מחלת הסכרת בהריון היא מצב שבו מאובחנת סוכרת אצל אישה הרה, אשר עד לאותו היום לא היתה ידועה כאישה סכרתית. מצב זה מופיע אצל 2-5 אחוזים מכלל ההhריונות.
בדרך כלל סכרת הריונית מתגלה בחצי השני של ההיריון, לרוב כתוצאה מתגובת הגוף לחלק מהורמוני ההריון; הגוף שלנו יודע להתמודד בצורה מאוזנת עם פחמימות. הוא עושה זאת בעזרת הורמון האינסולין שמופרש מהלבלב. תפקידו לאפשר את כניסתו של הסוכר גלוקוז אל תוך התאים ובדרך זו להוריד את רמתו בדם. במצב של סוכרת הריונית מופר האיזון הזה, בעיקר בשל התנגדות יחסית של הגוף להורמון האינסולין.
אלו נשים נמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסכרת?
• נשים שסובלות מעודף משקל לפני הכניסה להריון.
• נשים שקרובי משפחתן חולים בסכרת.
• נשים הרות בגיל מבוגר יחסית (לבנות עשרים יש פחות סיכוי לחלות מאשר לבנות ארבעים).
• נשים בעלות רמות גבוהות של שומני דם בצום.
• נשים שלא ביצעו פעילות גופנית לפני הכניסה להריון ובמהלכו.
• נשים שפיתחו סכרת בהריון הקודם.
• היסטוריה של לידות תינוקות במשקל גבוה במיוחד.
כיצד מאבחנים סכרת בהריון?
אין אחדות דעים בעולם הרפואה באשר לדרך הטובה ביותר לאבחון סכרת הריונית, ורשויות הבריאות בכל מדינה קובעות איך לנהוג.
בארץ, בשלב הראשון מבצעים בדיקת העמסת סוכר של 50 גרם גלוקוז (שם הבדיקה: GCT) לכל אשה בהריון בין השבועות 24-28. אין צורך בצום. בבדיקה הזו בודקים את רמת הגלוקוז בדם לאחר שעה של נטילת 50 גרם גלוקוז. במידה שהבדיקה לא תקינה, יש צורך לבדוק האם ישנה סכרת הריונית. לצורך כך מבצעים העמסת סוכר מלאה (שם הבדיקה: OGTT). בודקים את רמות הגלוקוז בדם בצום, כעבור שעה, שעתיים ושלוש שעות מנטילת 100 גרם גלוקוז. בדיקה זו היא אבחנתית, כלומר - על פיה ניתן לקבוע את האבחנה של סכרת הריונית. כאן המקום לציין כי במרבית המקרים שבהם בדיקת ה-GCT יוצאת לא תקינה, הרי שה-OGTT מתבררת כתקינה ואין מדובר בסכרת הריונית.
איך מטפלים?
כשרמת הגלוקוז בצום בזמן האבחנה היא תקינה, הטיפול הוא על ידי דיאטה. כשרמת הגלוקוז בצום בזמן האבחנה היא גבוהה מהנורמה, הטיפול הוא תרופתי, לרוב עם זריקות אינסולין ובמקרים בודדים עם כדורים. המעקב אחר רמות הגלוקוז בצום ולאחר הארוחות הוא חשוב ביותר, על מנת להשיג מצב מאוזן. בנוסף, מומלצת מאוד פעילות גופנית ודיאטה מתאימה בכל מקרה. במצבים של סוכרת הריונית, מומלץ מעקב במרפאה מתאימה.
מהן השפעות הסכרת על האישה?
במצבים של סכרת הריונית יכול להופיע ריבוי מי שפיר, מה שיכול לגרום לצירים מוקדמים ואף ללידה מוקדמת ומצגים פתולוגיים (לעובר יש הרבה מקום להסתובב). בנוסף, לנשים עם סכרת הריונית יש סיכוי גבוה יותר מאשר לנשים הרות ללא סוכרת, להתפתחות יתר לחץ דם בהריון. כתוצאה מעוברים גדולים, ייתכן שנשים אלה ייאלצו ללדת בלידות מכשירניות ובניתוחים קיסריים בשיעור גבוה יותר בהשוואה לנשים ללא סכרת, על כל התחלואה הנלווית לכך.
