לפני היות מכשירי דופלר ביתיים ואפליקציות אייפון שמשמיעות את דופק העובר, הדרך היחידה לבדוק מה שלומו של העובר שלך בין הביקורים אצל הרופא הייתה להניח יד על הבטן – ולחכות. רפרופים עדינים, תנועות גליות, בעיטות ואפילו שיהוקים: ככל שהתינוק גדל ותופס יותר מקום בבטן, הופכת כל תנועה לברורה ומובחנת יותר.
אך מעבר לבונדינג עם העובר, יש לתנועות חשיבות רפואית שיכולה ללמד רבות על מצב העובר שלך. התנועות הן אינדיקציה למשפט שאת מצפה לשמוע בכל שלב בהריון- שהכל בסדר איתו, לכן חשוב לתת את תשומת הלב גם לתזוזות של הבייבי שלך.
מתי מתחילים להרגיש את העובר?
אין זמן קבוע בהריון שבו מתחילה אשה להרגיש את העובר שלה. נשים עם שליה קדמית בדרך כלל יזהו תנועות מאוחר יותר מנשים עם שליה אחורית, וגם להריונות קודמים ולמשקלה של האשה יש השפעה. נשים שמנות ירגישו ויראו את התנועות מאוחר מנשים שאין להם שכבת שומן עבה, שממסכת את התנועות.
רוב הנשים, ובפרט בהריונן הראשון, לא מזהות מיד כי מדובר בתנועות עובר, אולם הטווח לתחילתן של תנועות מורגשות נע בין השבועות 13-25. אך אל תדאגי, בשלבים המאוחרים יותר של ההריון לא תוכלי לטעות בתחושה ואפילו תהפכי למיצג ראווה:
כיצד מבצעים מעקב אחרי תנועות העובר?
אז אחרי שהתרגשת, נתת גם לאבא להרגיש ואפילו הספקת לספוג וולה או שניים, הגיע הזמן להיות פרקטית. החל מהשבוע ה-28 (תחילת החודש השביעי) מונחית האשה לבצע "מעקב תנועות", לפי אחת משתי אסכולות:
שלושה מעקבים ספונטאניים ביום - בבוקר, בצהריים ובערב. לפי אסכולה זו, יש לספור בכל פעם שלוש תנועות בתוך חצי שעה. אם לא נספרו שלוש תנועות מומלץ לשכב על צד שמאל, משום שתנוחה זו מבטיחה זרימת דם מיטבית לרחם וגורמת לעובר שלך לזוז. יש לנשום נשימות בטניות עמוקות ואיטיות ולנסות שוב.
אם אינך מרגישה תנועות עובר, חשוב שתדעי כי במהלך היום העובר שלך פשוט ישן, ומחזור השינה שלו יכול להימשך אפילו שעה. אם בכל זאת את לא חשה תנועות במשך שעה או שעתיים, או חשה תנועות מועטות בלבד, כדאי שתתייעצי עם הצוות הרפואי.
רישום מעקב תזוזות יומי- כאשר האישה נדרשת לעקוב אחר לפחות עשר תנועות מורגשות. לפי אסכולה זו, יש לבצע רישום מדויק של תנועות העובר לאורך כל היום וזאת על מנת לזהות תבנית קבועה. שיטה זו, המומלצת ע"י איגוד הגינקולוגיה והמיילדות האמריקאי (ACOG), נחשבת יעילה יותר מכיוון שהיא מאפשרת לעקוב אחרי שינויים בדפוס התנועה, שיכולים להעיד על בעיה יותר מקושי נקודתי בספירה.
חשוב לזכור, כי גם ריבוי תנועות פתאומי אינו רצוי, ואם חשת שעוברך מרבה בתנועות באופן קיצוני, מומלץ כי תפני לייעוץ. עובר שנע באופן חריג יותר מהרגיל יכול לרמוז על כריכה של חבל הטבור סביב הצוואר, לחץ על חבל הטבור, אי ספיקה שלייתית, מיעוט מי שפיר ואפילו התייבשות של האם.
שימי לב שאת המעקב יש לבצע כשאת רגועה ובסביבה שקטה. בלי טלוויזיה, רדיו או סלולרי, ורצוי בהישענות לאחור או בשכיבה על הגב. אם את בעבודה, נסי למצוא חדר קטן או משרד צדדי, כדי לספור בלי הפרעות. תאמיני או לא, את עוד תתגעגעי לזמן האיכות הזה עם העובר שלך.
>>ומה קורה בהמשך ההריון? כל מה שאתם צריכים לדעת - שבוע אחרי שבוע