מה זה כאב הראש הזה? למה כואבת הבטן? לא צריך להיות היפוכונדרית כדי לדאוג בהריון. מגוון התופעות הפיזיות המוזרות שמזמנים לנו תשעת החודשים הללו יכולים להפוך גם אישה בריאה כמו שור והגיונית לפקעת רוטטת של חששות בריאותיים. ההתלבטות הבלתי נגמרת, בין החשש שאת מפספסת משהו רציני לבין חוסר הרצון להתפדח במיון (ולשמוע שכאבי הבטן, שהיית בטוחה שהם צירים, הם בסך הכל תגובה לחומוס שתקעת בצהריים), יכולה לחרפן.
אבל מתי כן צריך לדאוג? איזה סימנים צריכים להדליק לך נורה אדומה? קבלי מדריך עם 8 סימנים מחשידים שצריכים לשלוח אותך להיבדק. ולפני שמתחילים, טיפ חשוב: כמו כל דבר בהריון, כשיש ספק אין ספק. אם את מרגישה משהו שמדאיג אותך מספיק – לכי להיבדק. הרופאים רגילים להריוניות לחוצות, וחוץ מכמה גרמים של כבוד עצמי אין לך מה להפסיד.
1. הסימן: מיעוט תנועות.
תסריט פסימי: העובר הרבה יותר חכם ממה שאנחנו נוטים לחשוב. כאשר הוא מרגיש מצוקה: מחסור בחמצן או במזון, מיעוט מי שפיר או כל בעיה בריאותית אחרת, הוא מפחית את תנועותיו למינימום, כדי לשמור אנרגיה חיונית – ועל הדרך מאותת לנו שמשהו לא בסדר. נהוג להמליץ על מעקב תנועות החל משבוע 28, לפחות פעמיים ביום. אם לא הרגשת 4-5 תנועות בחצי שעה, נסי למשך חצי שעה נוספת, ואם לא: בדיקת אולטרסאונד פשוטה, לעתים בליווי מוניטור שיציג את הדופק של העובר, יכולה לברר אם הכל בסדר או שיש בעיה שמצריכה טיפול.
תסריט אופטימי: לפעמים העובר פשוט ישן, וכמעט לא זז. הרבה פעמים, עצם ההגעה למיון, עם האדרנלין והדאגה הכרוכים בכך, כבר מעירים את התינוק הישנוני.
2. הסימן: כאבי בטן עליונה.
תסריט פסימי: רעלת הריון, תופעה מסוכנת המתבטאת ביתר לחץ דם, חלבון בשתן, טשטוש ראייה, כאבי ראש וכאבים בבטן העליונה. למרבה הצער, אין צורך בכל התסמינים כדי להעיד על קיומה, ולכן יש ללכת להיבדק גם כאשר מופיע רק אחד מהם. סטיק של חלבון בשתן ובדיקת לחץ דם ירגיעו אותך ואת הרופא, או ישלחו אותך להמשך בירור.
תסריט אופטימי: יש מצב שמדובר בתחושת צרבת חריפה, או פשוט לחץ שמפעיל הרחם על האיברים הפנימיים.
3. הסימן: כאבי בטן תחתונה.
תסריט פסימי: כל אישה חווה אחרת את הצירים, ולכן בהחלט ייתכן ש"כאבי המחזור" האלה מעידים על פעילות רחמית כלשהי. אפשרות מבאסת נוספת היא דלקת בדרכי השתן, תופעה אופיינית להריון, שמעבר לסבל שהיא מסבה עלולה לגרום ללידה מוקדמת. תרבית שתן פשוטה תשלול דלקת, ומוניטור ישלול צירים.
תסריט אופטימי: לפעמים ישנם כאבי מתיחה טבעיים של הרחם, במיוחד בתחילת ההריון.
4. הסימן: כאבים במפשעות.
תסריט פסימי: סימפיזיוליזיס, תסמונת הריונית מוכרת וכואבת במיוחד. כתוצאה מהפרשת הורמון הרלקסין, המאפשר לאגן להתרחב כדי ליצור דרך מעבר לתינוק, נשים מסוימות סובלות מגמישות יתר באזור האגן והמפשעות. כמו כן, לעתים הכאבים במפשעה מבשרים על צירים. בדיקת אולטרסאונד פשוטה יכולה לאשר או לשלול את התסמונת, ולצייד אותך במשככי כאבים שיעזרו לך. בנוסף, מוניטור יראה האם הכאבים קשורים לצירים או סתם מראים לך כוכבים.
