העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף, ובהריון, איך לומר בעדינות – הוא גדול עוד יותר. ככזה, הוא חוטף לא מעט בכמה חזיתות: מתחצ'קן, נקרע, מגרד ומוכתם. בגלל השינויים המשמעותיים בעור במהלך ההריון, נוצרו לא מעט מיתוסים סביבו. אז האם יש טעם לשמן את הבטן כדי למנוע סימני מתיחה? ומי סובלת יותר מפיגמנטציה – בעלות עור כהה או בהיר? הנה כמה מיתוסים שחשוב להכיר (או להתעלם מהם באלגנטיות, תלוי בך).
גירודים דורשים בדיקה, בהירות לא סובלות יותר
סימני מתיחה זה עניין גנטי, אין מה לעשות: נכון חלקית
בהחלט יש השפעה גנטית על הופעתם של סימני מתיחה, אבל גם אם באקט של צדק פואטי ירשת מאמא שלך את הסימנים האדומים שהיא פיתחה בהריון איתך - יש מה לעשות בנדון. למעשה, לכולם יש סימני מתיחה, והשוני הגנטי הוא ברמת הנראות שלהם. יש נשים בנות מזל, שיפתחו מעט מאוד סימנים שיהיו כמעט בלתי נראים, ואילו אצל נשים אחרות תופיע רשת אדומה ועגומה של פסים אכזריים על הבטן, בישבן, בירכיים ובזרועות.
עם זאת, יש טיפול שכדי להיות יעיל צריך להתבצע בזמן אמת, כלומר: כשהסימנים בשיא תפארתם, ולא כשהם מתחילים לדהות. משחות טיפוליות וקרמים עם חומרים פעילים, כמו ויטמין A, יכולים לשקם משמעותית את הרקמות הפגועות ולשפר את מראה הסימנים. אחרי הלידה, אפשר להיעזר גם בלייזר, שבונה מחדש את הקולגן בתוך העור ומצמצם את הנראות של הסימנים.
בהריון עם בת יש יותר פצעים על הפנים, בגלל ההורמונים הנקביים: לא נכון
אין קשר בין מצב העור בהריון למין העובר שבבטן. אקנה היא תהליך דלקתי של העור, שקשה לצפות את ההשפעה שתהיה להריון עליו. יש נשים שסובלות מאקנה כרונית שהולכת ומחמירה בהריון, ולעומתן נשים שהעור שלהן נראה טוב אי פעם דווקא בתשעת החודשים האלו. אין אפילו דרך לדעת האם התגובה החיובית או השלילית תחזור על עצמה או תתהפך בהריון הבא, אבל מה שברור הוא שאין כל קשר למין העובר, ובהחלט יש נשים שסובלות מאקנה חמורה גם בהריון עם עובר ממין זכר.
אסור לעבור טיפולי הסרת שיער בהריון: לא נכון
טיפולי אפילציה (מחט חשמלית) מותרים לכל אורך ההריון. טיפולי לייזר מותרים גם הם, אולם למרות היותם נטולי קרינה מזיקה, מומלץ להמתין עמם עד לטרימסטר השני ואילך, כדי לנקוט משנה זהירות. טיפולי שעווה מותרים אף הם, אולם לא מומלצים למי שסובלת מדליות וורידים ברגליים, מכיוון שהם עלולים להחמיר את התופעה.
מי שנוטה לשיעור יתר, תסבול מהתופעה אפילו יותר במהלך ההריון: לא נכון
ואפילו להפך; בדרך כלל, מי שסובלת בשגרה מבעייה של שיעור יתר תחווה הקלה משמעותית בזמן ההריון. מכיוון שכמות ההורמונים הנשיים בגוף מרקיעה שחקים, הם תופסים את מקומם של ההורמונים הזכריים, שגורמים לשיעור, ומביאים לשיפור בכמות, בעובי ובצבע השיעור.
גירודים בעור במהלך ההריון הם נורמליים, ונובעים ממתיחה: לא תמיד
בעוד שישנם גירודים אלרגיים וגירודים שנובעים מהידקקות של העור המתוח, ישנם גם גירודים מסוג אחר, שמחייבים בדיקה ולעתים גם התערבות רפואית. לעתים מופיע כולאוסטאזיס של ההריון: שקיעה של מלחי מרה מתחת לעור, שמחייבת מעקב צמוד אחר התפתחות העובר ובמקרים מסויימים גם טיפול תרופתי לספיחת המלחים.
נשים בהירות נוטות יותר לסבול מפיגמנטציה בהריון: לא נכון
הנטייה לפתח כתמי פיגמנטציה בהריון לא קשורה לגוון העור, ונשים כהות עור לא סובלות ממנה פחות. מה שחשוב הוא לא לעשות טיפולים אגרסיביים: להימנע מפילינגים, אפילו ביתיים, לא לשפשף את העור במברשות קשות או להשתמש בסבונים מרוכזים. כדאי גם להימנע מהתזת בושם, במיוחד באזור הצוואר והמחשוף שרגישים מאוד להופעת כתמים, וכמובן להתרחק משמש עד כמה שניתן, ולהשתמש בקרם הגנה באופן יסודי וקבוע.
סייעה בהכנת הכתבה: ד"ר מוניקה אלמן, מומחית למחלות עור וטיפולי לייזר