כשמגיפת הקורונה מאיימת לצאת משליטה ומוטלים איסורים רבים על הציבור, נשים רבות בהריון מתחילות לחשוש לתקינות ההיריון. אך האם יש סיבה אמיתית לדאוג?
כיום, הידע על הידבקות בקורונה במהלך ההיריון מועט ביותר: עברו רק כשלושה חודשים מאז שהתגלה המקרה הראשון בחוביי שבמרכז סין, ורק לאחרונה הוכרז הנגיף כמגפה עולמית. בהתאם, קשה להשלים מחקרים מקיפים על הסיכון להם נחשפים העובר והאישה במהלך ההיריון. המידע הזמין כיום מבוסס על תיאורי מקרה בודדים – אך הוא מציג תמונת מצב אופטימית למדי.
אני בהיריון. האם עליי להיכנס להסגר?
ההנחיות לנשים בריאות בהיריון דומות להנחיות ליתר האוכלוסיה. בחוזר שנשלח מראש שרותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ב-12 במרץ, נכתב כי יש לחשוד בהדבקה בווירוס הקורונה רק כשיש צירוף של חום גוף מעל 38 מעלות, שיעול או קושי בנשימה. זאת, אם המטופל שהה בחו"ל או בבית לחם, בית סחור או בית ג'אלה 14 יום לפני הופעת התסמינים. אם המטופל היה במגע הדוק עם חולה מאומת בקורונה, עליו לפנות מיידית למד"א.
יחד עם זאת, אם לא שהית במקומות המוזכרים או באת במגע עם חולה מאומת – עלייך להמתין 2-3 ימים בבידוד, ובמקביל ליצור קשר טלפוני עם רופא הנשים שלך. אם אין אפשרות לקבל הנחיות מרופא הנשים האישי, יש לשוחח טלפונית עם המוקד הרפואי בקופת חולים או מיון יולדות בבית החולים. אין לגשת לשם אישית בשום אופן.
מה קורה אם נדבקתי בקורונה?
כיום לא ידוע שנשים בהיריון חשופות יותר להדבקה בווירוס הקורונה, וברוב המקרים המחלה בהיריון תהיה קלה. כמו יתר המחלות הקלות בדרכי הנשימה, הטיפול לא יהיה אנטיביוטי ולא ישפיע על העובר. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שבמקרים או מצבים אחרים בהם נשים הרות פתחו דלקת ריאות מהדבקה בווירוסי קורונה מסוג אחר, הן בדרך כלל פיתחו מחלה ריאתית קשה במיוחד.
אם ישנה החמרה במצב עד כדי דלקת ריאות, הטיפול יהיה במסגרת אשפוז בבית חולים וטיפול אנטיביוטי - שאינו פוגע כמובן בעובר. אין מניעה לעשות בדיקות הדמיה לריאות; הטיפול בבית החולים ישמור על חמצון טוב של המטופלת והעובר, תוך מתן תשומת לב לאפשרות של לידה מוקדמת. אין מניעה לתת אפידורל במהלך הלידה, והיא תהיה בגישה נרתיקית או ניתוחית, בהתאם למצב האם והעובר.
האם וירוס הקורונה עלול לגרום להפלה או מומים בעובר?
להדבקה בווירוס הקורונה בהריון אין השפעה על שיעור ההפלות. הווירוס אינו עובר לעובר ואינו פוגע בהתפתחותו. נכון, נשים בהריון עוברות שינויים פיזיולוגיים ואימונולוגיים רבים, ובכך הן חשופות יותר לפגיעה מוירוסים בדרכי הנשימה כמו וירוס הקורונה. אך בעוד שהדבקה של נשים בהריון בווירוסים אחרים ממשפחת הקורונה גרמה להפלות, עד כה לא דווח על הפלות שנגרמו מהנגיף הנוכחי. כמו כן, לא נצפתה כל פגיעה בהתפתחות העוברים ברחם או לאחר הלידה.
בעיתון הרפואי LANCET דווח ב-12 לפברואר 2020 על מחקר שבדק מעבר אפשרי של וירוס הקורונה מהאם אל העובר. במחקר השתתפו 9 נשים הרות שנדבקו בווירוס הקורונה ופיתחו עקב כך דלקת ריאות. למרות שמדובר בקבוצת נשים קטנה, באף אחד מן המקרים לא עבר הווירוס אל העובר. למעשה, למרות שכל הנשים היו חולות, וירוס הקורונה לא נמצא במי השפיר וגם לא בדם חבל הטבור. כל התינוקות נולדו בריאים: התרביות שנלקחו מהם מיד לאחר הלידה, וגם בטווח הזמן הקצר שלאחר מכן, יצאו שליליות לווירוס. למרות שקבוצת הנדבקות קטנה במיוחד, מדובר עדיין בתוצאות משמחות.
במקביל, האיגוד האמריקאי למיילדות וגינקולוגיה ACOG מבהיר שיש להתייחס לתינוק שנולד לאם עם חולת קורונה כמו אל מטופל החשוד בחשיפה לווירוס: עליו להיות בבידוד ולעבור את כל מסלול הבדיקות לשלילת הדבקה.
ומה לגבי ההנקה?
ההנקה מספקת לעובר הגנה ממחלות רבות. המחלקה למניעת מחלות בארצות הברית, CDC, ממליצה לנשים שנדבקו בשפעת להמשיך להניק - תוך נקיטת אמצעים למניעת הדבקה של התינוק.
אז האם ניתן להניק את התינוק עם קורונה? עד כה לא בודד וירוס הקורונה מחלב האם, ולכן התינוק אינו בסכנה מהחלב עצמו. יחד עם זאת, התינוק עדיין חשוף להדבקה מאחר ובזמן ההנקה הוא נמצא במגע קרוב לאם החולה. הוא עלול להיחשף לנגיף דווקא במהלך המגע עם האם או בחשיפה להפרשות מדרכי הנשימה.
לכן, על המניקה לרחוץ את הידיים לפני שהיא נוגעת בתינוק וללבוש מסכת פנים בעת ההנקה. אם היא משתמשת בבקבוק הנקה או במכשיר לשאיבה חלב, עליה לרחוץ ידיים לפני כל מגע במכשיר או בבקבוקים.