תסריט אופטימי: בהחלט ייתכן שכאבי המתיחה הם כתוצאה מהתרחבות נורמלית של האגן בזמן ההריון, ויחלפו לאחר מנוחה.
5. הסימן: רטיבות חשודה.
תסריט פסימי: ירידת מי שפיר. בניגוד לסרטים, שם תמיד המים יורדים בשצף קצף ובדיוק בתאריך, במציאות קורה שיש טפטוף איטי אך עיקש של מי שפיר, שעלול להביא לזיהומים ואפילו ללידה מוקדמת. כדי לוודא שאכן מדובר במי שפיר, את יכולה לרחרח את הנוזל – למי שפיר יש ריח חזק של זרע – או להשתמש בקיט ביתי לבדיקה, כמו "מיי-טסט".
תסריט אופטימי: בהריון יש הפרשות מרובות מהנרתיק, ובהחלט ייתכן שזה מה שגורם לרטיבות. בנוסף, לקראת סוף ההריון יש נשים שסובלות מדליפת שתן, בגלל הלחץ שמפעיל הרחם על השלפוחית. מביך, אבל נורא הרבה פחות.
6. הסימן: כאבי ראש וטשטוש ראייה.
תסריט פסימי: רעלת הריון, שאלו שניים מסימניה המובהקים. אם מדובר בכאב ראש שלא נפתר עם שתייה ומנוחה, או בטשטוש ראייה רציני שלא נובע משעות של בהייה בצג מחשב, תמיד צריך לבדוק בקפידה פרמטרים נוספים כדי לשלול רעלת.
תסריט אופטימי: בהריון יש לעתים נטייה מוגברת למיגרנות. לא ייאמן שזו הנקודה האופטימית, ועדיין: עדיף מרעלת. בנוסף, ייתכן שטשטוש הראייה הוא חלק מירידה טבעית של הראייה בהריון, ועלול להיות גורם בפני עצמו לכאבי ראש.
7. הסימן: צריבה בשתן.
תסריט פסימי: דלקת בדרכי השתן, שמציקה מאוד לאם ועלולה לפגוע גם בעובר ובמקרים קיצוניים לגרום ללידה מוקדמת. דלקות בשתן הן פשוטות מאוד לטיפול, ומתרחשות הרבה במהלך ההריון – גם בשל הרחבת אגני הכליה וגם על רקע הורמונלי. הפניה פשוטה מרופא משפחה או מוקד של הקופה יאפשרו לך לעשות בדיקת שתן, ולקבל תוצאות תוך שעות ספורות.
תסריט אופטימי: לא שתית מספיק. התחברי מיד לבקבוק גדול של מים או מיץ חמוציות, והמשיכי כך לכל אורך ההריון. וגם אחריו.
8. הסימן: דימום.
תסריט פסימי: תלוי בשלב ההריון. בתחילתו עלול דימום להעיד על הריון שעומד להסתיים באופן טבעי, בשלבים מאוחרים יותר ייתכן שמדובר בתחילתה של היפרדות שליה, מצב המסכן את האם והעובר. בדיקת אולטרסאונד ובדיקה ידנית של הצוואר תוכל לשפוך אור על המצב, ומשם לשלוח אותך להמשיך בחייך כרגיל או בשמירת הריון בדרגות חומרה משתנות.
תסריט אופטימי: מצד שני, בתחילת ההריון מתרחשים לעתים "דימומי השתרשות", שלא מסכנים את ההריון. בשלבים מאוחרים יותר ייתכן דימום קטן שמעיד על דינמיקה מסוימת של צוואר הרחם, אשר לאו דווקא מסכנת את ההריון וניתנת לעצירה אם טרם הגיע הזמן ללדת.
הבהרה: אין באמור לעיל להוות המלצה רפואית או תחליף לייעוץ רפואי.
סייע בהכנת הידיעה: פרופ' אייל שיינר, ראש ועדת ההתמחות ורופא בכיר בחטיבה למיילדות וגינקולוגיה במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית.
ואיך תדעי מתי לגשת לחדר לידה? קבלי סימנים