זה לא חדש ש"צומת מילר" שמה לנו על המסך את הסיטואציות הכי אמיתיות מהחיים שלנו. אמש (ראשון) בפרק הבכורה, אנאלי (גיה באר גורביץ') וגולן (אורי עטיה) התמודדו עם שאלה שמעסיקה לא מעט זוגות שמנסים להיכנס להריון – איך משפיעים על מין היילוד. בקצרה: אנאלי גילתה שבשביל שהיא תיקלט עם בן היא צריכה פרטנר שמספק אותה במיטה, מה שגרם לה לחשוב שאבדו כל הסיכויים. גם הצעות לאכול שוקולד וכרוב היו על הפרק, אבל אנאלי וגולן ישמחו לגלות שיש עוד דרכים לנסות ולהשפיע על מין היילוד, ומצאנו את השיטות שיכולות לסייע בתהליך.
מעיין מהוד השרון כבר ניסתה הכל כדי שבהיריון הבא תהיה לה בת. היא שינתה את התפריט, התנסתה בשטיפות נרתיקיות ודאגה לתזמן את מועד יחסי המין. "אחרי שלושה בנים וחמש שנים שבהן ניסיתי אין ספור טכניקות, כבר עמדתי להתייאש", היא מודה. "אמרתי תודה על מה שיש והמשכתי הלאה מתוך הנחה שמה שיבוא – יתקבל בברכה". לפני 8 חודשים, דווקא לאחר שחדלה מאותם ניסיונות להשפיע על מין העובר, הגיעה הבשורה שלה חיכתה. "כשניגשתי לבצע בדיקת סקירת מערכות מוקדמת, לא ציפיתי להפתעות גדולות מדי. כשהרופאה בישרה לי שאני עומדת ללדת בת, לא הפסקתי לבכות מרוב התרגשות".
פרופ' טל בירון-שנטל, מנהלת היחידה לרפואת האם והעובר ב"מאיר", מכירה היטב את התופעה. לדבריה, ישנן סיבות שונות שגורמות להורים לנסות להשפיע על מין העובר. "ראשית, בדומה להרבה תחומים בחיים שבהם אנחנו מעוניינים לשלוט על הבחירות שלנו, גם במקרה הזה חלק מההורים מעוניינים שתהיה להם אפשרות כזאת. בנוסף, לחלקם כבר יש בבית בנים או בנות והם פשוט רוצים להתנסות בגידול ילד ממין שונה. וכמובן שאי אפשר לדבר על הנושא, מבלי להזכיר את 'מצוות פרו ורבו' שרלוונטית לחלק ניכר מהאוכלוסייה. לפי ההלכה, מצווה זו מתקיימת רק לאחר לידת תינוקות משני המינים".
האם יש בכלל דרך מדעית ומוכחת לקביעת מין היילוד?
"הדרך המדעית האמיתית והמדויקת ביותר, המאפשרת לקבוע את מין העובר היא באמצעות (PGD/S (pre-gestational diagnosis/sampling טכניקה מעבדתית מתוחכמת המאפשרת לזהות בצורה מדויקת את מין העובר. תהליך זה למעשה מאפשר לדגום תא אחד מהעובר, שבו ניתן לבצע בדיקות גנטיות שונות, בהן גם כאלה שבודקות את מין העובר. הפרוצדורה כרוכה בהפריה חוץ גופית, המתבצעת כשהעובר נוצר, ועוד בטרם החזרתו לרחם. חשוב לציין כי מדובר בתהליך מורכב, ולכן הוא אינו מתאים לבחירת מין העובר בכל מצב, אלא רק לשם מניעת מחלות גנטיות תורשתיות חמורות וידועות. מדובר במחלות העוברות בתורשה אשר באות לידי ביטוי רק בזכרים, כלומר – נקבות יכולות להיות נשאיות של המוטציה הגנטית, אבל הן בריאות ואילו הזכרים – יהיו חולים במחלה משמעותית. רק במקרים מעין אלה קיימת חשיבות גדולה לבחירת מין העובר באמצעות PGD".
הדרכים הלא מדעיות
כאמור, השיטה המדעית היחידה שמאפשרת לקבוע את מין הילוד מתבצעת באמצעות הפריה חוץ גופית. אולם, פרופ' בירון-שנטל מונה כמה שיטות בלתי מוכחות, המתבססות על הטענה כי זרע זכרי הוא ככל הנראה רגיש יותר ולכן מחזיק מעמד זמן קצר יותר ונהרס מהר יותר בסביבה חומצית. שימו לב:
- תזמון יחסי המין: כדי להגדיל את הסיכוי לבן פרופ' בירון-שנטל ממליצה לקיים יחסי מין בדיוק ביום הביוץ - לא לפני ולא אחרי. השיטה מתאים למי שיודעת בדיוק מתי הביוץ שלה (שבועיים לפני הווסת למי שיש לה מחזורים מאוד סדירים, או לפי ערכות ביוץ שניתן לרכוש ברשתות הפארם, המסתמכות על בדיקות שתן ביתיות). לעומת זאת, אם לידת בת זו השאיפה שלכם, כדאי שתימנעו מיחסי מין ביום הביוץ ותקיימו אותם לאחר יום מהביוץ.
- שמירה על סביבה חומצית: על מנת להגדיל את הסיכוי לבת יש לשמור על נרתיק חומצי על ידי הימנעות משטיפות נרתיקיות מרובות. פרופ' בירון מציינת כי ישנם תכשירים ייעודיים לשטיפות נרתיקיות ונשים רבות נעזרות בהם בגלל הפרשות נרתיקיות. חלק מהם שומרים על חומציות הנרתיק וחלקם פחות. סבון רגיל מפחית את חומציות הנרתיק. כמו כן, ישנם מזונות שיכולים לסייע בהגברת החומציות כמו למשל יוגורט או מיץ חמוציות.
בנוסף לאלה, תוכלו למצוא גם המלצות לגבי תנוחות סקס שונות שיכולות לשפר את הסיכויים, אבל פרופ' בירון מבהירה כי הן אינן נתמכות בהיגיון או במידע אמין. עם זאת היא מציינת כי ייתכן שלשילוב של תזמון יחסי המין בהתאם לביוץ יחד עם שינוי חומציות הנרתיק עשוי לשפר את הסיכוי להשיג את המטרה הרצויה. "בכל מקרה חשוב לזכור כי שיטות אלה אינן מדויקות ואינן מדעיות והסיכוי להשפיע על מין העובר בעזרתן מוערך ב-50% - שזה למעשה הסיכוי הסטטיסטי הכללי שאינו קשור להתערבות כזו או אחרת", מבהירה פרופ' בירון שנטל.
יתרה מכך, היא מסבירה שכל התערבות או שיטה שכרוכות בהמתנה לתזמון הביוץ אינן מדויקות ואינן מבטיחות את מין היילוד, ומנגד – לעיתים אף מעכבות את מועד הכניסה להריון. לכן היא ממליצה לשקול מראש כל ניסיון כזה, בייחוד לנוכח העובדה שפוריות האישה פוחתת עם העלייה בגיל. "אני מציעה לשמור את כל הניסיונות ואת ההתערבויות למצבים שבהם קיים שיקול רפואי, ולא סתם מתוך גחמה אישית. חשוב לזכור שהחשוב ביותר זה לידת תינוק או תינוקת בריאים לאם בריאה", אומרת פרופ' בירון שנטל.
באפליקציית איזי ריכזו את כל מה שחשוב לדעת על היריון, לידה ומה שביניהם: