קורסים רבים מלמדים נשים להתכונן ללידה בלימוד על תהליך הלידה, תרגילים להקלת הלידה, התמודדות עם הכאב הצפוי, הכנת תיק עם כל המצרכים לטיפוח אחרי, והפגת החרדות ע״י לימוד והכנה. עם זאת ההכנה האמיתית של היולדת מתחילה עם תחילת ההיריון עצמו, כאשר מופיעים שינויים ניכרים בגוף מרגע השרשת ההיריון ברחם היולדת.
שליש ראשון: מנוחה, בחילות וחומצה פולית
בשליש הראשון של ההריון השינויים ההורמונאליים גורמים לרוב הנשים בחילה, רגישות בשדיים ועייפות. בתקופה זו העובר עובר תהליך של אורגנוגנזיס – התהוות כל מערכות הגוף. אם מתפתח מום בעובר, כמעט תמיד המום מתפתח בזמן ההתהוות של אותה מערכת, כלומר בשליש הראשון להריון. לכן בתקופה זו חשוב להימנע מחשיפה לגורמים היכולים לחולל מומים כגון קרינה, רעלים ומחלות זיהומיות.
ההסבר הטלאולוגי להרגשת העייפות והבחילה יכול להיות מוסבר בכך שהטבע "זורק" את האישה למיטה ומרחיק אותה מחשיפה לגורמים שיכולים לחולל מומים לעובר. בשליש הראשון להריון מומלץ ליטול חומצה פולית. על פי מחקרים הוכח כי יש ביכולת החומצה הפולית להקטין באופן משמעותי (מעל 50%) התפתחות מומים במערכת העצבים של העובר.
בתקופה זו העובר לא צריך שהאם תצרוך שום אבות מזון מיוחדים, הוא גדל בשליש הראשון מ"כלום" לכ-50 גרם בערך. מערכות הגוף שלו צריכות רק לגדול ולהבשיל במהלך עוד כחצי שנה, גם אם האישה ההרה מקיאה כל הזמן, לא מקבלת תזונה מאוזנת בכלל ואף יורדת במשקל.
שליש שני: תיאבון מוגבר, ברזל ועייפות
בשליש השני להריון רוב הנשים ההרות מתחילות להרגיש טוב יותר ולרוב אף מתפתח תאבון מוגבר. בשלב זה חשוב לאשה לאכול מכל אבות המזון, להמשיך ליטול חומצה פולית וגם להתחיל ליטול תוספי ברזל. כמו כן, מומלץ להקפיד על פעילות גופנית (מתונה) ולשים לב לשינויים חריגים שיכולים להופיע כגון ורידים גדושים ברגליים, בצקות או נימי דם מודגשים בעור החזה והבטן.
לרוב הנשים אין יכולת לספוג די ברזל מהמזון עצמו ולכן חשוב מאד ליטול תוספי ברזל. כדורי ברזל עלולים לגרום לפעמים לתופעות לוואי בלתי רצויות כגון עצירות או אי נוחות במערכת העיכול ולכן יש נשים שלא מצליחות ליטול ברזל בכדורים. לנשים אלה, במידה וההמוגלובין יורד בעקבות חוסר הברזל, יש אפשרות לתת טיפול של ברזל בעירוי. ישנם כמה תכשירי ברזל שניתנים בעירוי ועוזרים לשמור על רמת המוגלובין סבירה בהריון ולקראת הלידה. רוב תכשירי הברזל בעירוי ניתנים לאורך כמה שבועות בחמישה עד שמונה קורסים. דבר זה דורש זמן רב מהיולדת. היום ישנו תכשיר ברזל חדש שניתן במנה אחת בלבד המחליפה את כל מנות הברזל הניתנות למשך שבועות. התכשיר מיוצר על ידי אותה חברה שמייצרת את הכדורים שניתנים במנות חוזרות, אך אינה ב"סל הבריאות" ולכן יש צורך לקנותו בבית מרקחת פרטי ולקבל עירוי במסגרת מרפאת רופא מטפל.
במהלך ההריון יש עליה בנפח דם האם בכ-40% . עליה זו מתרחשת על מנת להזין את רקמות האם והעובר שלה. עם עליה זו של נפח הדם יש עליה בתפוקת הלב, הופעת דופק מהיר יותר מהרגיל, ולפעמים אף נטייה לקוצר נשימה אחרי מאמץ גופני קטן. אם מתווספת לזה גם אנמיה מחוסר ברזל, האישה ההרה עלולה לסבול מקושי בתפקוד יומיומי בשל חולשה ועייפות ניכרים.
שליש שלישי: כאבי גב, לידה ואיבוד דם. אה, ותינוק
הלידה היא האירוע ה"רפואי" היחיד בעולם שבו אישה מאבדת בין 500 ל-1000 סמ"ק דם ועוד אומרים לה "מזל טוב". והיא מחלימה מזה. אם היולדת נערכת נכון ללידה ומגיעה עם רמת המוגלובין נורמלית, ההחלמה הרבה יותר קלה.
עוד שינוי מובהק בהריון הוא השינוי במרכז הכובד של הגוף. על מנת לא ליפול קדימה מהמסה הנוספת בבטן, יש הטיה של הגב אחורה. במהלך ההריון השינוי הזה קורה לאט. אם היולדת שומרת על יציבה טובה, לרב זה לא גורם לכאבים. אך במידה ויש שמיטה של הכתפיים ויציבה לא טובה, ייתכנו תופעות נוירולוגיות כגון נימול והרגשת "הירדמות" בידיים. אחרי הלידה יש שינוי ניכר ומהיר של מרכז הכובד ומאד שכיחה תופעה של כאב גב. הכאב הזה חולף כמעט תמיד תוך שבועיים מהלידה. יש לשים לב ולא לייחס כל כאב לשינויים פיזיולוגיים, מאחר ולפעמים מופיעה גם תופעה פתולוגית כגון פריצת דיסק. אם יולדת מרגישה שכאב הגב לא חולף ואף מחמיר בשבועיים אחרי הלידה, עליה לפנות לאורטופד לבירור.
ישנם עוד שינויים פיזיולוגיים רבים בהריון ותופעות פתולוגיות שנלוות לפעמים להריון. לכן חשוב להיות במעקב רפואי ובכל שינוי שמרגיש חריג יש לפנות לרופא המטפל.
*הכותבת היא מנהלת חדר לידה בבית חולים מעייני הישועה