הוא הפחד הכי גדול שלנו, ואנשים רבים אפילו לא מסוגלים לנקוב בשמו, ומכנים אותו "המחלה". אבל האם בעתיד נוכל למגר - או לפחות לצמצם משמעותית - את הסיכון לחלות? לקראת יום הסרטן הבינלאומי, שיצויין ביום חמישי הקרוב, שוחחנו עם ד"ר איליה בר, יו"ר המרכז הרפואי לפוריות, על האפשרויות למנוע העברה של סוגי סרטן גנטיים לצאצאים.
"פריצות דרך שהתחוללו ברפואה בשנים האחרונות הביאו לכך שהורים יכולים כבר היום לבחור שלא להעביר לילדיהם חלק מסוגי הסרטן, כמו סרטן השד והשחלות ומחלות תורשתיות נוספות", אומר ד"ר בר. "כדי להימנע מהעברת המחלות, על ההורים לעבור שני הליכים: בשלב הראשון ביצוע סקר גנטי מקיף, לאיתור גנים של מחלות שהם נושאים וייתכן שהם כלל לא מודעים להן. כך למשל, גברים יכולים לשאת גנים מחוללי סרטן השד והשחלות מבלי שיחלו, כמובן, ולהעביר את המחלה לבנותיהם ונכדותיהם. הסקר רחב בהרבה מהבדיקות הסטנדרטיות שנערכות בדרך כלל לזוגות, וכולל בדיקה של למעלה מ-20 אלף גנים שונים. בתום תהליך זה מסומנים הגנים הבעייתיים של בני הזוג".
בשלב השני העוברים שנוצרים מהחיבור של הזרע והביצית של בני הזוג עוברים אף הם אבחון גנטי בימים הראשונים שלאחר ההפריה. מתוך העוברים בוחרים את אלו שאינם נושאים את הגנים של מחלות ההורים ורק הם מוחזרים לרחם האשה.
לדברי ד"ר איליה בר, לאפשרות למניעת העברת מחלות לדור הבא השלכות מרחיקות לכת שיביאו לכך שבדורות הבאים תוחלת חיים של 100 שנים ויותר תהיה מקובלת. "כמו שמחלות ומגפות שהפילו בעבר חללים רבים עברו מהעולם או ממוגרות כיום בעזרת תרופה, כך יהיה גם עם הסרטן, הסוכרת ומחלות רבות אחרות".
חשוב להדגיש כי לא מדובר בהנדסה גנטית "למפונקים", שנועדה להשביח את הדור הבא וליצור ילדים לפי הזמנה. "בחירת עוברים בעזרת בדיקה גנטית אינה נעשית כדי להנדס ילדים לפי מראה מוזמן מראש, עם עיניים כחולות ושיער בלונדיני: מדובר בצורך רפואי המציל חיים ומונע שנים של סבל מהאדם שעלול לחלות ומיקיריו שאורח חייהם יושפע מהחולי".