אין ספק שהריון ולידה הם בין התהליכים העוצמתיים והמטלטלים ביותר שאישה עוברת במהלך חייה. אך לצד כל ההתרגשות והשמחה - לפעמים נשארות איתנו השלכות מעצבנות ולא רצויות על גופנו: מסימני מתיחה, עבור לעודפי שומן ועד לצלוליט. העיקר הבריאות? ברור, אבל אם נהיה כנים -  נשים מתמודדות עם תופעות גופניות רבות שמקשות על חזרתן לשגרה באופן מלא, ולא רק בשביל להיכנס לג'ינס של גיל 16.

"תשעה חודשי הריון אולי מסתיימים בלידת התינוק, אבל לא כאן מסתיים תהליך השינויים הגופניים בגוף האישה", מסביר ד"ר גדי בן שטרית, מנהל מרכז בריאות האישה ב"מכבי" ורופא נשים בכיר. "חלק מהשינויים קשורים בשינויים הורמונליים, וחלקם במשקל שמשתנה בצורה מהירה יחסית. התהליכים הפיזיולוגיים נמשכים הרבה זמן אחרי הלידה, אבל הם חולפים. נדרשת סבלנות". ואכן, החדשות הטובות הן, שהיום יש איך לטפל בהכל, ואין סיבה להשלים עם המצב.

  1. סימני מתיחה: או שיש לך או שאין לך את זה

    "סימני מתיחה הם דבר מאוד אינדיבידואלי וגנטי הקשור ברמת הקולגן והאלסטין בעור, חלבונים המאפשרים גמישות ואלסטיות ", מסביר בן שטרית, "יש נשים שהאלסטיות מחזירה את העור לקדמותו בלי שינוי, ויש נשים שעצם המתיחה יוצרת פגיעה ברמת הקולגן בעור, מה שגורם לסימני מתיחה. אי אפשר לנבא את זה מראש".

    לדבריו, הפתרון האפקטיבי ביותר הוא ניתוח למתיחת עור. "הקרמים הנמכרים לא הוכיחו את עצמם כמונעי סימני מתיחה לטווח ארוך", הוא מדגיש ומוסיף, "אף קרם לסימני מתיחה לא הוכח כיעיל רפואית. שום קרם לא יעזור לנשים עם סימני מתיחה, ומצד שני, נשים שלא סובלות מסימני מתיחה לא צריכות להשתמש בשום קרם. זה הרבה גנטיקה".

    עם זאת, ישנם פתרונות נוספים שאינו פולשניים הנעשים באמצעות טכנולוגיית מיקרופלזמה ואולטראסונד, מסבירה עידית הלפרין, אסתטיקה רפואית מתקדמת. "סימני מתיחה הם בעצם צלקת לכל דבר ועניין. סיבי הקולגן שלנו נראים כמו חבלים, וסימן מתיחה הוא בעצם קרע בחבל. המטרה שלנו היא לשקם את את אותו קרע. הטיפול למעשה משקם ובונה את סיבי הקולגן מחדש ופועל לייצור סיבי קולגן, וכך משקם את סיבי הקולגן ומטשטש את סימן המתיחה בצורה שבקושי ניתן לראות את הסימנים. כדי לדעת לאיזה תוצאות ניתן להגיע, אנחנו צריכים לאבחן את העור בפגישת יעוץ, וכך נוכל להגיד כמה טיפולים נצטרך, מה העלויות ולאיזה תוצאות ניתן להגיע. בדרך כלל לא ניתן להעלים סימני מתיחה לחלוטין וניתן להגיע עד 80 אחוז שיפור וטשטוש הסימן". אגב, אם אתם רוצים לדעת עוד פרט חשוב על הסימנים שלכן, דעו שיש משמעות לצבעם: סימן לבן משמעו שהוא ישן יחסית, וצבע אדום משמעו כסימן חדש יחסית. 

    "בטכנולוגיות אלו, אנו למעשה מבצעים פציעה מבוקרת בעור כדי לגרום לו להשתקם", אומרת עידית הלפרין, מומחית לטיפולי אסתטיקה רפואית. "בזמן השיקום, העור מייצר את סיבי הקולגן ומטשטש את סימני המתיחה. מספר הטיפולים משתנה בהתאם לאורך, לרוחב, לעומק ולסוג הסימן, כאשר סימן ישן מופיע בצבע לבן וסימן חדש מופיע בצבע אדום. בפגישת אבחון ניתן לענות על שאלות אלו.
  2. עודפי שומן – חלק טבעי מהיריון ולידה

    אחת התופעות המוכרות כמעט לכל אישה בהריון, היא איך לא, המשקל שהולך ועולה והולך ועולה. "אישה עולה במהלך ההריון בין 12 ל – 15 קילו בממוצע", מתאר בן שטרית ומסביר, "לוקח בדרך כלל שישה שבועות לחזור לממדים ההתחלתיים של לפני ההיריון, אבל יש נשים שלוקח להן הרבה יותר זמן, במיוחד כשהשומן מתפזר בדופן הבטן, במותניים, בישבן ובמקומות שקשה יותר לשרוף בהם שומן".

