כל מי שעברה הפלה בחייה, יודעת שמדובר באחד הנושאים הכואבים שאישה יכולה לחוות בחייה. בהנחה שהיה מדובר בהריון רצוי, הפלה מנתצת את החלום הכי מתוק של ההריון. הרי אין מי שלא מדמיינת את הרגע בו תערסל תינוק מתוק, ברגע שהיא רואה שני פסים על המקל. אבל לחיים, ולגוף שלנו, יש לפעמים תכניות אחרות. לפי הנתונים הרשמיים, אישה אחת מכל ארבע תעבור הפלה אחת לפחות במשך חייה.
אבל כשזה מגיע להפלה מוקדמת – הנתונים משמעותיים למדי. 30 אחוז מהביציות המופרות מסתיימות בהפלה כשהאישה בכלל לא יודעת שהיא הייתה בהריון, והיא רק חווה מחזור חודשי חזק יותר. 15 אחוז מההריונות מסתיימים בהפלה מוקדמת כשהאישה כבר מודעת להריון. במילים אחרות – גם הפלה מוקדמת היא עניין טבעי, ביולוגי, שפשוט קורה, ואנחנו לא תמיד יודעות מזה.
אז בהנחה שאנחנו רוצות להיכנס להריון – האם יש מה לעשות על מנת למנוע הפלה מוקדמת? ייתכן שלא, אבל בהחלט חשוב שנדע כל מה שאפשר כדי לסייע לעצמנו לצאת מההריון בידיים מלאות. הנה כמה דברים שחשוב לדעת:
1. למדו את הסיבות השכיחות להפלה מוקדמת ואת הדעות הקדומות שמקיפות אותן. אולי יש דברים שאת עושה שעלולים להגביר את הסיכוי להפלה, ואם תדעי מה הם תוכלי להימנע מלעשות אותם.
2. ככל שאת מבוגרת יותר, כך הסיכוי שלך להפלה עולה. אם את מעל גיל 35 מומלץ שתבדקי עם הרופא שלך איזה אמצעי זהירות את יכולה לנקוט כדי להגיע ללידה במועד.
>> מה קורה לגופך בכל אחד משבועות ההיריון?
3. בעיות בריאותיות כרוניות כמו סכרת או מחלות בלוטת התריס מעלות את הסיכוי להפלות מוקדמות. לכן חשוב מאוד לנהל את המצבים הבריאותיים האלה מבעוד מועד, לפני הכניסה להריון, ולהבטיח שאת נמצאת בתנאים המיטביים לכניסה להריון.
4. עישון, שימוש בסמים, וצריכת אלכוהול – כל אלה יכולים לפגוע בהריונות, ולהשליך על בריאות העובר והתפתחותו התקינה. מעשנת? זה הזמן לחפש פתרונות. מי שאינה מעשנת מוטב שתימנע ממקומות שבהם מעשנים. גם אזורים בעלי זיהום אוויר גבוה עלולים להרע.
5. מה לא גורם להפלה? קיום יחסי מין, הקאות, בחילות, אימוני כושר ועבודה קשה. כמובן שאימון צריך להיות מותאם לרמת הכושר של המתאמנת. ובכל אופן מומלץ לקבל הנחיות ספציפיות מהרופא לגבי מה כדאי או לא כדאי לך לעשות.
6. תמיד מומלץ לערוך בדיקות כלליות לפני הכניסה להריון, ובעיקר לברר איזה חיסונים מומלץ לך לקחת לפני. אם זו עונת השפעת, למשל, בהחלט כדאי לבדוק אם הרופא אם לא כדאי לך להתחסן לפני.
7. הימנעי ממאכלים שעלולים לגרום לזיהומים. כדאי להימנע מבשר נא ומוצרי חלב לא מפוסטרים. השתדלי ליטול ויטמינים להריון באופן יומיומי, בדגש על חומצה פולית. ואם כבר – העדיפי דגים שיש בהם חומצה פולית מאשר כאלה המכילים ריכוז גבוה של כספית כמו טונה, מקרל או דג חרב.
8. אל תפספסי בדיקות הריון שגרתיות. אלה יכולות לעלות על בעיות בתחילת הדרך ולהעלות את הסיכוי לפתרון.
9. אם את עובדת בסביבת עבודה לחוצה ומלאת סטרס, או במקום שבו הסיכוי לזיהום עבורך גבוה – הקפידי על שחרור לחצים בסוף כל יום עבודה. תני לעצמך את הזמן להירגע באופן הכי נוח עבורך. לגבי סביבת עבודה מסוכנת – הגני על עצמך בכל דרך אפשרית.
10. נהלי את המשקל שלך. משקל גבוה עם BMI לא תקין מעלה את הסיכוי להפלה. זהו מיתוס שגוי שהגוף צריך לאכול בשביל שניים בהריון. שמרי על עליית משקל תקינה ובטווח הנורמה. התייעצי עם רופא או אחות הריון במידה שאת לא בטוחה מה העלייה המומלצת עבורך.
אחד הצעדים המשמעותיים שאת יכולה לעשות עבור עצמך וההריון הוא להגיע אליו מוכנה. גם מבחינת הידע, אבל גם מבחינה פיזית. שמרי על המשקל תקין, נסי לבסס תזונה כמה שיותר מזינה ומלאת נוטריאנטים ושמרי על עצמך.