שני מקרים שעלו לכותרות בעולם לאחרונה מעלים שאלות בנוגע ללגיטימיות של פונדקאות על ידי חברות או אפילו אמהות של בני הזוג: המקרה הראשון התרחש בארה"ב. אחרי שילדה תאומים שמתו במהלך הלידה והפילה הריון נוסף, הרופאים הודיעו לשרה קורנל שגופה לא יעמוד בניסיון נוסף, ושאם היא רוצה ילדים - כדאי שתתחיל לחפש פונדקאית. קריסטין קייסי (61), אמא של שרה, לא חשבה פעמיים - והתנדבה למשימה.
מקרה נוסף התרחש אף הוא בארה"ב, כשג'יימי האווול התנדבה להיות הפונדקאית של וויטני בריט - החברה הכי טובה שלה. אחרי חמש שנים של טיפולי פוריות מתישים, הבינו בריט ובעלה שהם צריכים למצוא מישהי שתישא עבורם את ההיריון, והתחילו לחפש נשים שיהיו מוכנות להיכנס לתהליך. ערב אחד יצאה בריט לנקות את הראש עם חברתה הטובה, וכשישבו במסעדה אמרה לא האוול שמצאה עבורה פונדקאית. בריט הנרגשת ביקשה לדעת פרטים, והאוול אמרה: "אני".
האם מצב כזה תורם או דווקא מזיק לתהליך הפונדקאות? והאם זה יכול לקרות בישראל? שוחחנו עם עו"ד סיגל רוסק-גיסין ועו"ד תמר רובינשטיין, מנהלות מיזם "חיים חדשים", המלווה פונדקאיות והורים מיועדים בהליכי פונדקאות, כדי להבין.
"חוק הפונדקאות בארץ לא מאפשר מצב בו פונדקאית היא בת משפחה של ההורים המיועדים", מסבירה עו"ד רוסק-גיסין. "לפי החוק הפונדקאית לא יכולה להיות אם, בת, נכדה, אחות, דודה ובת-דוד או בת-דודה של האב או האם. בנוסף לכך, הגיל המקסימלי שבו אישה יכולה לשמש כפונדקאית בישראל הוא 38, כך שאמהות לנשים הזקוקות לפונדקאית הן כבר לא בגיל המתאים על פי רוב.
"מנגד, אין מניעה בחוק הישראלי כי אישה תהיה פונדקאית עבור חברה קרובה, ובלבד שהיא עומדת בכל שאר הקריטריונים הקבועים בחוק הפונדקאות ובנהלי הוועדה. בשונה מפונדקאות מחו"ל, העובדה שבישראל הפונדקאיות חייבות לקבל אישור של ועדה הוא יתרון משמעותי לזוגות, אשר יכולים להיות בטוחים שהאישה שנבחרה היא כשירה לשמש כפונדקאית, הן מבחינה בריאותית והן מבחינה נפשית".
ומה לגבי המורכבות של תהליך כל כך סבוך עם מישהי קרובה? "יש יתרונות רבים לכך שהצדדים להליך הפונדקאות יהיו זרים זה לזה", אומרת עו"ד רובינשטיין. "תהליך הפונדקאות הוא מורכב מהרבה בחינות; במהלכו עלולות לצוץ אינספור סיטואציות מורכבות, ודווקא הריחוק בין הצדדים להליך (האם הנושאת וההורים המיועדים) יכול להוות יתרון גדול. הזכויות והחובות של הצדדים מוגדרים חוזית, ההתנהלות הכספית מתנהלת על ידי נאמן והתשלומים מתנהלים בהתאם לחוזה. הדברים מוגדרים היות ומדובר בצדדים הזרים זה לזה בראשית הדרך.
"מובן שלאורך הזמן נוצרת קרבה בין הצדדים, שכן במהות מדובר על נתינה אדירה של אישה (זרה במרבית המקרים) לזוג במטרה להעניק לזוג את הדבר היקר ביותר – ילד. לאורך התהליך הצדדים לומדים להכיר, לכבד, להעריך ולהוקיר זה את זה ובמרוצת הזמן על פי רב נוצרת רעות, איכפתיות והרבה אמפטיה. לאחר שההליך מסתיים בהצלחה הצדדים רשאים לבחור את מידת הקשר והקרבה לעתיד. לא תמיד הורים מיועדים מעוניינים בהמשך קרבה – ודווקא הזרות בין הצדדים להליך מאפשרת מצב כזה.
"מאידך, יש גם יתרונות להליך הפונדקאות עם אישה קרובה מאוד לזוג – אולם כאשר מדובר בחברה קרובה יש גם בסיס למחלוקות, בפרט כאשר ההליך אינו מתנהל בצורה חלקה (מקרים של הפסקת הריון, מקרים בהם לא נקלט הריון וכו')".