האם ניתן לנבא מי עלולה לסבול מסוכרת הריון, עוד לפני ההריון? מחקר אמריקאי חדש טוען שכן; על פי תוצאות המחקר, שפורסמו בכתב העת האמריקאי לגניקולוגיה ומיילדות, ניתן באמצעות כמה מדדים פשוטים כמו בדיקת סוכר בדם, בדיקת לחץ דם ומדידת משקל הגוף, לנבא כבר שבע שנים לפני ההריון מי נמצאת בסיכון לפתח את המחלה.
מי תסבול מסוכרת הריון?
החוקרים ממכון קייזר פרמננטה מקליפורניה עקבו אחר 580 נשים מקבוצות אתניות מגוונות, שהגיעו לבדיקות שגרתיות במכון בין השנים 1984-1996. החוקרים עקבו אחר אלו שנכנסו להריון, והשוו נתוניהם של נשים שפיתחו סוכרת הריונית לאלו של נשים שלא סבלו מכך.
הממצאים הראו שבקרב נשים בעלות עודף משקל משמעותי, הסיכון לסבול מסוכרת הריון היה גבוה פי שלושה, ובקרב נשים שנתגלו אצלם רמות מעט גבוהות יותר של סוכר בדם, הסיכון לפתח סוכרת הריון היה גבוה פי כ-2.5.
ידוע שלחץ דם גבוה ועודף משקל בשילוב עם היסטוריה משפחתית של סוכרת, נכללים בגורמי הסיכון לפתח סוכרת. אך החידוש שמציג המחקר הוא שבדיקות אלה הצליחו לנבא סוכרת הריונית גם אם נלקחו בממוצע שבע שנים לפני שהאישה נכנסה להריון.
"עדיין לא יודעים הרבה כיצד משפיע מצב בריאותה של האישה על מהלך ההריון", אומר מוניק הדרסון, אחד החוקרים, "אך המחקר שלנו מראה שבדיקות שנלקחות מנשים באופן שגרתי כחלק מפרופיל קרדיו-מטבולי כמו בדיקת סוכר בדם, בדיקת לחץ דם בדיקת כולסטרול ומשקל גוף, יכולות לסייע באיתור נשים שנמצאות בסיכון.
"אלה יכולים להוביל לשינוי באורח חייהן ולמנוע בעתיד את התפתחות הסוכרת. חשוב לפתח תוכניות למעקב אחר משקל נשים בגילאי הפוריות, גם לפני ההריון, גם בזמן ההריון וגם לאחריו".
גורמי סיכון: השמנה וגיל מבוגר
סוכרת הריון (gestational diabetes mellitus – GDM) היא מצב של חוסר איזון בטיפול בסוכר בגוף, אשר נובע מרגישות מופחתת להורמון האינסולין. מאובחנת לרוב בשליש השני של ההריון ומופיעה בקרב 2-5 אחוזים מההריונות.
בין גורמי הסיכון לפתח סוכרת הריון הם עודף משקל, נשים בעלות היסטוריה משפחתית של סוכרת, גיל מבוגר בעת ההריון, והיסטוריה של לידת תינוקות במשקל גבוה. סוכרת הריון עלולה להוביל לבעיות שונות אצל האם והתינוק כמו ריבוי מי שפיר, עוברים גדולים מדי וכתוצאה מכך לידות מסובכות יותר, ואפילו סיכון מצד האישה לפתח סוכרת מסוג 2 מאוחר יותר במהלך החיים.
מחקרים אף מצאו קשר בין סוכרת הריון לבין הסיכון של אותם תינוקות לפתח בעיות משקל בגיל ההתבגרות.
"שבע שנים הן פרק זמן ארוך מדי"
"אכן יש גורמי סיכון לסוכרת הריונית כמו השמנה, סוכרת הריונית בעבר, סיפור משפחתי או הולדה של תינוק גדול בעבר", אומר ד"ר יואב פלד, רופא בכיר במחלקת נשים במרכז רפואי רבין ומרצה באוניברסיטת תל-אביב. "עם זאת", הוא מוסיף, "לחזות שבע שנים מראש זה קצת מוזר כי תיאורטית הרבה דברים יכולים להשתנות כמו משקלה של אותה אישה.
"כמובן שחשוב לזהות סוכרת הריונית מוקדם ככל האפשר כדי שיהיה אפשר לטפל בה בהתאם ולצמצם סיבוכים. לכן אישה הרה הסובלת מעודף משקל, כדאי שתהיה תחת מעקב קפדני יותר, ולמשל תבצע בדיקת העמסת סוכר מוקדם יותר משום שהיא בסיכון. מובן שגם אם אישה כזו מגיעה עוד לפני ההריון יש יתרון גדול בביצוע של הערכה כללית של גורמי סיכון לסוכרת".