בטווח הארוך, יש מחקרים אשר מצביעים על סיכוי מוגבר להתפתחות סכרת במשך החיים באחוזים ניכרים. יש לציין כי אצל רוב הנשים עם סכרת הריונית לא יתפתחו אף לא אחד מכל אותם המצבים המפורטים. המחקרים מצביעים על סיכוי גבוה אצלן בהשוואה לנשים הרות ללא סכרת, אך אם נסתכל רק על קבוצת הנשים עם סכרת הריון, כאמור אצל הרוב לא יהיו בעיות כלשהן בהריון.
השפעות על העובר
רמת הגלוקוז הגבוהה בדם האם, עוברת לעובר. על מנת להתגבר על רמה זו, העובר מפריש אינסולין מהלבלב שלו, בכמויות מוגברות. ולכן רמת האינסולין של העובר גבוהה במיוחד. אינסולין הוא הורמון אנבולי (תפקיד חיובי בגדילת רקמות) מה שגורם לעובר להיות גדול יחסית לעוברים של נשים ללא סכרת. הוא לא רק גדול, גם פיזור השומן בגופו שונה מזה של עוברים של אמהות ללא סכרת: יש כמות גדולה של שומן בחגורת הכתפיים. בעולם המיילדות מפחדים מעוברים כאלה. הפחד הגדול הוא ממצב שנקרא פרע כתף המתבטא בקושי רב בחילוץ כתפי העובר – בזמן לידה, הראש יוצא אך הכתפיים נתפסות. למזלנו, סיבוך זה הוא נדיר מאוד. סיבוך נוסף אפשרי: כאשר נולד תינוק עם רמה גבוהה של אינסולין בדמו, קיים סיכוי שרמה גבוהה זו תגרום לירידה ברמת הגלוקוז מייד עם לידתו. מצב זה נקרא היפוגליקמיה .
כאן המקום לציין כי כל אותם המצבים של העובר ושל הילוד המתוארים לעיל הם נדירים. באשר לטווח הארוך: מחקר אמריקני מצא קשר בין עודף משקל בגיל ההתבגרות לבין העובדה שהילד היה יליד הריון סכרתי. מחקר אחר מצא קשר בין משקל לידה גבוה לבין השמנה, יתר לחץ דם, ושומנים גבוהים בדם בגיל המבוגר.
ומה בקשר ללידה?
במצבים של סכרת הריונית עם רמת גלוקוז בצום תקינה, אין כמעט צורך ביילוד מוקדם או בהתערבות כלשהי. בקשר לשימוש בניתוחים קיסרים אלקטיבים במטרה למנוע מצבים של פרע כתף: איגוד הגינקולוגים האמריקאי (ACOG) ממליץ לשקול ביצוע ניתוח קיסרי אלקטיבי במקרים של עוברים גדולים מעל 4500 גרם. יחד עם זה יש לזכור כי הספרות הרפואית היא ברורה בסוגיה זו: ניתוחים קיסריים אלקטיבים לא הורידו את השכיחות של נזקים לעצבי הזרוע כתוצאה מפרע כתף.
יש לציין כי יילוד מוקדם (זירוז) כדי למנוע פרע כתף הוא קונטרוברסיאלי ואין הוכחה מדעית חד משמעית אשר מצדדת בזירוז כאופציה מוכחת המשפרת את התוצאות המיילדותיות. במצבים של סכרת הריונית כאשר רמת גלוקוז בצום גבוהה מהנורמה, מומלץ לבצע זירוז בסביבות שבוע 38 כי השיעור של מות עובר הוא מוגבר במקצת בהשוואה לאוכלוסיה ללא סכרת, מעבר לשבוע זה.
ולסיום, אחוז מסוים של נשים אשר מתגלה אצלן סוכרת הריונית יפתח סכרת בהמשך החיים. אין צורך למהר לבדוק מצב אפשרי זה. בנות, בשקט בשקט אפשר להקדיש את השנה הראשונה לתינוק, ולדחות את ביצוע העמסת הסוכר למועד מתאים יותר אפילו שנה שנתיים אחרי הלידה (פרופורציות נשים, פרופורציות).
אתר הבית של ד"ר קרלוס רוזנברג
צרו קשר כאן
למאמרים נוספים של ד"ר קרלוס רוזנברג
וקורס הכנה ללידה כבר עברתם?