השינויים המתרחשים בגוף האישה בעת ההיריון ממשיכים להילמד כל הזמן. יחד עם זאת, ניתן לומר די בביטחון כי ישנה הסכמה על חשיבות תזונה מאוזנת ובריאה בתקופה זו, וזאת מאחר והעובר כידוע אינו יכול לייצר את מזונו ותלוי לחלוטין באם. כן, יש דברים שפשוט אסור לאכול בהריון.
ראשית חשוב לציין כי ישנה חשיבות גדולה לתחילת היריון ב- BMI תקין (מדד המשקלל משקל וגובה בצורה של משקל/ גובה בריבוע), שכן קיימים סיכונים שונים העשויים להתרחש במידה והמצב אינו כך. לדוגמא, נשים המתחילות היריון במצב של השמנה, נמצאות בסיכון לסוכרת הריונית, לידת עובר גדול וסיבוכי לידה שונים. וכן, נשים המתחילות היריון בתת משקל נמצאות בסיכון ללידת עובר במשקל נמוך וסיבוכים נוספים. גם לנושא העלייה במשקל בהיריון חשיבות גדולה, מאחר ועלייה גדולה מדי או נמוכה מדי, קשורה גם היא בתוצאות לידה פחות טובות. העלייה המומלצת תלויה ב-BMI ההתחלתי ומומלץ להתייעץ בדיאטנ/ית לגבי העלייה המומלצת עבור כל אישה.
מומלץ באופן כללי להקפיד על סדר יום הכולל פריסת ארוחות על פני היום, זאת על מנת שלא לפתח תחושת רעב גדולה בין ארוחה לארוחה וכן על מנת להפחית בחילות, הקאות וצרבות.
אם נחזור לנושא התזונה המאוזנת, מעבר לחשיבותה בהקשר של עלייה תקינה במשקל בהיריון, יש לה גם חשיבות עצומה בתרומה לגדילה נאותה ובריאה של העובר. רצוי לצרוך מכל אבות המזון בדגש על פחמימות מורכבות ודגנים מלאים כגון חיטה מלא, שיפון, שיבולת שועל, בורגול וכדומה.
חלבונים מהחי ו/או מן הצומח, רצוי דלי שומן כגון: מוצרי חלב, ביצים, מוצרי בשר בקר, הודו, דגים וקטניות כמו שעועית, אפונה, גרגירי חומוס, עדשים ועוד. שומנים איכותיים, בדגש על חומצות שומן רב וחד בלתי רוויות לדוגמא: שמן זית, אבוקדו, שקדים ואגוזים לא קלויים וללא מלח, טחינה וכדומה.
חשוב מאוד שאישה בהיריון תקבל גם את כל הויטמינים והמינרלים החיוניים לתפקוד גופני תקין ולשם כך יש להקפיד על צריכה מספקת של פירות וירקות. על פי המלצות משרד הבריאות, מומלצת צריכה של לפחות ארבע מנות של ירק ובין 2-4 מנות של פרי ליום בכל הצבעים.
ישנם ויטמינים ומינרלים אשר מסוגלים להיות מסופקים ממקורות נוספים, מעבר לפירות וירקות. סידן לדוגמא, יכול להיות מסופק ממזונות שונים כגון קטניות, טחינה, שקדים, ברוקולי, כרוב וכן ממוצרי חלב אשר מהווים מקור מצוין לספיגה גבוהה ואיכותית. הקצובה המומלצת לסידן משתנה בין סוגי אוכלוסיות, אך בקבוצת הגיל בו נכללות בדרך כלל נשים בהיריון, מדובר על המלצה של 1000 מ"ג סידן ליום. את הכמות הזו ניתן לקבל בין השאר ממוצרי חלב שונים כגון יוגורט, חלב ניגר וגבינות שונות. גבינת ריקוטה לדוגמא מכילה סידן בכמות נאה במיוחד- 620 מ"ג סידן ב-100 גרם גבינה. חלב ניגר מכיל כמות של 200 מ"ג סידן לכוס של 200 מ"ל .
ישנה חשיבות רבה גם למאכלים מהם רצוי להימנע בהריון. בהריון מערכת החיסון של האם נחלשת ולכן מגע עם זיהומים שונים עשוי לגרום לתוצאות חמורות יותר מאשר אם הייתה האישה לא בהיריון. מעבר לכך, כמובן שישנם זיהומים אשר עשויים להיות מסוכנים ואף קטלניים לעובר. מומלץ לעיין ברשימת ההנחיות המלאה באתר משרד הבריאות.
על מנת להקטין את הסיכוי להידבק בחיידקי ליסטריה, סלמונלה, קמפילובקטר ועוד, יש לוודא כי כל סוגי הבשר, עוף ודגים עברו בישול ראוי בחום גבוה עד שהם מבושלים לחלוטין. ישנם אף דגים שונים האסורים לאכילה עקב תכולת מתכות כבדות גבוהה (כריש, דג חרב ועוד). יש לצרוך מוצרי חלב מפוסטרים בלבד ולקנות רק ברשתות מוכרות. כמו כן יש לצמצם צריכת קפאין לכמות של 200 מ"ג ליום (בערך 2 כוסות קפה). ולהימנע לחלוטין משתיית אלכוהול.
עם היוודעך על היותך בהיריון מומלץ מאוד לקבוע תור לדיאטנית קלינית על מנת לקבל את כל המידע המפורט ואף לקבל ייעוץ על סדר היום התזונתי המומלץ עבורך.
הכותבת היא דיאטנית קלינית