כל מי שיצא לה להגיע לעבודה עם בטן הריונית מכירה את זה. פתאום כולם מציצים לך בצלחת, מתעניינים במצב הגזים שלך או סתם מעבירים לך יד על הבטן בלי הודעה מראש. אחד הבילויים המועדפים על אנשי המשרדים הוא תיעוד מספר הפעמים שההריונית המשרדית פוקדת את השירותים, אבל במשרד אחד עברו את גבול הטעם הטוב.
"יש לך פיפי? סורי, את לא יכולה ללכת"
קריסטי ריפקין, בת 40, הייתה עובדת מצטיינת במטה חברת הסלולר T-Mobile בנאשוויל, טנסי כשנכנסה להריון השני שלה. "בכל הצניעות, הייתי מעולה. תמיד עמדתי בכל היעדים ויותר מזה, הייתי מקבלת בונוסים על בסיס קבוע. המשמרות תמיד היו נוחות ולפי הבקשות שלי, והתנאים היו מצויינים – אפילו עזבתי חברה אחרת שעבדתי בה כדי לעבור אליהם, בגלל שהתנאים שהציעו לי ב- T-Mobile קסמו לי יותר. הייתי מאוד מרוצה מהעבודה שלי, ונהניתי להגיע כל יום למשרד". אבל הרומן המלבלב נקטע באחת, כשקריסטי הרתה.
"היו לי קצת צירים מוקדמים, והרופא המומחה שהלכתי אליו הדגיש בפניו שחשוב מאוד שאשתה הרבה, כי התייבשות יכולה לגרום לתופעה לחזור", היא סיפרה ל-ABC. "גם ככה בהריון צריך ללכת הרבה פעמים לשירותים, ובצירוף כמויות המים ששתיתי אני בהחלט מודה שהלכתי לשירותים יותר מהרגיל – והבוסים שלי ממש לא אהבו את זה. ב- T-Mobile יש שתי הפסקות של 15 דקות והפסקה ארוכה של 30 דקות בכל משמרת. הסבירו לי שבזמנים האלו אמורים גם ללכת לשירותים, ואם לא הספקת, או שיש לך עוד – את פשוט לא הולכת. לפני ההריון זו לא הייתה בעיה, אבל כשהריתי לא יכולתי להסתפק בזמנים המוגדרים האלו – וזה סיבך אותי עם המעסיקים שלי".
דקות הפיפי ירדו מימי החופשה
בחוזה ההעסקה של ריפקין, כמו של כל עובד בחברה, הופיע סעיף לפיו אם הוא לא משלים מספר דקות נקוב של שיחות טלפון עם לקוחות בכל משמרת, מהווה הדבר עילה לפיטורין – והחרב הזו איימה עליה. "לא יכולתי להרשות לעצמי לאבד את העבודה כשאני בהריון, מכיוון שהביטוח הרפואי שלי היה דרכה. ניסיתי לשתות פחות, אבל מיד הרגשתי איך מתחילים לי צירים של התייבשות. חזרתי לשתות, המשכתי לצאת הרבה לשירותים, ואז האחראי שלי קרא לי הצידה וביקש שאביא לו אישור מרופא על העניין. זה היה נראה לי מגוחך, להוציא אישור רפואי לעשות צורך ביולוגי בסיסי כמו פיפי, אבל הסכמתי. הבאתי מכתב מהרופא שלי, ובמשאבי אנוש 'הלכו לקראתי' – אמרו לי שלא יפטרו אותי בגלל היציאות התכופות לשירותים, אבל בכל פעם שאני יוצאת עליי להחתים כרטיס כאילו אני יוצאת להפסקה, כך שהדקות האלו יירדו לי מהשכר בסופו של דבר. למזלי היו לי ימי חופש, אז הדקות האלו, שהצטברו לשעות לאורך ההריון, פשוט ירדו מימי החופש שתכננתי לנצל אחרי הלידה.
"בשלב הזה, למרות שכבר כן שתיתי ואכלתי כמו שצריך בעבודה, הסטרס הראה סימנים, ולחץ הדם שלי היה בשמיים. החזקתי שם עד סוף ההריון, אבל שישה שבועות אחרי שחזרתי מחופשת הלידה פיטרו אותי". הסיבה הרשמית, אגב, הייתה עמלה של 12 סנט שהיא לא הצליחה לגבות מלקוח. למרבה הצער, לסיפור של קריסטי אין סוף שמח. "למרות שאני יודעת שנעשה לי עוול, אין לי משאבים לתבוע את החברה הזו, שהיא ענקית ומעסיקה עורכי דין מהטובים שיש בארה"ב", היא אומרת. דובר החברה מסר בתגובה לכתבה ששודרה ב-ABC – "איני יכול להתייחס לענייניו של עובד מסויים בשל צנעת הפרט, אולם T-Mobile דואגת לעובדיה לשעות מנוחה וחופשות לפי החוק".
"בישראל קיימים חוקים ברורים שמגנים על נשים הרות ואוסרים על פיטוריהן כמעט בשום מצב", אומרת עו"ד אורנה שמריהו, מומחית לענייני עבודה. מעבר לחוקים האלו, ובנוסף ל-40 שעות של בדיקות רפואיות שמוקצות לכל עובדת הרה לבדיקות על חשבון המעסיק, זכאי כל עובד, בין אם הוא גבר, אישה או אישה בהיריון, להפסקות קצרות באורך סביר, לצורך שתייה, אכילה או ביקור בשירותים".