עשית בדיקה ביתית, והתוצאה חיובית: את בהיריון. בצד השמחה שלך ושל בן הזוג, כבר בשבועות הראשונים להריון מתחוללים בך שינויים גופניים רבים. חלק מהם, יתבטאו ברחם שלך, שמכין את עצמו לקליטת הזרע והביצית המאוחדים, שיגיעו אליו ויתחילו את היווצרותם של חיים חדשים.
אך ישנם מקרים, בהם יישנה טעות בניווט: במקום להגיע אל הרחם, הזרע והביצית משתרשים במקום אחר, לרוב באחת החצוצרות.אז הופך ההריון להריון מחוץ לרחם.
אמנם מדובר רק בשני אחוזים מכלל ההריונות, אך חשוב לדעת שהתופעה עלולה להיות מסוכנת. אין סיכוי שההיריון 'ינוע' מיוזמתו ויתיישב ברחם ובשל הסיכונים הנלווים ייאלצו הרופאים להפסיק במיידית הריון כזה.
סימנים מעוררי חשד: כאבים חזקים בגב בתחתון ודימום
אפשר לזהות הריון מחוץ לרחם כבר בשלב מאד ראשוני. חלק מהסימנים זהים לתחושות של היריון רגיל: בחילות בוקר, רגישות בשדיים, צורך מוגבר לבקר בשירותים וכדומה. אבל לאי הנוחות הזו מתלווים עוד כמה סימנים שצריכים להדליק נורה אדומה: כאבים חזקים בגב תחתון ובבטן המלווים לעיתים בדימום חזק מהנרתיק.
פרופ' ראובית הלפרין, סגנית מנהלת חטיבה למיילדות וגניקולוגיה בבית החולים אסף הרופא, מספרת כי הרבה מהנשים מגיעות לבדיקה בעקבות דימום חשוד מהנרתיק שבחלק מהמקרים עלול לנבוע מהריון מחוץ לרחם. במקרים קיצוניים, הדימום הוא ממש חזק ומלווה בסחרחורות, דופק מהיר ויכול להגיע, במקרים הקיצוניים, עד לתחושת עילפון.
"חשוב לדעת שלא כל כאב שמופיע בתחילת הריון מעיד על הריון מחוץ לרחם", אומרת פרופ' הלפרין, "הריון חוץ רחמי מאופיין בדרך כלל בכאב דוקר וחד צדדי, שמופיע סביב שבוע 6-7 להריון כסימן ראשוני שמשהו לא תקין".
אם את חשה באחד מהתסמינים הללו- אל תהססי. יש לפנות מיד לרופא הנשים על מנת לבצע בדיקת אולטרא סאונד, שתראה את מיקום שק ההיריון. "לפעמים לא רואים את שק ההריון בשל עיכוב בהתפתחותו", מדגישה פרופ' הלפרין, "אבל זה מכניס את האישה במיידית למעקב בחשד להריון חוץ רחמי".
במקרה ולא נצפה שק ההיריון בבדיקה, יש לבצע בדיקת דם של ההורמון BHCG. אם ההריון תקין ובמקום, ההורמון מכפיל את עצמו כל 48-72 שעות. בהריון מחוץ לרחם – הרמות שנרשמות של BHCG הן נמוכות משמעותית ואפילו בתהליך של ירידה.
גילוי מוקדם: קריטי לטיפול בתופעה
יש סיבות רבות להיווצרות של הריון מחוץ לרחם, אבל חשוב שתדעי שאין לך חלק בזה: עבודה קשה מדי, סחיבת משקל וכל התנהלות אחרת לא יכולה להוביל לכך. ד"ר רועי משיח, רופא בכיר במחלקה לגניקולוגיה בתל השומר ומתמחה בכירורגיה של הפריון, מסביר כי הריון מחוץ לרחם יכול להיגרם כתוצאה מפגמים בחצוצרה, או דלקות עבר באגן שיכולות להיגרם כתוצאה ממחלות מין.
