טוב, אז ילדת. צלחת את ימי ההישרדות הראשונים, החלמת מהתפרים ואפילו התחלת לישון יחסית סביר (בלי עין הרע). עוברים כמה חודשים, והתינוקי הקטן שלך מתחיל להיות עצמאי יותר. זוחל, הולך, אוכל אוכל של גדולים. וכן, אתם מתחילים כבר לחשוב על הילד הבא.
אם ההריון הראשון היה מהסרטים, את מפחדת שכוחות הטבע, שמשום מה תמיד בוחרים להקשיב למרפי, יסדרו לך גם הפעם חודשים של הקאות וצרבות. אם הלידה היה זוועתית, את חוששת לשחזר את הטראומה. אז למה לצפות? פרופ' אייל שיינר, ראש ועדת ההתמחות ורופא בכיר בחטיבה למיילדות וגינקולוגיה בבית החולים סורוקה עונה:
1. נכנסנו להריון בצ'יק. זה אומר שהכל עובד, ושגם הפעם לא צפוייה בעיה?
"זה כמובן סימן טוב, אבל לא תעודת ביטוח. הריון טבעי שהושג בקלות מעיד שהאישה מבייצת, מסוגלת להרות, מסוגלת להחזיק הריון והזרע לפחות סביר. לעומת זאת, יש ירידה בפוריות עם הגיל, ויש דברים לא צפויים שיכולים לקרות בינתיים, כמו הידבקויות ברחם וחסימות בחצוצרות. בקיצור, לא צריך להיות שאננים, במיוחד אם עבר הרבה זמן מההריון הקודם והתבגרתם בינתיים".
2. בהריון הראשון ילדתי בזירוז בשבוע 42. זה אומר שאפשר לעשות תכניות לסוף תשיעי?
"אין חוקים, הכל יכול להיות. לידה מאוחרת, ואפילו צורך בהשראת לידה, בהריון הקודם לא אומר שגם בהריון הבא תמשכי כל כך הרבה. יש מקרים נדירים של קושי הורמונלי להתחיל לידה, אבל זה ממש לא חייב לחזור על עצמו".
3. היה לי ממש קשה להיכנס להריון הראשון. עברנו מכדורי איקקלומין לזריקות, משם להזרעות, ומשם להפריה תוך רחמית. כשנרצה להרות שוב, מתחילים את כל התהליך מההתחלה?
"השאלה החשובה היא מה הגורם לקשיי הפריון. אם הסיבה היא ספירת זרע נמוכה, מספיק זרעון נחוש אחד, שיכול גם ליצור הריון בהפתעה, וייתכן שבכלל לא תספיקו לחזור לרופא הפוריות לפני ההריון הבא.
מצד שני, אם יש חסימה בחצוצרות, אף אחד לא יבזבז זמן על נסיונות סרק, ויחזרו מיד להפריות. יש פקטור נוסף שחשוב לקחת בחשבון: אם האישה מבוגרת, הרופא לא יחזור איתה אחורה, ויחדש מייד את ההפריות, במיוחד אם נשארו עוברים קפואים מהסבב הקודם".
4. עכשיו הוא ילד גדול ומקסים, אבל הזכרונות מהפגייה קשים לי. מה הסיכוי ששוב אלד לפני הזמן? יש דרכים להימנע מזה?
"לצערנו, לידה מוקדמת, במיוחד כזו שהתרחשה לפני שבוע 34, בהחלט מהווה גורם סיכון. אם באוכלוסייה הכללית הסיכון ללידה מוקדמת הוא 10%, בקרב מי שילדה לפני הזמן פעם אחת הסיכון עולה ל-15%, ומשתי לידות מוקדמות ואילך יש כבר 30% שתתחיל לידה שלא במועד. יש מחקרים שממליצים על מתן זריקת פרוגסטרון שבועית לכל אישה שעברה לידה מוקדמת, כדי 'להרגיע' את הרחם, וכמובן שחשוב להיות במעקב צמוד, כדי לזהות סימנים חשודים".
5. הבכורה שלי נולדה ארבעה וחצי קילו. יש מצב שבהריון הבא התינוק ירחם עליי?
"בהחלט יש נשים עם נטייה לייצר תינוקות גדולים. יש גורמים אתניים: לדוגמא, נשים ממוצא הודי יולדות דווקא תינוקות קטנים מהממוצע, אבל הגורמים המשפיעים ביותר הם משקל האישה ונוכחות של סוכרת הריונית. לכן, מי שילדה בעבר תינוק גדול, גם אם לא כתוצאה מסוכרת, מומלץ שתיגש ישר להעמסת סוכר של 100 גרם, וכמובן תקפיד על תזונה נכונה כדי לא לעלות המון במשקל בהריון".
6. בחיי שניסיתי, אבל גמרתי בקיסרי. מה זה אומר על הסיכויים שלי הפעם?
"ניתוח קיסרי מגדיל את הסיכוי לניתוח נוסף, אבל זו לא גזירת גורל. עם שני קיסריים ומעלה נמליץ לאישה ללכת לקיסרי שלישי, אבל אם היה רק ניתוח אחד, מאוד תלוי מה הייתה הסיבה. אם, למשל, האישה נזקקה לניתוח בגלל מצג עכוז, ובהריון הנוכחי יש מצג ראש, אין סיבה שלידה נרתיקית לא תצליח. אבל אם הסיבה הייתה ראש תקוע או אגן צר מדי, יש סיכוי סביר שיהיה צורך בקיסרי נוסף".
7. אני מתה לעוד ילד, אבל אני רק נזכרת בחיבוקים עם האסלה בהריון עם הגדול, ובא לי למות. יש סיכוי שהפעם יעבור יותר בקלות?
"כל הריון לגופו. מי שהקיאה המון בהריון אחד יכולה לא להקיא בכלל בהריון אחר, ולהפך. זה תלוי בהורמונים, ברמה של ה'בטא', ואין שום חוקיות".
8. הלידה הקודמת התחילה כמו בסרטים, עם מפל מים. גם הפעם תהיה דרמה, או שיש סיכוי שאסתפק בסתם צירים?
"כאשר מדובר על לידה במועד, ממש אין קשר בין האופן שבו התחילה לידה אחת לאיך שתתחיל הלידה הבאה, אבל יש גורמים, כמו אי ספיקת צוואר או חולשה של הקרומים, שעלולים לגרום ירידת מים מוקדמת.
רוב ירידות המים לא דרמטיות כל כך, אבל אם אכן יש ירידת מים חשוב לגשת להיבדק, בכל שלב של ההריון. אם את לא בטוחה, את יכולה לרחרח את המים – ריח של שתן יעיד מן הסתם על דליפת פיפי קטנה, ריח של זרע – על סיכוי שמדובר במי שפיר. את יכולה גם להיעזר בקיטים הביתיים לבדיקה, שנותנים תוצאה אמינה למדי, אבל חשוב להיות עם יד על הדופק ולהגיע להיבדק".