    העלייה במשקל לדבריו, היא תהליך טבעי וחשוב לגוף בזמן זה. "העלייה במשקל לא נובעת רק מעלייה ברקמת השומן. הרחם גדל פי 10, השדיים גדלים, נפח נוזל הדם (הפלזמה) עולה בחמישים אחוז, השילייה עצמה שוקלת כחצי קילו ומי השפיר מגיעים לליטר וחצי. כל זה מתבטא בעלייה במשקל, שלאו דווקא נגרם משומן", הוא מסביר ומוסיף, "ישנה גם עלייה ברמת השומן, כי הגוף אוגר אנרגיה לתהליך הלידה והטיפול ביילוד. גם כאן הגנטיקה נכנסת לתמונה – יש נשים שיחזרו לעצמן אחרי כל הריון תוך חודש ויש נשים שלא יחזרו לאותה הגזרה".

  3. עיצוב הגוף ועבודה על רצפת האגן

    גל שחם (31), מאמנת כושר מוסמכת לנשים בהריון ולאחר לידה ובעלת מרכז הכושר strong mama מסבירה איך להתמודד עם העלייה במשקל. "אני פוגשת לא מעט נשים לאחר לידה שחוזרות להתאמן ורוצות אימונים קשים ש'יקרעו' אותן כדי שיוכלו לחזור מהר לגזרה הקודמת שלהן. אני מבינה את הרצון והצורך, אבל זו תפיסה מוטעית", היא מחדדת ומפרטת, "צריך להתאים תרגילים ליכולת העכשווית של שרירי הבטן ובהדרגה לחזק ולעזור לרקמה לחזור לגודלה הטבעי. אם התהליך הזה לא יקרה והרקמה לא תיסגר בצורה סדורה, לא משנה כמה תפמפמי כפיפות בטן - הבטן תישאר. אימון לא נכון יכול אף לגרור נזק בלתי הפיך".

    חשוב לא להתחיל באימונים מיד. "לאחר הלידה, נכון לתת לגוף את הזמן שלו להחזיר את הדברים למקום. כדאי לחזור לפעילות גופנית מותאמת לאחר בדיקה אצל רופא נשים", היא ממליצה ומפרטת, "בדרך כלל מומלץ לחזור לשגרת אימונים כ-6 שבועות לאחר הלידה בלידה ואגינאלית, וכ- 8 שבועות לאחר ניתוח קיסרי".

    וכשחוזרים להתאמן, היא ממליצה לעבוד על חיזוק השרירים. "אני ממליצה על אימונים שמטרתם לעבוד על חיזוק פנימי וחיצוני של השרירים ולשים דגש על איזור האגן והשכמות. חשוב ללמוד איך להרים נכון ולתפקד נכון ביום יום, עם שגרה של הרמת תינוק כמעט בכל שעות היום", היא מסבירה ומוסיפה כי חשוב לחזק גם את רצפת האגן: "אם יש בעיות של שליטה בסוגרים, טחורים, כאבים ביחסי מין, עצירויות ועוד, זה יכול להעיד על רצפת אגן חלשה. במקרים אלו, עבודה ושיקום של רצפת האגן תשפר את המצב ותעלה את איכות החיים".
  4. הקפאת שומן

    ולמי מאיתנו שלא מצליחה להוריד את עודפי השומן באמצעות ספורט - אפשר גם להקפיא אותם. "טיפול הקפאת שומן נעשה באמצעות מכשיר בעל 2 ידיות הפולטות קור שחודר לתוך תאי השומן והורס אותם. תאי השומן מתים בהליך זה, ומערכת הלימפה שלנו מפנה אותם דרך הצרכים. כחודש וחצי לאחר הטיפול ניתן לראות הצרת היקפים של בין ס"מ לס"מ וחצי, והפחתה של כמות תאי שומן באיזור", מסבירה הלפרין.
  5. הרחבת האגן – מיתוס או מציאות?

