ברזל, חומצה פולית, אומגה שלוש, ויטמינים – לפעמים נדמה שבסוף ההרון את אמורה לקבל תואר "ד"ר לתוספים", או לפחות "הריונית מוסמכת". הכל נראה חשוב, הכל מלחיץ מאוד – ואנחנו כאן כדי לעשות סדר. העברנו את השאלות שהשארתן לנו בעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים לד"ר גיא גוטמן: רופא נשים ומומחה לפריון ולהפריה חוץ גופית שעשה קצת סדר בבלגן.
האם באמת צריך לדאוג לא לאכול מוצרי חלב שעתיים לפני ושעתיים אחרי נטילת ברזל?
"בחלב יש חלבונים שמשפיעים גם על החומציות בקיבה, וגם מפריעים במידה מסוימת לספיגת הברזל, ולכן עדיף להימנע ממוצרי חלב בסמיכות לנטילת ברזל. לא מדובר בתגובה רעילה או מסוכנת, פשוט יש ספיגה פחות טובה של הברזל, אבל אם הברירה היא לוותר על הברזל באותו יום או לקחת אותו למרות שלא עברו שעתיים על השעון – כמובן שכדאי ליטול בכל זאת".
למה כדאי לקחת אומגה 3? בהריון הקודם, לפני 4 שנים, לא דיברו איתי על זה בכלל".
"מומלץ לקחת אומגה לאורך כל ההריון, ובפרט משבוע 20 וכל עוד מניקים. חומצות שומן מסוג DHA, שמצויות באומגה 3, מסייעות להתפתחות תקינה של מוח העובר, ומדי פעם יוצאים מחקרים חדשים שמאששים את היתרונות החשובים שלה".
האם יש הבדל בין אומגה 3 רגילה לאומגה 3 מיוחדת להריון?
"בהחלט כן. הסוגים השונים של אומגה 3 נבדלים ביניהם בריכוז ה-DHA, שהוא החומר שחשוב לעובר. תוספי אומגה 3 שמותאמים להריון מכילים ריכוז גבוה במיוחד של החומר, ולכן מומלץ להשתמש דווקא בהם".
ומה לגבי תקופת ההנקה?
"גם בהנקה, החומצה החשובה היא DHA, ומומלץ להעדיף תכשיר שמיועד לנשים הרות ומניקות. מי שמאוד סובלת מטעם הלוואי של כמוסות שמן הדגים, או מתקיימת על תזונה טבעונית ונמנעת מאכילת מזון מהחי, יכולה להשתמש בתכשירים שעשויים מאצות ולא מדגים, כמו for 2, שמתאים גם להריון וגם להנקה".
מאיזה שבוע צריך לקחת ברזל? אפשר להמשיך לקחת במקביל גם חומצה פולית?
"באופן עקרוני חשוב לקחת ברזל החל משבוע 20. עם זאת, חלק גדול מהנשים מתחילות את ההריון עם אנמיה, ומי שבדיקות הדם שלה מעלות תמונה אנמית כדאי שתתחיל עוד קודם. אין מניעה להמשיך ליטול חומצה פולית, אבל אחרי שבוע 20 זה פחות משמעותי, כי מערכת העצבים כבר מפותחת – החשיבות המכרעת של נטילת החומצה הפולית היא לפני ההריון ובמהלך השליש הראשון".
למה ברזל גורם לעצירות? יש ברזל שלא גורם לתופעה הזו?
"חלק גדול מהברזל לא נספג בגוף, ודווקא החלק שלא נספג הוא זה שגורם לבעיה. לכן, ככל שהספיגה גבוהה יותר, יש פחות עצירויות. כיום יש מים מינרלים שעשירים בברזל שמבטיחים ספיגה גבוהה של הברזל וכתוצאה מכך פחות סיכוי לפתח עצירות".
"האם יש דבר כזה אלרגיה לברזל? כל כדור שניסיתי גרם לי להקאות ואיבוד נוזלים".
"לא ידוע על אלרגיה לברזל עצמו, ייתכן שהתכשירים שניסית לא התאימו לך, וכדאי להיוועץ ברופא שיעזור לך למצוא פתרון – אבל לא לוותר על נטילת הברזל בשום מקרה".
אומרים שצריך לקחת חומצה פולית שלושה חודשים לפני הכניסה להריון. מה עושים אם נכנסים להריון בטעות לפני?
"קודם כל חשוב לעדכן: ההמלצות החדשות של משרד הבריאות הן ליטול חומצה פולית בקביעות לאורך כל גיל הפריון. אבל גם אם לא נטלת חומצה פולית והרית, לא צריך להיות בלחץ. יש חומצה פולית בהרבה מזונות ותוספי תזונה אחרים. מומלץ כמובן להתחיל ליטול חומצה פולית ברגע שמגלים את דבר ההריון הלא מתכונן, וכמובן לעדכן את הרופא שלך בעניין".
>> תהיי בריאה בהריון: כל מה שחשוב לדעת
>> טיפול חדש מבטיח 96 אחוזי הצלחה בקביעת מין היילוד