שלשול הוא תענוג מפוקפק למדי. כשהוא מתרחש בתקופת ההיריון, מפלס הלחץ עולה. "באופן כללי, מדובר במצב שבו ניתן למנות יותר משלוש יציאות מימיות ביום", מחדדת את המושג ד"ר מיכל אלבז, רופאת הריון בסיכון, שירותי בריאות כללית, מחוז שרון שומרון. בהזדמנות, היא גם מפרטת למה זה קורה, איך מטפלים ובעיקר – מתי זה עלול להיות מסוכן.
הגורמים לשלשול: וירוס, חיידק או פרזיט
"באופן כללי, אפשר לומר שהסיבה השכיחה ביותר לשלשולים בהריון היא חשיפה לווירוס", מסבירה ד"ר אלבז. "הוא יכול לעבור מאדם לאדם, וקשור גם בעונות השנה. במקרה כזה, הסימפטומים עשויים לכלול גם הקאות, חום וכאבי בטן, שלרוב חולפים תוך 24-48 שעות". אבל כאמור, וירוס הוא אינו הסיבה היחידה. הנה היתר.
חיידקים: גורם שכיח פחות אך מדאיג יותר במקרה של הריון, הוא חיידק. "רוב החיידקים שעלולים לגרום לשלשול, כגון סטפילוקוק, אי קולי וסלמונלה, מגיעים מהמזון. גם במקרה הזה הביטוי יהיה דומה לזה שנגרם באופן ויראלי ואף הוא חולף תוך 24-48 שעות. חיידק הליסטריה, עלול להוביל למוות של העובר ולהפלות, ולכן הוא המדאיג ביותר. בדומה לחיידקים האחרים, גם הוא עלול להימצא במזונות טריים כמו בשר, דגים, וגם בירקות שלא עברו שטיפה ראויה או בביצים שלא עברו פסטור".
פרזיטים: סיבה נוספת לשלשול, אם כי פחות שכיחה, יכולה להיות חשיפה לפרזיטים. "אמבה למשל הוא טפיל לא מאוד שכיח בארץ, שעלול לגרום לתופעה. בדרך כלל הוא מועבר באמצעות שתיית מים מזוהמים".
תרופות: טריגר נוסף ופחות מוכר לשלשול יכול להיות, תחזיקי חזק: התרופות שבהן את משתמשת. "בין השכיחות שעלולות לגרום לתופעה במהלך ההיריון, אפשר למנות את תוספי הברזל, את התרופות לסוכרת היריון וגם אנטיביוטיקה". בקיצור, אם התחלת לסבול מהתופעה במקביל לנטילה הראשונית, ייתכן מאוד שזו הסיבה וכדאי לבחון את העניין עם הרופא המטפל.
צירים: מפתיע ככל שזה ישמע, מסתבר שגם צירים במועד עלולים לגרום לשלשול. ד"ר אלבז מציינת שהסיבה לכך היא לרוב ההתכווצות ברחם המשפיעות על פעילות המעיים. לדבריה, שלשול על רקע צירים הוא תופעה טבעית שאינה מדאיגה ברב המקרים. ואולם, שימי לב: "צירים הם גם תופעה שמאפיינת התייבשות שיכולה להיות בעלת משמעות קלינית בייחוד כשמדובר בהריון שאינו במועד".
מעבר לכך, גם מחלת מעיים דלקתית ומחלות נוספות הן סיבות שאינן שכיחות, שלרוב גורמות לשלשולים כרוניים. הבירור והטיפול במקרה כזה הוא שונה ומצריך יעוץ עם רופא מומחה.
הטיפול: קודם כל תשתי
מה עושים כשהשלשול תוקף? ד"ר אלבז מסבירה: "הפעולה הראשונה והחשובה ביותר במקרה כזה היא להחזיר לגוף את הנוזלים שאבדו באמצעות שתייה מרובה. רצוי להמתיק אותה מעט או להוסיף מלחים על מנת להחזיר לגוף את המלחים החיוניים שאבדו". לדבריה, איבוד הנוזלים שנגרם מהשלשול עלול לגרום להתייבשות – מצב שעלול לסכן את האישה ההריונית וגם את העובר.
היא מסבירה שהסימנים להתייבשות, עשויים לכלול בין היתר: שתן מרוכז וצהוב, ריריות גוף יבשות, המתבטאות בעיניים יבשות ומציקות ובעור ולשון יבשים מהרגיל. כמו כן, תיתכן תחושת סחרחורת ובמקרים מסוימים גם, כאמור, עלפון.
"כל עוד שתייה אכן מסייעת, האישה אינה מראה סימני התייבשות או סובלת מחום גבוה והשלשול חולף עד 48 שעות, כנראה שאין סיבה לדאגה", מרגיעה ד"ר אלבז.
ומה קורה כשהמצב לא נרגע? "כשמדובר בשלשול מתמשך שלא חולף לאחר 48 שעות, חום מעל 38.5, שלשולי דמי או סימני התייבשות, כדאי לגשת לאבחון רפואי מקיף יותר. במקרה כזה, הרופא המטפל ינסה להבין מהו מקור השלשול, באמצעות שאלות מכוונות כגון: האם הייתה חשיפה לאנשים שסובלים מהתופעה?, האם האישה בילתה במקומות אקזוטיים בעולם? ובעיקר – האם היא אכלה מוצרי מזון מועדים לפורענות, כגון מוצרים נאים מהחי או ביצים לא מפוסטרות".
מתי לפנות למיון?
ד"ר אלבז מציינת שכאשר תופעת השלשולים בהריון חמורה, אינה חולפת או מלווה בחום גבוה, מומלץ לפנות ישירות למיון, שם הטיפול יהיה מסיבי ורחב יותר. "חשוב לשלול אפשרות של זיהום חיידקי, באמצעות תרביות דם, מאחר שהוא כאמור עשוי להוות מוקד סכנה לחיי העובר. . גם חום גבוה עלול להעיד על מצב זיהומי, אך לא תמיד. במקרה כזה, לרוב יידרש תהליך אשפוז, במהלכו האישה תקבל נוזלים באמצעות עירוי, וכן תופנה לבדיקות דם וצואה לשלילת גורם חיידקי. אם אכן יהיה חשש לזיהום, סביר להניח שהאישה תונחה על טיפול אנטיביוטי מתאים, במטרה להילחם בחיידק ולמנוע את הנזק לעובר".
לסיכום, שלשול בהריון לרוב נגרם באופן ויראלי, וברך כלל חולף עד 48 שעות. חשוב להרבות בשתיית נוזלים ולפנות לייעוץ רפואי כאשר המצב מחמיר או כאשר האישה סובלת מחום גבוה או מראה סימני התייבשות. במקרים חמורים, המצב ידרוש אשפוז על מנת לקבל טיפול תומך ולמנוע סיכוני הריון.