אם את חוגגת את הרגעים האחרונים של החיים חסרי האחריות ההורית עם קוקטיילים מסעירי חושים, או מתנחמת אחרי עוד בדיקת היריון שלילית על בירה צוננת - כדאי שתשקלי שנית. מחקר רחב היקף שנערך בדנמרק מגלה: שתיית אלכוהול פוגעת בפוריות, ומקטינה משמעותית את הסיכוי להרות.
לפי המחקר נשים שצרכו יותר מ-14 יחידות אלכוהול בשבוע הקטינו את הסיכוי שלהן להרות ב-18%. חישוב יחידות האלכוהול בכל משקה מתבצע באמצעות הכפלת ריכוז האלכוהול בנפח וחילוק באלף, אבל למי שטרם השלימה את הפוסט דוקטורט במתמטיקה נפשט ונסביר כי בחצי ליטר בירה ממוצעת יש כ-2.5 יחידות אלכוהול, בכוס יין יש קצת יותר משלוש יחידות ובצ'ייסרים של המשקאות החריפים יותר (וודקה, וויסקי, עראק וכו') יש כשתי יחידות.
המחקר הקיף 6,120 נשים בטווח הגילים 21-45, שכולן ניסו להרות וקיימו יחסי מין לא מוגנים בתקופה שבה נערך המחקר. הנשים התבקשו לענות על שאלונים שבועיים על צריכת האלכוהול שלהן, ולאחר שקלול הנתונים הגיעו החוקרים למסקנה כי שתייה של יותר מ-14 יחידות אלכוהול בשבוע - לא אפשרות מופרכת כלל וכלל, בהתחשב בפירוט שהבאנו קודם לכן - פוגעת אנושות בסיכוי להרות. בנוסף נעשה שימוש בנתונים ממחקרים קודמים, כדי להעשיר את בסיס הנתונים.
"כל הנשים שהשתתפו במחקר התנדבו מרצונן החופשי, ולכן אנחנו מניחים שהיו מעט מאוד הטיות של התשובות", מסבירה ד"ר אלן מיקלסן, שהובילה את צוות החוקרים. "אנחנו יודעים שאנשים נוטים לייפות קצת את המציאות, כמו למשל לדווח שהם שוקלים פחות או גבוהים יותר מהמצב בפועל, אבל כאן אין למישהי אינטרס לשקר, וכמובן שהצלבנו את התנתונים בכל מיני דרכים".
ומה הלאה? לדברי ד"ר מיקלסן, אחרי שמיפו את הבעיה אצל נשים, היעד הבא הוא החלק הגברי במשוואת הפוריות "אנחנו משוכנעים שגם הפוריות הגברית נפגעת כתוצאה מאלכוהול, וכרגע אנחנו עוסקים בגיוס מתנדבים גברים למחקר הבא שנערוך", היא מסבירה, ומנצלת את ההזדמנות כדי להזהיר: "פשוט הימנעו מאלכוהול במידת האפשר כשאתן מנסות להרות - גם כדי להגדיל את הסיכוי שתצליחו, וגם מפני שלא תמיד יודעים על ההיריון מהרגע הראשון, וצריכת אלכוהול עלולה להזיק לעובר שחיכיתן לו".
>> מהו חלון הזמן בהריון בו שתיית אלכוהול הוא המסוכן ביותר עבור העובר?