שינה בהריון היא עניין מורכב. מצד אחד את עייפה עד תשושה, במיוחד בשליש הראשון והאקסטרה הורמונלי ובשליש השלישי הכבד מנשוא. מצד שני, לא קל מצוא מנוח לגוף המוזר הזה שגידלת פתאום; כל תנוחה כואבת במקום אחר וממילא רוב הסיכויים שעד שתתמקמי תגלי שאת חייבת פיפי או גיחה למקרר.
אם תוסיפי לזה את חלומות הביעותים שכל כך אופייניים להריון, ואת העובדה שכולם מייעצים לך לישון כמה שיותר עכשיו כי תכף כבר לא תוכלי (כאילו שיש להם אגרות חוב בבנק שעות השינה העולמי) – תקבלי משוואה לא מאוד פשוטה, ולבטח מעייפת למדי. אז למה, בעצם, נשים בהריון ישנות פחות טוב? איך אפשר לפתור את הבעיה? והאם באמת יש תנוחות שמסכנות את העובר שלך? הנה כמה דברים שחשוב לדעת על שינה בהריון.
איך לישון? הכי טוב על הצד
למה בעצם ישנים כל כך גרוע בהריון? בין הסיבות הפיזיולוגיות לקשיי השינה בהריון אפשר למנות קשיי נשימה שנגרמים בגלל משקל הבטן או גודש בריריות, צרבות שנגרמות גם מהשינויים ההורמונליים (הפרוגסטרון, שמופרש בשפע בהריון, מחליש את השריר שסוגר את הקיבה ואמור להשאיר את תוכנה בפנים) וגם מהלחץ שמפעיל הרחם הגדל על הקיבה, צורך תכוף בריקון השלפוחית (גם כאן בגלל שינויים הורמונליים ולחץ של הרחם) ודופק מהיר יותר הם הגורמים הפיזיים העיקריים.
בנוסף, נשים הרות נוטות לחלומות ביעותים ולחרדות, וגם לאספקט הנפשי יש תרומה לקושי לישון.
מה התנוחה האידאלית לשינה? על אחד הצדדים. אם כבר יצא לך לעשות מוניטור שלא השביע את רצון הרופא, את יודעת שכדי לעודד את התינוק לזוז את צריכה לשכב על צד שמאל. זו לא גחמה, אלא היגיון פיזיולוגי פשוט – כשאת שוכבת על צד שמאל הרחם נוטה שמאלה, והלחץ על כלי הדם פוחת משמעותית. גם שכיבה על צד ימין מרפה את הלחץ במידה מספקת, ולכן כדאי מאוד להקפיד ולישון על אחד הצדדים.
האם שינה על הגב באמת מסוכנת לתינוק? כן. בשכיבה ממושכת על הגב הרחם עלול ללחוץ על כלי הדם ולפגוע באספקת הדם לשליה. בגלל משקל הרחם, החזר הדם הורידי נפגע, הלב מקבל פחות דם - ו"שולח" פחות דם לשליה, מה שעלול לגרום לתינוק לקבל פחות חמצן ומזון. בנוסף, הלחץ שמופעל על עמוד השדרה עלול לגרום לכאבי גב, שגם כך נפוצים יותר בהריון.
האם שינה על הבטן עלולה להזיק? עד סוף הטרימסטר הראשון הרחם בכלל לא יוצא מהאגן, ולכן אין בעיה: הוא מוגן בתוך כלוב עצמות ולא יכול לקרות לו כלום גם כשהאישה שוכבת על הבטן. מאמצע הטרימסטר השני זה יותר בעייתי: החשש הוא לא ממעיכה או לחץ על העובר, שמוגן בתוך שק מי השפיר, אלא מלחץ על כלי הדם, בדומה לשכיבה על הגב – מה גם שמשלב מסויים בהריון, ממילא לא נוח לשכב על הבטן.
ישנו מיתוס ששכיבה על הבטן פוגעת בייצור החלב, אך זה לא נכון; אין כל השפעה לתנוחת השינה על ייצור החלב בשדיים.
האם מותר לנשים הרות להיעזר בכדורי שינה? כמו כל תרופה, חשוב להתייעץ עם רופא או מכון טרטולוגי כדי לוודא שאין סכנה בשימוש בהריון. ישנם תוספים טבעיים שאמורים להקל על הבעיה, אבל גם לפני שנוטלים אותם חשוב להיוועץ בגורם מוסמך. במקרים קשים, יומלץ לאישה ליטול תרופות ממשפחת הוואליום, שנחשבות בטוחות יחסית לשימוש בהריון.
האם חוסר שינה של האם מסכן את העובר? ככל הנראה אין סיכון ספציפי, אבל תלוי כמובן מה הגורם לחוסר השינה. אם, לדוגמה, האישה מתקשה לישון בגלל קשיי נשימה, בהחלט יכולה להיות לכך השפעה על העובר. בנוסף, עייפות קיצונית עלולה לגרום לנפילות ותאונות, שמסכנות גם את האם וגם את העובר, ולכן חשוב לטפל בהפרעות שינה בהריון כדי להימנע מכך.
סייע בהכנת הכתבה: ד"ר ישי לוין, סגן מנהל מחלקת נשים במרכז הרפואי ת"א