבי קרח, בקושי מים. אבל עכשיו, כך מתברר, שלצרוך מזון במהלך הלידה זה לא דבר רע בכלל, להיפך – זה אפילו יכול להועיל לך. על פי סיכום של מחקר מהעת האחרונה, נשים יכולות לנשנש במהלך הלידה – זה לא מסוכן בשום צורה. המחקר מצא שלנשים שהורשו לאכול לפני הלידה הייתה לידה קצרה יותר מאשרר לאלה שקיבלו אך ורק שבבי קרח או לגימות מדודות של מים. המחקר אמנם לא הוכיח שהאכילה היא שמסייעתת ללידה להתרחש מוקדם יותר, אבל גם התוצאה הסטטיסטית שהוא הדגים מעודדת למדי. "אנחנו עדיין לא יודעים כמה בדיוק נשים יכולות או צריכות לאכול במהלך הלידה", הסביר החוקר הראשי ד"ר וינצ'נזו ברגאלה, מאוניברסיטת תומס ג'פרסון בפילדלפיה, לרויטרס, ואנחנו מנחשות ששווארמה בלאפה היא כנראה לא רעיון טוב, אבל פירות וירקות דווקא כן.
הדיון בשאלה אם לאפשר לאכול במהלך לידה אינו חדש, והרופאים מתחבטים בה ללא תשובה חד משמעית. החששות בנושא קיימים עוד משנות ה-40 של המאה הקודמת, עם מחקר שגילה שנשים שיולדות תחת הרדמה עלולות להיות בסיכון גבוה של לשאוף את תוכן הקיבה ולהיחנק, ולכן העדיפו אז להכריז שאכילה בלידה אינה מומלצת בשום צורה. "השימוש בהרדמה כללית במהלך לידה אינו קיים היום כמעט, אבל הפרוטוקולים נגד אכילה בלידה עדיין קיימים", אומרים החוקרים.
בשביל להציג את המחקר החדש, הרופאים אספו מידע מלידות רנדומליות ומבוקרות, והשוו את שתי קבוצות המחקר, בדגש על תוצאות הלידות של הנשים הללו. בחלק מהלידות שנבדקו הורשו נשים רק ללעוס שבבי קרח ולשתות מים, ובחלקן יכלו נשים לשתות ולאכול מעט יותר. באחד המחקרים, לדוגמה, הנשים הורשו לשתות תה עם דבש וסילאן. במחקר אחר הרשו את כל סוגי המזון והמשקאות. מחקר נוסף אפשר לשתות נוזלים ולאכול פחמימות. בסך הכל החוקרים ניתחו 10 מקרי מבחן של נשים שהורשו דרגות שונות של אכילה ושתייה, עם 3,982 לידות. כל הלידות היו של תינוק אחד, לא תאומים, ואף אחת מהן לא הייתה בסיכון לניתוח קיסרי.
הנשים עם הדיאטה הפחות נוקשה לא היו בסיכון מוגבר לסיבוכים בגלל האוכל – לא נרשמו הקאות או חנק, גם כשנעשה שימוש בהרדמה או טשטוש. לנשים שהורשו לאכול ולשתות יותר ממים וקרח, היו לידות קצרות יותר, בממוצע 16 דקות פחות מאשר נשים ששתו רק מים. שזה 16 דקות פחות של צירים וכאבים. "אם לגוף שלנו יש מספיק מים, והוא צורך כמות מספיקה של פחמימות, השרירים שלנו עובדים טוב יותר", מסביר ד"ר ברגאליה, "והרחם בסופו של יום, הוא כמעט כולו שריר. בלידות שאין בהן סיבוך, העדות משלל המחקרים מובילה לכך שנשים יכולות לאכול ולשתות יותר ממים".
אז מה לאכול? עדיף שתנשנשי לפי מה שאת מרגישה שנכון עבורך. בשלבים הראשונים של הלידה, כשעוד פחות כואב ומאתגר, עדיף לאכול כדי שיהיה לך כוח לשלבים שאחרי, בטח אם הלידה עשויה לארוך שעות ארוכות. מאכלים שמנים מדי עשויים להכביד עלייך, ולכן עדיף לבחור פחמימות קלות לעיכול ומזינות שיעניקו לך אנרגיה בלי נפילת הסוכר שאחרי. את יכולה לאכול כמה ביסים כל כמה שעות ובעיקר, להקשיב לבטן שלך.
>> כוהנת הפיטנס שרוקדת עד הלידה