כ-80% מהנשים סובלות מבחילות והקאות במהלך ההיריון. במקרים מסוימים התופעה עלולה להיות מסוכנת ואף לגרום להתייבשות ולירידה במשקל. כעת תרופה חדשה שנכנסה לשימוש בישראל מציעה לראשונה פתרון לנשים ההרות.
בחילות והקאות במהלך ההיריון הן תופעה נפוצה שמשפיעה כמעט על כל הנשים ההרות. כעת ייתכן ונמצא פתרון: התרופה "בונג'סטה" הוכחה כמקלה על הבעיה השכיחה ביותר בקרב נשים בהיריון שעד היום נמנעה מהן האפשרות להשתמש בתרופות דומות מחשש לפגיעה בעובר.
במרבית המקרים בחילות והקאות הן תופעות טבעיות שמתחילות להופיע בין השבוע הרביעי לשבוע התשיעי של ההיריון. למרות שרבים סבורים שהבחילות מופיעות רק בבוקר, בחלק לא מבוטל מהמקרים הן עלולות להופיע בכל שעות היממה. אצל רוב הנשים המצב משתפר והבחילות נעלמות מעצמן בין השבוע ה-12 לשבוע ה-16 של ההיריון. יחד עם זאת, אצל חלק מהנשים התופעה תימשך כמה שבועות או חודשים, ויש כאלו שיסבלו מבחילות והקאות לאורך כל תקופת ההיריון. בחילות והקאות משפיעות על נשים שונות בצורה שונה – יש שסובלות מהן בצורה קלה ונסבלת, ויש שעלולות לסבול מבחילות והקאות מרובות ומתחושת אי נוחות קשה.
"במקרים שבהם הבחילות בהיריון ממושכות ולא נצפית הטבה, חשוב לפנות בהקדם לרופא", אומר ד"ר עידו שולט מנהל היחידה לרפואת האם והעובר בקריה הרפואית רמב"ם, "הרופא יכול לאמוד את הצורך בטיפול תרופתי שעוזר להקל על התופעה, בעיקר למי שמרגישה שאיכות חייה נפגעה כתוצאה מכך. מדובר בטיפול שנבדק על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי בקרב נשים בהיריון וזכה בציוני בטיחות גבוהים".
לאחרונה נכנס לשימוש בישראל טיפול חדש להתמודדות עם התופעה – התרופה "בונג'סטה". זהו כדור שמהווה למעשה הטיפול היחיד שמותאם לנשים בהיריון ומכיל שני מרכיבים עיקריים: דוקסילאמין ופירידוקסין שמצליחים להפחית את הבחילות אצל נשים שסובלות מהבעיה באופן חמור.
איך להימנע מבחילה בהיריון? המלצות הרופאים
"לא לגמרי ברור מהם הגורמים לבחילות והקאות בהיריון, אך ההשערה הרווחת היא שסיבה לכך נמצאת בשליה", מסביר ד"ר שולט, "לכן נשים עם תאומים (היריון עם שתי שליות) מדווחות בשכיחות גבוהה יותר על בחילות במהלך התקופה. גם נשים עם שליה גדולה במיוחד סובלות מבחילות קשות יותר בשבועות הראשונים של ההיריון".
כיום ישנן תרופות נוספות לטיפול בבחילות אולם טיפולים אלו אינם מאושרים לשימוש עבור נשים הרות ובחלק מהמקרים נטילה שלהם עלולה לגרום למומים בעובר או להפלות. בונג'סטה היא אומנם תרופה חדשה בישראל אך היא כבר נמכרת בחו"ל ונחשבת לבטוחה. היא מחליפה את התרופה "דיקלקטין" שיורדת מהמדפים ולא תימכר יותר בישראל.
את הטיפול התרופתי מתחילים ממינון נמוך ועולים בהדרגה בהתאם למצבה של ההיריונית. "הרפואה המערבית מציעה כיום טיפולים יעילים שיכולים להשפיע באופן מהיר ואפקטיבי, כך שניתן לחזור במהירות לשגרה – גם בשליש הראשון להיריון", מסכם ד"ר שולט.
כדי להתמודד עם הבחילות בזמן היריון הרופאים ממליצים כיום על כמה אפשרויות: להגדיל את שעות המנוחה, להקפיד על שתייה מרובה ולאכול מנות קטנות יותר ולעיתים קרובות יותר. על אף שבחילות פוגעות ברצון לאכול, דווקא התזונה במהלך תקופה זו חשובה ביותר ועל כן, מומלץ שלא להקטין את כמות האוכל אלא לחלק את הארוחות לאורך היום. שינויים בתפריט ובסוגי המזונות יכולים גם כן להוות פתרון. מזון מתובל, מטוגן או שומני עלולים להגביר בחילות ומומלץ להימנע מכך.