כבר במהלך הקיץ העצוב של מבצע "צוק איתן" תהינו האם הלחימה העקובה מדם תניב, כמיטב המסורת, גל לידות מטורף. התשובה, אגב, היא לגמרי כן - בדיוק כמו שקרה אחרי כל מלחמות ישראל (וגם המבצעים שלא הצליחו אמנם להגיע למעמד של מלחמה אמיתית, אבל יצרו ילודה מרשים לא פחות). לרגל החורף הקפוא, שריתק ישראלים רבים לבין ארבעה קירות, חיפשנו עוד כמה אירועים עולמיים שתשעה חודשים אחריהם התרחש גידול בלתי נתפס במספר הלידות.
הסיבה לבייבי בום: התשובה למוות היא החיים
אבל לפני, מה גורם לכל כך רבים מאתנו להיכנס בין הסדינים באותו הזמן? "היצר המיני הוא דחף טבעי של האדם, ומתעורר באופן חד יותר כאשר האדם מתמודד עם סכנת מוות ממשית", מסבירה ענת לוין-יעקבי, מטפלת זוגית ומשפחתית. "באופן הכי פשוט שאפשר, התשובה למוות היא החיים, ולכן היצר המיני של מי שחוזר מהקרב נמצא בנסיקה. במקביל, אלו שנשארות בעורף חשות צורך לפרוק את המתח הרב שהצטבר אצלן מהדאגה לשלומו של בן הזוג ומהמצב הכללי, ולכן נוצרים 'בייבי בומים' אחרי מלחמות או תקופות מורכבות מבחינה בטחונית. בעיניי זו תופעה משמחת ומבורכת מאוד – כולם מעדיפים עומס בחדרי הלידה על פני עומס במחלקות הטראומה, ומגיע למי שעבר דברים קשים וראה מראות מצלקים לחגוג את החיים עם הולדת צאצא משלו".
אז מתי זה קרה ואיפה? הנה 6 מאורעות היסטוריים שהביאו להרבה מאוד אנשים חדשים להגיע לעולם:
1. מלחמת העולם השנייה. לא סתם בחרנו להציג קודם כל את גל הילודה הזה, שהיה הארוך והעצום מכולם, ולמעשה הוא זה שהגדיר את המושג "בייבי בום" (גם גלי הילודה שקדמו לו כרונולוגית לא כונו "בייבי בום" עד אז). בין 1946 ל-1964 נולדו 74.6 מיליון תינוקות בארה"ב - תוצאה של תקופת שגשוג כלכלי, וגם הגעגועים שהסתיימו סוף סוף כשהחיילים שבו הביתה מהחזית.
2. איסור ההפלות ואמצעי המניעה ברומניה. ב-1967 החליט ניקולאה צ'אושסקו, נשיא רומניה דאז, כי שיעור הילודה במדינה נמוך מדי. במקום לדאוג לרמת חיים נאותה או להעניק תמריצים להורים, צ'אושסקו פשוט אסר בחוק על הפלות ומכירה של כל אמצעי מניעה, במטרה להגדיל את האוכלוסייה מ-27 ל-30 מיליון תושבים. על פניו, נחל החוק הצלחה, ושיעור הלידות קפץ מ-14.3 לידות לכל 1,000 איש ל-24.7 - אולם המחיר היה כבד. ילדים רבים ננטשו בידי משפחות שפשוט לא יכלו לכלכל אותם, ולפי הערכות שונות, כ-9,000 נשים רומניות נפטרו במהלך או מיד אחרי הפלות בלתי חוקיות שנשעו בתנאים לא תנאים ואמצעים מאולתרים.
3. ברצלונה מנצחת את צ'לסי בחצי גמר ליגת האלופות 2009. בארסה אמנם ניצחה גם בגמר ליגת האלופות באותה שנה, אבל משחק חצי הגמר, שהסתיים בגול אגדי ברגע האחרון מרגליו המסוקסות של אינייסטה, כנראה הדליק את הקטלונים והקטלוניות - אחרת, אין שום הסבר איך בפברואר, בדיוק תשעה חודשים אחרי אותו משחק, עלה שיעור הילודה בברצלונה ב-16% ביחס לחודש פברואר ממוצע.
4. ילדי התירס. זה אמנם נשמע מצחיק, אבל מדובר בנתונים שנלקחו ממחקר שנערך באוניברסיטת וושינגטון אז נסו לזרום. לפי המחקר, בין השנים 1100 לפני הספירה ו-500 לספירה המערב התיכון של ארה"ב הניב הכי הרבה צאצאים מאשר בכל תקופת זמן אחרת בהיסטוריה. הסיבה? שגשוג יוצא דופן בגידולי התירס, שאפשר למקומיים לכלכל ברווחה את משפחותיהם ועודד אותם להביא עוד ועוד ילדים.
5. הוריקן סנדי. עם כל הכבוד לחורף שלנו, הסופה "סנדי", שעשתה שמות בחוף המזרחי של ארה"ב ב-2012, הביאה לעלייה היסטרית בילודה, ושני בתי חולים בניו-ג'רזי דיווחו על עלייה של 20% ו-34% במספר הלידות ביחס לממוצע באותו חודש בשנים עברו. מחקר שנערך באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, בעקבות האירועים, גילה כי לאסונות טבע יש אפקט בייבי בום דומה לזה של מלחמות, וכי האפקט מתעצם ככל שיכולת התנועה מוגבלת וככל שאנשים מרגישים שנשקפת סכנה גדולה יותר לחייהם - ככל הנראה בגלל רצון קדום להתרבות כדי להשאיר אחרינו זכר אם האסון יגבה את חיינו.