הרחם הוא סביבה מסתורית למדי, אפילו כיום כשישנן אפשרויות קליניות להציץ לתוכו ולנטר את המשתנים בו. מחקר חדש ומסקרן ביותר מצא קשר בין מתח בגוף היולדת - לבין מין הילוד ומועד הלידה.
המחקר, שנערך במרכז הרפואי על שם אירוין באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, גילה שסטרס מוריד משמעותית את הסיכויים להביא לעולם בן זכר - ומגדיל את הסיכויים ללדת לפני הזמן. "הרחם זה ביתנו הראשון", מסבירה החוקרת הראשית, ד"ר קתרין מונק. "למרות שמין הילוד מוכתב כבר בהפריה, הריונות של בנים הם יותר רגישים ונוטים יותר להפלות".
המחקר מצא שנשים שנמדד אצלהן לחץ דם גבוה בזמן ההריון והפגינו דחק פיזי, הביאו בנים ובנות ביחס של 4:9. אמהות שהפגינו דחק פסיכולוגי הביאו בנים ובנות ביחס של 2:3. כל הנשים במחקר עברו הריונות בריאים ותקינים, אבל היחס הזה נמדד באופן קבוע לאורך עשורים. "אנחנו רואים את הקשר בין הפלות, לידות מוקדמות ואירועים טראומטיים. זה ניכר כשיש קטליזטורים של מתח כמו רצח הנשיא קנדי או אסון התאומים".
הריונות ממין זכר רגישים יותר ונוטים יותר להסתבכות, ונשים הרות במתח פיזי חד משמעית יולדות מוקדם, ונשים במתח רגשי סובלות מיותר סיבוכים בהריון ובלידה, אבל לא הכל שחור. עזרה רגשית יוצרת שינוי משמעותי: במקרים בהם קיבלו האמהות סיוע, אוזן קשבת או תמיכה והכרה במצבן, הסיכון ללידה מוקדמת היה כלא היה. זוהי, מודה ד"ר מונק, תגלית מפתיעה מאוד.
"עוד יותר מפתיע לגלות שככל שהאם עטופה יותר בתמיכה, סיכוייה להביא בן גדלים", אומרת מונק. "זו יכולה להיות תחושה של שיוך קהילתי או דתי, או תחושה של משפחתיות חזקה. אלה האלמנטים שגילינו שמשמשים כמגן וחיץ נגד סטרס".
"תמיכה חברתית היא קריטית לבניית בטחונה של אם טריה", מסבירה ד"ר כריסטינה פנפילד, מומחית לרפואה פוסט-מיילדותית באוניברסיטת ניו יורק. "לא מפתיע שתוכניות התומכות בנשים משפרות את המצב".
על פי המחקר, 30 אחוזים מהנשים חוות סטרס בזמן ההריון, מה שמעלה את רמות הורמון הקורטיזול בגוף. עליה משמעותית של ההורמון יכולה להוביל לתחלואה וללחץ דם גבוה. "הסטרס פוגע באם ובעובר ומעלה את האפשרות גם לדיכאון אחרי לידה", מונק מוסיפה. "מתח הוא חלק מהחיים המודרניים. בימינו הוא נחשב לעתים לחיובי, בסביבת העבודה, למשל, ונקשר למוטיבציה וריכוז משופר. להריוניות מומלץ לאכול בריא, לישון היטב, להתעמל ולטפל בעצמן כדי למזער נזקים. גם מדיטציה עוזרת, וניתן להמשיך איתה עד סוף ההריון".