מעטים המצבים בחיים שבהם את יכולה להתיישב על צלחת צ'יפס מעלה אדים וליהנות באמת מכל ביס. אבל אם חשבת לנצל את ההריון לשם כך ולחטוא חטאים קטנים מדי פעם תוך כדי שאת חושבת "מה זה כבר משנה" או "גם ככה אני אוכלת בשביל שניים", כדאי שתחשבי שוב.
גורם לתינוקות קטנים יותר
מחקר חדש מגלה שצ'יפס לא רק מגדיל את היקף הירכיים שלך – הוא מקטין את המשקל ואת היקף הראש של העובר.
אקרילמיד. זה השם החדש שאת צריכה לשנן. אחרי שלמדת לעבור לצד השני של הכביש כשאת רואה סושייה, ולשכוח מסלט ביצים בחוץ, מתברר שגם טיגון ואפייה בחום גבוה – במיוחד של מזונות המכילים עמילן – מסוכנים לתינוק שלך. ואם זה לא מספיק, מתברר שהכימיקל הארור נמצא גם בקפה.
המחקר, שנערך בחסות המכון האפידמיולוגי של ברצלונה (CREAL) והקיף 20 מכוני מחקר מהמובילים באירופה, עקב אחרי 1,100 נשים הרות, שהתבקשו לערוך רישום מדוייק של המזון שאכלו מדי יום לאורך ההריון. הנשים הגיעו ממדינות שונות (אנגליה, ספרד, דנמרק, נורווגיה ויוון), ולאחר שילדו, נאספו דגימות דם טבורי (כדי למדוד את רמות הכימיקל בדמו של התינוק), וכן נמדדו היקפי הראש ומשקלי הלידה של התינוקות שלהן.
התוצאות דיברו בעד עצמן: תינוקות שאמותיהם דיווחו על צריכה מוגברת של מזונות המכילים אקרילמיד, ושבדמם נמצאו רמות גבוהות מהחומר, היו קטנים יותר ב-132 גרם בממוצע מתינוקות עם רמות נמוכות של החומר. בנוסף, היקף הראש שלהם היה קטן יותר ב-0.3 ס"מ בממוצע.
"חשוב להקפיד אל אופן הבישול של המזון"
גם אצל תינוקות שנולדו במועד, עלולים מדדי משקל והיקף ראש נמוכים לגרום לעיכובים התפתחותיים ובעיות כמו מחלות כלי דם והשמנת יתר בהמשך החיים. בעבר קשרו מחקרים בין היקף ראש קטן לבין עליית הסיכון לאוטיזם. "תינוקות שנולדים במועדם, במשקל של פחות משני קילו, מוגדרים כסובלים מפיגור בגדילה", אומר ד"ר בני שכטר. "הסיבה יכולה להיות עוברית (כמו בעיות גנטיות או כרומוזומליות ומומים שונים), גורמים שלייתיים (אי ספקיה של השליה כתוצאה מרעלת, קרישיות יתר או גורמים אחרים) וגורמים אמהיים (סוכרת, יתר לחץ דם וכדומה)".
ד"ר שכטר מציין, שישנם מקרים בהם העוברים קטנים פשוט כי ההורים קטנים, "אך אם המשקל הוא הבעיה היחידה, ואין מצוקה עוברית, הכל בסדר. כאשר יש השפעה חיצונית, כמו עישון או השפעה זרה אחרת, התינוק ישלים את החוסר מחוץ לרחם, אולם עלולה להישקף לו סכנה בלידה, מכיוון שהשליה לא תספק לו את כל צרכיו והוא עלול להיקלע למצוקה".
"טיגון צלייה ואפייה בטמפרטורות גבוהות יוצרות כמויות גדולות יותר של אקרילמיד, ולכן עדיף לאדות, להרתיח או לבשל בטמפרטורות נמוכות יותר, ולזמן קצר יותר", אומרת טובה קראוזה, דיאטנית קלינית ומחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהריון". בין היתר, ממליצה טובה שאם כבר מטגנים יש להימנע מלטגן את המזון ממש עד השחמה אלא להסתפק בהזהבה, לא לקלות את הטוסט לדרגה שרופה מדי ולא לגרד את תחתית סיר האורז הפריכה.
"חשוב לציין שאין הבדל בכמויות האקרילמיד בין מזון אורגני ולא-אורגני, כך שלא כדאי להרגיע את המצפון בצ'יפס מתפוחי אדמה מגידול אורגני, אלא פשוט להקפיד על אופן ההכנה של המאכלים שלנו. יש לציין שהכמיקל הזה לא נמצא בבשר, דגים ומוצרי חלב, וחשוב לשלב גם אותם בתפריט, ולא להתבסס רק על עמילנים ופחמימות. אם אוכלים תפריט בריא ומאוזן, ומפחיתים בטיגון, שזו המלצה טובה ממילא, אנחנו בסך הכל בסדר".