נטע פלשקס (40) הגיעה לביקורת שגרתית במרפאת מכבי בגדרה, שם היא מתגוררת, כשבוע לאחר שילדה את בנה השני. היא התלוננה על כאבי בטן, בצקות ברגליים וכאבים נוספים שנראו לה כשגרתיים לאחר לידה. את נטע קיבלה אחות מכבי אידה ורונו, שהפנתה אותה לבצע בדיקת שתן ואחריה הציעה לה לערוך בדיקת לחץ דם. המטופלת שמיהרה לעיסוקיה העדיפה שלא להמתין לתוצאות הבדיקה. האחות התעקשה, ובעצם, כך התברר מאוחר יותר, הצילה את חייה.
״בזכות הניסיון שלי לא נשארתי אדישה", מספרת ורונו, "הייתי נחושה שהיא תמתין כדי שנוכל לשלול דברים חמורים. אחרי שהתקבלו התוצאות חשכו עיניי״. לחץ הדם של נטע היה גבוה במיוחד ולאחר התייעצות עם רופא המשפחה היא הופנתה באופן בהול לאשפוז בחדר מיון.
לאחר שהגיעה פלשקס לבית החולים התברר כי היא סובלת מרעלת הריון חריפה, שממנה לא סבלה במשך תקופת ההיריון. היא אושפזה וטופלה באמצעות טיפול תרופתי. כיום היא בריאה ומרגישה טוב, נמצאת בביתה בחופשת לידה. ״בזכות אידה האירוע נגמר בצורה טובה", היא מציינת, "אני קוראת לנשים נוספות להיות קשובות לאינסטינקטים, לא לחשוב שהכל נגמר אחרי הלידה ובעיקר להיות מודעים לכך שרעלת הריון יכולה להתפתח לאחר הלידה״.
רעלת הריון מאובחנת בדרך כלל החל משבוע 20 במשך ההיריון ויכולה להופיע גם לאחריו. הסימפטום המרכזי שמאפיין אותה הוא בעיקר לחץ דם גבוה, ולעתים גם הפרשות של חלבון בשתן. אישה יכולה לחוות רעלת הריון ברמות שונות של חומרה, שבהתאם להן ניתן הטיפול. הסימפטומים הם מגוונים: כאבי ראש חזקים וטורדניים, טשטוש בראייה וכאבים בבטן העליונה. חשוב לשים לב גם לגורמי הסיכון: אם מדובר בהריון ראשון, אם היולדת היא מעל גיל 35 או מתחת לגיל 20, ואם זה הריון מרובה עוברים. כמו כן, מחקרים מראים שנשים שסבלו מהמחלה נשארות עם השפעות ארוכות טווח גם אחריה, והן נמצאות בסיכון גבוה פי שניים לקבל התקף לב או שבץ מוחי.
״אני שמחה שעלינו על הבעיה בזמן ומפצירה במטופלות שלי - אם יש ספק אין ספק", מציינת ורונו. "גשו להיבדק, תשאלו שאלות ובעיקר תסמכו על המלצות הצוותים הרפואיים אשר מטפלים בכם".