אם חשבת שתאריך הלידה המשוער שלך משפיע, לכל היותר, על בחירת מקום ישיבה בפנים או בחוץ בבית הקפה שבו את מתכננת לשרוץ - תחשבי שוב. מחקר חדש, שנערך באוניברסיטת לונד שבשבדיה, גילה כי נשים שתאריך הלידה המשוער שלהן (להלן: תל"מ) בקיץ נמצאות בסיכון גבוה ב-51% ללקות בסוכרת היריון.
המחקר, שהקיף 11,538 נשים, גילה כי נשים שהתל"מ שלהן היה בחודשים יוני, יולי ואוגוסט היו בסיכון הגבוה ביותר ללקות בסוכרת היריון, מצב שמעמיד את האישה והעובר בסיכון ללידה מוקדמת, סיבוכים בלידה ואפילו תחלואה בהמשך החיים (הן של האם והן של העובר). על פי רוב מדובר במצב חולף, שמסתיים לאחר הלידה, אולם מחקרים כבר הוכיחו כי נשים שלקו בסוכרת היריון נמצאות בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת סוג 2 ("סוכרת מבוגרים") בהמשך חייהן.
הנתונים לוקטו במשך שלוש שנים, והתבססו על מודל מתמטי פשוט למדי, שמיפה את היחס בין מספר המאובחנות כלוקות בסוכרת היריון לחודש שבו הן אמורות ללדת. בסך הכל אובחנו 487 מבין המשתתפות כלוקות בסוכרת, כשרובן המכריע היו נשים עם תל"מ שנקבע בחודשי הקיץ. למעשה, החודש שבו הסיכון הוא הנמוך ביותר הוא מרץ (ש-2.9% מהנשים שהתל"מ שלהן נקבע בו לקו בסוכרת), והחודש המסוכן מכולם הוא יוני, עם 5.8%.
השערת החוקרים, אגב, היא שינויים פיזיולוגיים בגוף כתגובה לטמפרטורה החיצונית, שמעלים את רמת הסוכר בדם - ומכיווון שמדובר על קיץ שבדי, שדומה במקרה הטוב לסתיו שלנו, אפשר רק לדמיין מה יהיו תוצאותיו של מחקר דומה בישראל.