פריצת דרך במחקר לטיפול ברעלת היריון: מחקר חדש המבוצע בהדסה הר הצופים בימים אלו המשלב דרך הסתכלות יצירתית על המחלה הקשה שמובילה לסיום הריונות מוקדם, מקדם את הרפואה לעבר פיתוח תרופה אפשרית. "התוצאות אליהן הגענו נותנות תקווה לעתיד, טיפול יעיל במחלה הפוגעת בנשים ועובריהם", אומר פרופ׳ עופר בהריר, מנהל המעבדה לחקר שליה, ורופא מומחה להריון בסיכון במחלקת נשים הדסה הר הצופים.
מסוכנת בעיקר לעובר
רעלת היריון היא מחלה לא נדירה, ובמצבים חמורים אף עלולה להוביל למוות. ״המחלה מופיעה אצל בערך 5 אחוז מהנשים בהיריון ובתצורה היותר חמורה בערך בחצי אחוז. אלו עדיין מספרים מאוד גדולים״, מסביר פרופ׳ בהריר, ״רעלת הריון היא מחלה בה ההיריון למעשה מרעיל את האמא. שליה רגילה מפרישה פקטורים שגורמים לשיווי משקל בין האמא והעובר ומאפשרים את גדילת העובר התקינה והחיים הבריאים של האמא בהיריון. כשיש רעלת היריון מסיבות שונות השליה לא מקבלת את מה שהיא צריכה ואז מפרישה חומרים שגורמים להיווצרות המחלה״.
המחלה מסוכנת יותר ככל שהיא מופיעה בשלבים מוקדמים יותר בהיריון. ״המחלה מתגלה בלחץ דם גבוה, חלבון בשתן, ועוד שלל פגיעות שונות בתפקוד איברים שונים אצל האמא כמו הכיליה, הכבד ומערכת הדם. ביטויי המחלה משתנים בין אישה לאישה ויכולים לנוע בין מחלה קלה ללא סיכון משמעותי ועד למחלה קשה המתדרדרת במהירות למצב מסכן חיים. כשהיא מופיעה היא לרוב רק מחמירה והדרך היחידה לעצור היא לילד את השלייה ובעצם לסיים את ההיריון. רעלת היריון מוקדמת יותר מסוכנת מרעלת הריון מאוחרת. היא מסוכנת בעיקר לעובר כי הוא זה שנפגע מלידה מוקדמת. ילודים הנולדים בשבועות מוקדמים מאוד של ההיריון, עלולים לסבול מנזקי פגות קיצונית הקשורים בתחלואה משמעותית ואף תמותה״, מסביר פרופ׳ בהריר.
למחלה הזו כרגע אין פתרון או תרופה למעט סיום ההיריון. למה?
"לאורך השנים נעשו ניסיונות לטפל במחלה עם תרופות שונות והיום חוץ מלנסות לדחות את הקץ כמה שיותר כדי לאפשר לעובר לגדול אין אמצעים טיפוליים שמשפרים בצורה משמעותית את המחלה. אין התגייסות של חברות התרופות למרות שזו מחלה לא נדירה, כי הן חוששות להיכנס לתחום שיש בו מסוכנות. תרופות וניסויים בנשים בהיריון זה כמובן תחום יותר קשה. זו קבוצה מאוד מוזנחת של נשים, בגלל שחברת התרופות חוששת להסתבך עם תוצאות לא טובות ויותר פשוט להן לטפל בחולים אחרים".
פרופ׳ בהריר החליט להרים את הכפפה איפה שחברות התרופות הרימו ידיים. בתקופת הפוסט דוקטורט אותו ביצע, הוא התחיל במחקר של מנגנון חדש של מוות תאים בשליה. המנגנון, שנקרא פרופטוזיס, מוביל למוות של תאים הסובלים מנזק חמצוני וקשור במחלות רבות של האדם, ביניהם התפתחות של מחלות נוירו-דגנרטיביות כמו פרקינסון, נזקי חנק של רקמה כמו, שבץ מוחי או אירוע לבבי ועוד.
התקדמות משמעותית
"בעבודתנו בפיטסבורג, הראנו לראשונה כי תאי שליה רגישים במיוחד למוות מסוג זה", מספר פרופ׳ בהריר. "ממצאים מאוחרים יותר של המחקר, שבוצעו בהדסה ובעולם, חיזקו את הקשר בין פרופטוזיס של תאי שליה להתפתחות של רעלת הריון. כך לדוגמה, במספר עבודות שונות במודלים של רעלת הריון בחיה, הדגימו כי ניתן לעצור את התדרדרות המחלה על ידי טיפול בחומרים נוגדי פרופטוזיס. עם זאת, כיום לא ניתן לטפל בחומרים אלו באדם, וכדי להפוך ממצאים אלו לפריצה שתאפשר טיפול היה צריך ל׳לצאת מהקופסה׳. במקום לחפש חומר חדש שיוכל להיות תרופה חדשה, החלטנו להתמקד דווקא בתרופות מוכרות, בטוחות, וזמינות לטיפול בהריון. הנחנו, כי קיימות תרופות הידועות כבטוחות בהריון, שחוסמות ביעילות מוות זה של תאי שליה והאתגר שלנו הוא למצוא אותם מכל התרופות הידועות״.
באמצעות סריקה רובוטית הם בחנו אלפי תרופות וחומרים. ״הסריקה, שלמעשה עושה אלפי ניסויים שונים באותו הזמן, מזהה חומרים חוסמי מוות פרופטוטי של תאי שליית אדם. תוצאותיה הובילו לגילוי שישה חומרים הבטוחים בהריון החוסמים בצורה טובה פרופטוזיס של תאי שליה. בהמשך הראנו כי חומרים אלו יעילים בחסימת פרופטוזיס גם ברקמת שליה שהתקבלה מנשים עם רעלת הריון. בימים אלו אנו עמלים על זיהוי המנגנון בו פועלות התרופות, וזיהוי ׳שילוב מנצח׳ של תרופות בטוחות. שילוב שכזה יאפשר עלייה ביעילות הטיפול, עם ירידה במינון הטיפולי, כל זאת כדי לבנות טיפול יעיל ובטוח, שיוכל להוות פריצת דרך יישומית אמיתית".
"בשבילנו זו התקדמות משמעותית" מוסיף פרופ׳ בהריר, "אמנם החומרים האלה לא נוסו בקליניקה, אך הממצאים מראים בצורה חד משמעית כי בידנו חומרים בטוחים לשימוש בהריון החוסמים בצורה יעילה פרופטוזיס של רקמת שליה אנושית. העיניים שלנו נושאות קדימה לטיפול בחומרים אלו בנשים הריוניות אשר סובלות מרעלת הריון. מציאת טיפול שיעצור את התדרדרות המחלה יהווה פריצת דרך של ממש בעולם המיילדות, יציל יילודים רבים, ותחסוך סבל אנושי רב הקשור במחלה. יש לנו יותר מאינדיקציה ראשונה שאנחנו בכיוון הנכון לטיפול חדשני ובטוח שיאפשר התערבות במחלה בלי לסיים את ההיריון".
מתי נראה את הפתרון במציאות?
״אני מקווה שבשנים הקרובות. כמובן שנצטרך לעבור שלבים רגילים של ניסויים, בדיקות בטיחות וכו׳, אבל זו בשורה חדשה, מרעננת ומרגשת ואופטימית לאפשרות לטפל ברעלת היריון״.