"אם היו לאישה דלקות אגן שלא טופלו או ציסטות, הן יכולות לגרום לפגמים בחצוצרה וברחם שיכולים להביא להריון מחוץ לרחם". גם נשים אחרי טיפולי פריון נחשבות לקבוצת סיכון לפתח הריון מחוץ לרחם, ועל כן- הן נמצאות במעקב מיוחד.
פעם, כשלא היה אולטרה סאונד, נחשב ההיריון מחוץ לרחם לתופעה מסכנת חיים עבור האישה, כי היה קשה לראות מה מתחולל בגופה. לעיתים, ההיריון מחוץ לרחם היה מתגלה רק בשלב מתקדם. ד"ר משיח מסביר כי היום, הודות למודעות של האישה לבדיקות שעליה לעבור עם כניסתה להריון, הרופאים מצליחים ברוב המקרים לאתר את ההיריון מחוץ לרחם כבר בין השבוע ה-5 ל-7 להריון.
עוד הוא מציין, שגילוי מוקדם ומודעות לבעיה הם קריטיים במצב כזה: "כל אישה, צריכה ללכת להיבדק אצל הרופא שלה בין השבועות ה-6 ל-7 להריונה. אם כבר חוותה הריון מחוץ לרחם- עליה להגיע עוד קודם- סביב השבוע החמישי".
דרכי טיפול: מזריקה ועד ניתוח; וגם לנסות שוב
במקרים מסוימים, הריון מחוץ לרחם יכול להפסיק ולהיספג בעצמו, מבלי שיידרש כל טיפול. אפשרות אחרת, כרוכה בטיפול תרופתי – זריקה של תכשיר שנקרא מטוטרקסט. "לעיתים מסתפקים בזריקה אחת ולעיתים לאחר שבוע האישה מקבלת זריקה חוזרת. גם לאחר הזריקה, האישה צריכה להישאר במעקב, על מנת לראות שהכל מסתדר", מציינת ד"ר הלפרין.
במקרים של דימום משמעותי ותחושת עילפון או נשים שכבר התפתח אצלן פעם הריון מחוץ לרחם, ייאלצו ברוב המקרים לעבור לניתוח. ד"ר משיח מסביר כי בניתוח ישנן שלוש אפשרויות: "כריתת חצוצרה היא השכיחה ביותר, אבל ישנם מקרים שבהם רק נעשה חתך בחצוצרה כדי 'לשאוב' מתוכה את ההיריון. ישנם מצבים בהם שואבים את ההיריון מהחצוצרה דרך הפתח שלה ללא חתך, אך אלו מקרים יותר נדירים".
הריון מחוץ לרחם הוא אובדן לכל דבר: הגוף שלך צריך להתרגל לעובדה שאיבד את ההיריון, ויכול להיות שההורמונים שלך 'ישתוללו' בתקופה הסמוכה לניתוח, עד שיחזרו לאיזון. בן זוגך ואת תצטרכו להתאושש ולעכל, בטרם תנסו שוב להיכנס להריון. חשוב שתנוחי הרבה ולא תישארי לבד. דברי עם הקרובים לך ואל תהססי לפנות לכמה שיחות עם גורם מקצועי אם את חשה צורך בכך.
לד"ר משיח, אגב, מסר מעודד לנשים שחוו הריון מחוץ לרחם: אישה שחוותה הריון מחוץ לרחם אמנם נמצאת בסיכון, אך יכולה בקלות להיכנס להריון ולחוות הריון תקין לחלוטין. "אם החצוצרה השניה תקינה - הסיכויים של אותה אישה להיכנס להריון יורדים מ-85 ל-80-75 אחוז. בנוסף, בארץ, גם אישה בלי חצוצרות יכולה להרות באמצעות הפריה מלאכותית (IVF)".
גם פרופ' הלפרין אופטימית: "אם האישה לא עוברת כריתה של החצוצרה, היא תוכל להיכנס שוב להריון אפילו דרך אותה חצוצרה". לדבריה, אחרי הניתוח ניתן כבר במחזור הראשון לנסות ולהרות שוב, אחרי קבלת זריקה יש צורך בהמתנה של כשלושה חודשים בטרם מנסים שוב.