הקשר בין סטרס בהריון ללידות מוקדמות כבר נחקר והוכח בעבר, ואפילו בישראל הצליחו חוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה להוכיח כי במהלך מבצע "עופרת יצוקה" חלה עלייה של פי שניים (!) במספר הלידות המוקדמות בבית החולים. כעת גילו חוקרים מאוניברסיטת אלברטה שבקנדה כי לא רק למצב הנפשי במהלך ההריון יש השפעה על הסיכון ללידה מוקדמת.
החוקרים גילו כי טראומות או מתח בילדות - על רקע גירושין של ההורים, קשיים חברתיים וכמובן אירועים דרמטיים יותר כמו מחלות קשות או תאונות דרכים יש השפעה על הסיכון של נשים הרות ללדת מוקדם הרצוי - קרי, לפני השבוע ה-37 להריון - זאת על אף שחלפו שנים מאותם אירועים ועד שהאישה נכנסה להריון. "למעשה, גילינו כי אם אישה נחשפה לשניים או יותר אירועים מעוררי מתח בילדות, הסיכון שלה ללדת פג מוכפל", אמר פרופ' דייויד אולסן, ממובילי המחקר. "במחקר בדקנו 200 לידות, שמתוכן שליש התרחשו לפני שהאישה השלימה 37 שבועות הריון. כשהעברנו לנשים שאלונים על מצבן הנפשי לאורך ההריון ובמהלך ילדותן, גילינו כי נשים שדיווחו על שניים או יותר גורמי מתח בילדותן (עד גיל 18) היו בסיכון מוגבר פי שניים ללידה מוקדמת, זאת לאחר ש'ניקינו' משתנים אחרים כמו זיהומים, סוכרת ורעלת הריון או סטרס במהלך ההריון עצמו. חשוב לציין כי לא נמצא הבדל בגיל שבו חוו הנשים את אירועי הסטרס, ואין משמעות למספר השנים שעברו מאז ועד שהרו".
לפי הערכות שונות, ברחבי העולם נולדים מדי שנה כ-15 מיליון תינוקות טרם זמנם. לידה לפני שבוע 37 מעלה את הסיכון של התינוקות (שמוגדרים כפגים) לסבול מבעיות מוחיות, דימומים, בעיות נשימה, בעיות עיכול חמורות, עיוורון וכן בעיות התנהגות וקשיי למידה בהמשך החיים.
"אנחנו מקווים שהמחקר יגרום לאנשי צוות רפואי שמטפלים בנשים הרות להיות קשובים למצבן הנפשי בכלל, ובילדות בפרט, כדי לזהות נשים הנמצאות בסיכון ללידה מוקדמת גם אם אין להן את גורמי הסיכון הקלאסיים שמוכרים לנו כיום, כמו הריון מרובה עוברים, מחלות רקע או סיבוכי הריון שונים", הוסיף פרופ' אולסן.