    מתברר שמה שנראה לנו לפעמים כמו הרחבה של עצמאות האגן, הוא פשוט עודפי שומן מצטברים. "האגן מתרחב בזמן הלידה עצמה, אבל הוא אלסטי ומתכווץ חזרה עד שישה שבועות לאחר הלידה", מסביר בן שטרית ומוסיף, "לפעמים מצטברים עודפי שומן באזור האגן, אבל לא מדובר בהרחבה שלו".

    לדבריו, בזמן מעבר העובר בתעלה, המפרקים בין עצמות האגן נפתחים. "למפרק יש תנועה מינימלית ובלחץ גבוה, כשיש מתיחה בלידה, מתאפשרת גמישות יתר לאותם המפרקים", הוא מפרט ומדגיש, "המפרקים לאט לאט חוזרים לעצמם".

    מעבר לכך, הוא ממליץ לגשת לבדיקה כשישה שבועות לאחר הלידה, כדי לוודא שלא נותרו ברחם שאריות הריון. "אם נותרו חלקי שילייה ברחם מדובר במצב מסוכן שיכול להזדהם, לגרום לדימומים מתמשכים וקושי להרות", הוא מסביר ומדגיש, "יש חשיבות לזיהוי מוקדם כמה שיותר על מנת לטפל בכך".
  6. צלוליט עקשן

    "צלוליט הוא למעשה רמת שומן לא אחידה ברמת העור שיוצרת גבשושיות בנראות העור", מסביר בן שטרית ומרחיב, "רשת החלבון שמורכבת מקולגן ואלסטין מונחת על השומן, וכששומן מבצבץ החוצה דרך הרשת, הוא נכלא בין סיבי הקולגן השבור ונוצר צלוליט". הוא מוסיף שהצלוליט נגרם לאחר ירידה מהירה במשקל: "בהריון מאבדים נפח מהר מאוד ותאי השומן נכלאים. בדרך כלל הצלוליט מופיע באזור הירכיים והישבן, מפני שאלו הם האזורים שמכילים הכי הרבה שומן".

    via GIPHY



    קשה מאוד להיפטר מהצלוליט - כפי שכולנו מכירות, אבל הבשורה הטובה היא שזה כן אפשרי. לפחות את רובו.  "באמצעות תזונה נכונה, שתיית מים, ניקוי רעלים, פעילות גופנית ועיסוי צלוליט שמפרק את רקמת השומן וממיס אותה - ניתן להיפטר מהצלוליט", עם זאת, מסביר ד"ר בן שטרית כי כל אותם טיפולים המוצעים באמצעות משחות שונות לא הוכחו כיעילים במחקרים רפואיים לאורך זמן".

    דרך נוספת שניתן לטפל בצלוליט, אומרת לנו הלפרין, היא באמצעות מכשיר אולטראסונד."צלוליט הם כאמור תאי שומן לכל דבר ועניין, תאים שחמקו מהשכבות התחתונות של העור לשכבות העור העליונות דרך קרע בסיבי הקולגן שלנו (כמו בועות באקווריום). לאחר שתאי השומן עולים לשכבות העליונות הם נתקעים במעין קפסולות של סיבים מה שנותן להם את המראה הגבשושי. הטיפול בעזרת  אולטרסאונד מפרק והורס מימברנות תאי שומן. ברגע שתאי השומן מתים הם יוצאים מהגוף דרך מערכת הלימפה והאזור נשאר חלק. בנוסף, המכשיר מותח ומשקם את סיבי הקולגן, ובכך מתקן את הקרע בסיבים ומונע עלייה של תאי שומן נוספים לשכבות העליונות של העור".
  7. רפיון עור

    הטלטלה שהגוף שלנו עובר בעקבות הריונות, עליות וירידות במשקל לצד השלכות הגיל והגרביטרציה – יוצרת את המראה של רפיון העור. "העור שלנו בנוי מסיבי קולגן, הסיבים האלו נראים כמו חבלים בעור. עם השינויים בגופנו - החבלים האלו נחלשים ונהיים רפויים יותר, ממש כמו חבלים תלויים. במקרה של הריונות - הרפיון נראה לעין בעיקר באזור הבטן התחתונה", אומרת הלפרין ומסבירה כי ניתן לטפל באיזור זה באמצעות מספר טכנולוגיות: מיקרופלזמה (בעיקר מיועד לעבודה על החלק העליון של העור, גורם לפציעה מבוקרת הגורמת לייצור סיבי קולגן הבונים את העור בהדרגה), אולטרסאונד (מיצוק העור באמצעות חימום) וגלי רדיו (עובדים על סיבי הקולגן והחלק הפנימי של העור, בעזרת חימום של המים בתאים הגורמים לייצור סיבי קולגן המותחים וממצקים את העור).