אחרי שבילית חורף שלם בריבים עם הקולגות שסבורים, משום מה, שחמש מעלות אינן טמפרטורה סבירה למזגן בחורף - מגיע רגע האמת: הקיץ. אימתה של כל אישה הרה, ובפרט מי שכבר מריחה את הליזול של חדר הלידה, מתגאה בבטן מפוארת ומאיימת להתפקע. מצד אחד – את יכולה ללבוש מה שאת רוצה בלי להכניס את הבטן, אבל מצד שני – את גם ככה סובלת, והדבר האחרון שיש לך כוח להתמודד אתו (חוץ מללדת, כמובן) הוא חום של 40 מעלות ואחוזי לחות תלת ספרתיים. הקיץ הוא לא תענוג גדול בהריון, ואם חיפשת עוד כמה סיבות לקטר ולדאוג – דאגנו לך. קבלי עוד כמה בעיות ומיחושי קיץ שאופייניים לנשים במצבך. אבל היי תתעודדי, רק עוד חצי שנה ומגיע הסתיו.
סליחה, הביצה אמורה להיות כזאת חמוצה?
זיהומים במזון. מערכת העיכול סובלת בזמן ההיריון, ויש נשים שלא נפטרות מהצרבות, הבחילות וההקאות ממש עד הלידה. בקיץ מצטרפים לחגיגה גם הרעלות מזון וקלקולי קיבה, ומעבר לתחושה האיומה – זה בהחלט עלול להיות לא בריא לך ולתינוק.
למה זה מסוכן? זיהומים כמו סלמונלה, טוקסופלזמה וליסטריה מועברים במזון, ועלולים לגרום לסיבוכי הריון, לידה מוקדמת ואפילו מוות, חלילה. מעבר לכך, מזון לא טרי, שעמד בחוץ בימים חמים, עלול לגרום לשלשולים והקאות, ומשם קצרה הדרך להתייבשות ולצירים מוקדמים.
מה אפשר לעשות? לשים לב איפה את אוכלת, להקפיד לשטוף היטב פירות וירקות, לא לאכול מזון שיש אפילו חשש מזערי שאינו טרי וכמובן להימנע מהמזונות האסורים: ביצים חיות, בשר ודגים שאינם מבושלים לחלוטין וגבינות לא מפוסטרות.
זה סומק על הלחי שלך או כתם שמש?
פיגמנטציה. חשיפה לשמש היא אף פעם לא מומלצת, ובזמן ההריון האיסור חמור עוד יותר. הסיבה: נטייה של נשים רבות לפתח כתמים חומים באזור הפנים (ובעיקר סביב העיניים ועל השפה העליונה), שרק מתרבים ומתכהים עוד יותר עם כל חשיפה לשמש.
למה זה מסוכן? הפיגמנטציה כשלעצמה לא מסוכנת, רק מבאסת ולא אסתטית במיוחד. חשיפה לשמש מסוכנת לכולם, בהריון או לא, כשהחשש המרכזי הוא כמובן סרטן העור.
מה אפשר לעשות? אם בחורף אפשר להסתפק במקדם הגנה ולצאת כרגיל, בקיץ כבר כדאי להתחיל לשקול ברצינות כובע רחב שוליים, ובכל מקרה – רצוי לדחות הסתובבויות לא דחופות לשעות הבוקר המוקדמות ואחר הצהריים המאוחרים.
מה בשבילך: בקבוק מים או לידה מוקדמת?
התייבשות. ההקאות שגורמות לאיבוד נוזלים, כמו גם ההזעה המוגברת שגורמת לך להתאדות הלכה למעשה, עלולים לגרום לך להגיע למצב של התייבשות הרבה יותר מהר ממה שאת מדמיינת. למה זה מסוכן? מצב של התייבשות, אפילו קלה, עלול להביא לצירים מוקדמים, ואפילו להסתיים בלידה מוקדמת. מספר מחקרים אף קשרו התייבשות לעלייה בסיכון ללידה מכשירנית, ומעבר לכך, חוסר בנוזלים מאט את תהליך העיכול ועלול לגרום לעצירות כרונית.
מה אפשר לעשות? לשתות. כדי לתגבר את השתייה, מומלץ לעבוד על עצמך ולהכניס נוזלים גם דרך המזון – כמו למשל באמצעות קרטיבים, אבטיח, מלפפונים וכל מזון אחר שעשיר בנוזלים.
תשתי תשתי, מי השפיר יודו לך
מיעוט מי שפיר. בניגוד לדעה שרווחה בעבר, מספר מחקרים עדכניים העלו קשר בין כמות השתייה לכמות מי השפיר. כמובן שלא כל מקרה של מיעוט מי שפיר קשור למחסור בנוזלים, ויכולות להיות לכך סיבות רבות (כמו חסימה בדרכי השתן של העובר, בעיות בתפקוד השליה או הפרעות כרומוזומליות שונות), אבל בהחלט מדובר בגורם שאין להתעלם ממנו.
למה זה מסוכן? מיעוט מי שפיר עלול לגרום למומים בגפיים ובפנים ואף להוביל לקושי באספקת החמצן לעובר בעקבות לחץ על חבל הטבור, שלא נהנה מהגנה מוחלטת של מי השפיר מפני לחצים מכניים.
מה אפשר לעשות? מיעוט מי שפיר נראה היטב באולטרסאונד, ולכן בדיקה תקופתית אצל רופא הנשים אמור לגלות את הבעיה. בנוסף, יש לעקוב אחרי תנועות העובר, ולפנות לייעוץ כל אימת שאת מרגישה שוני בדפוסי התנועה שלו. ולשתות, כבר אמרנו?
רואה שחורות?
לחץ דם נמוך. אם גם את רואה שחור בעיניים בכל פעם שאת קמה, ומחפשת באופן קבוע קירות להישען עליהם כדי להתאפס – כנראה שגם לך יש לחץ דם נמוך. לחץ הדם יורד באופן פיזיולוגי בהריון, ובגלל החום הוא יכול לרדת עוד יותר, במיוחד למי שיש נטייה לכך עוד לפני ההריון.
למה זה מסוכן? למעט מקרים חריגים, לחץ דם נמוך כשלעצמו אינו מסוכן (ובוודאי עדיף על נקודת הקיצון השנייה), אולם קיים סיכון לנפילות וחבלות, שעלולות להוביל להיפרדות שליה או סתם לגרום לך לסימנים כחולים וכואבים.
ומה אפשר לעשות? להתייעץ עם הרופא המטפל, להקפיד על שתייה מספקת ולהקפיד שלא לקום בפתאומיות מישיבה או שכיבה לעמידה.
*סייע בהכנת הכתבה: פרופ' משנה קליני זהר נחום, מנהל יחידת האם והעובר במרכז הרפואי "העמק", מקבוצת הכללית.