ההריון, כמו ההורות עצמה, מכניס לחיי המשפחה המתהווה, ובייחוד ללבה של האישה שברחמה נוצר הפלא, המון תקווה, ולצדה המון חששות. חברת אבוט, יצרנית סימילק, ביצעה במהלך חודש יולי האחרון סקר בקרב 350 אמהות טריות והריוניות, התשובות נאספו, נותחו ושוקללו, ועכשיו התוצאות לפנינו.
כארבעים אחוזים מהאימהות אמרו כי השלב שהכי מדאיג אותם במהלך ההריון הוא שלב קבלת התוצאות של הבדיקות והסקירות. כ-28 אחוזים מהן מודאגות מהרגשת תנועת העובר וכרבע מהן חוששות מהלידה עצמה. כמחצית מהאימהות העידו כי הוציאו עד 5,000 שקל על ההריון והערכות לבואו של התינוק ולמעלה משלושים אחוזים מהאימהות העידו כי הוציאו עד עשרת אלפים שקל. כשלושים אחוזים מהנשים כן חשו שינוי במעמדן בעבודה בעקבות היציאה לחופשת הלידה.
באבוט ביקשו לייצר תמונת מצב רחבה בכל הנוגע לנושאים שמעסיקים, מאתגרים ומדאיגים כיום נשים הריוניות בישראל. במסגרת הסקר, נשאלו הנשים על פרמטרים שונים, ביניהם ההוצאות הכלכליות והעלויות במהלך ההריון, התמיכה בבית, האתגרים בעבודה ועוד. הדאגה המרכזית ביותר, מקורה בשלב הבדיקות, הסקירות וקבלת התוצאות. ״במהלך ההריון נשים רבות מציבות לעצמן יעדים של כושר, תזונה נכונה, קריאת ספרי הורות ועוד, זאת על מנת להערך נפשית ופיזית ובצורה הטובה ביותר, לחדר הלידה ולהגעת התינוק. במסגרת הסקר, שאלנו את האימהות מה היה להן חשוב לעשות בזמן ההריון וראינו כי למחצית מהנשים היה חשוב לשמור על תזונה נכונה ובריאה,״ מגלים בחברה.
הפתעה: ההריוניות יותר רגועות מכפי שציפו
כ-17 אחוזים השיבו כי המטרה שלהן הייתה לעלות במשקל בקצב קבוע. באחוז זהה, בחרו חלק מהנשים בצורך לצאת לבילויים לפני הגעת התינוק. 16 אחוזים מהנשים ציינו כי היה להן חשוב לקרוא ספרי הורות או כתבות שיכינו אותך לרגע שבו התינוק יוולד. ״כששאלנו את הנשים איך הן היו מאפיינות את תחושתן לאורך ההריון ראינו כי למעלה ממחצית מהנשים העידו על עצמן כי היו רגועות ומאושרות וכ-30 אחוזים מהן השיבו כי היו יותר רגועות ממה שציפו.״ עוד עולה מהסקר כי כ-22 אחוזים מהנשאלות חוו לחצים בעיקר סביב נושא הבדיקות והסקירות ו-12 אחוזים חוו תחושת חרדה לאורך כל ההריון ולקראת הלידה.
״שאלנו את האימהות האם הן הרגישו שהמעמד שלהן בעבודה נפגע עקב היציאה לחופשת לידה והפיכתן לאימהות,״ מספרים באבוט. ״כ-60 אחוזים מהנשים לא הרגישו שום שינוי במעמדן בעבודה ויתרה מכך, חשו קבלה ותמיכה. אך כ-30 אחוזים מהנשים כן חשו שינוי במעמדן ובשל כך חזרו לעבודה מוקדם יותר או שזה לא הפריע להן כי בחרו להתרכז בהורות.״
12 אחוזים מהאמהות מוציאות 20 אלף שקל בתקופת ההריון
באבוט מספרים ש'אנחנו בהריון', הוא משפט שיצא להם לשמוע מפי זוגות רבים. ״תקופת ההריון היא אירוע חוויתי, מרגש ומאתגר עבור שני בני הזוג, והדבר בא לידי ביטוי גם במערך התמיכה המרכזי של האם,״ הם מסבירים. ״כששאלנו את הנשים עם מי הן מדברות על החששות שלהן בזמן ההריון, כ-40 אחוזים מהנשים העידו כי הן משתפות בעיקר את בני הזוג שלהן, כ-22 אחוז את הרופא המלווה, כ-20 אחוזים משתפות את המשפחה וכ-10 אחוזים בלבד את החברות. אחוז נמוך של נשים העידו כי הן זוכות לתמיכה מפורומים ברשת או על ידי קריאת תוכן באינטרנט.״
שאלנו את האימהות כמה כסף הן מעריכות שהוציאו בתקופת ההריון וכהכנה לבואו של התינוק. למעלה ממחצית מהאימהות העידו כי הוציאו עד 5000 שקל בתקופת ההריון, 32 אחוזים ענו כי הוציאו עד 10,000 שקל ו-12 אחוזים הגיעו להוצאות של עד 20 אלף שקל. כ-60 אחוזים השיבו כי ההוצאות שלהן סבירות ובעלות ממוצעת, כ-30 אחוזים אמרו כי מדובר בהוצאות שהן מעבר לממוצע, כ-13 אחוזים השיבו כי לא היה להן חשוב להוציא הרבה כסף והן עשו את הבדיקות הבסיסיות וקנו את הציוד שלהן מחנויות יד שניה. שאר הנשים ענו שקנו פחות ממה שחשבו או תכננו מלכתחילה. ״שאלנו את האימהות: במידה ואת אמא ליותר מילד אחד - האם היה הבדל בתחושה שלך בין ההריונות השונים? 38 אחוזים מהאמהות היו רגועות יותר בהריון הראשון, 26 אחוזים ענו שבגלל שהיו מבוגרת יותר נאלצו לעשות יותר בדיקות בהריונות הבאים ולכן היו לחוצות יותר, ורק 19 אחוזים אמרו שלא הרגישו הבדל בין ההריונות.״
"תשעת חודשי ההריון מהווים תקופת הכנה אינטנסיבית עבור האם ובני משפחתה שנדרשים להערך לשינויים הרבים,״ אומרת רונית דוייב, מנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק גולד. ״עבור האם מדובר בתקופה מאתגרת כפליים שכן היא חווה שינויים פיזיים, רגשיים ונפשיים ותוך כדי מתמודדת גם עם הבדיקות הרבות, העבודה, הרצון לאכול נכון, לשמור על המשקל ועוד ועוד. יש נשים שחוות תופעות לוואי לא פשוטות במהלך ההריון או שהדאגות והלחצים מציפים אותן. חשוב לא לשמור הכל בבטן, לשתף בתחושות וגם ליהנות מהדברים הקטנים ומההתרגשות. שמחתי לגלות כי למעלה ממחצית מהנשים חוו את תקופת ההריון כתקופה רגועה ומאושרת. אך גם נשים שלא חוו או חוות אותה כך, זיכרו שכל יום הוא יום חדש וניתן לערוך שינויים קטנים שיסייעו לכן. שינויים שמתחילים מאופן האכילה והתזונה שלכן, הפעילות הגופנית, הזמן שאתן מקדישות כל יום לצאת החוצה לשאוף אוויר צח ועד לשיתוף הרגשות עם בן הזוג, המשפחה והחברים".
הנה כמה טיפים של דוייב שיסייעו לנשים לצלוח את תקופת ההריון המאתגרת ואף לצאת מחוזקות ממנה:
1. התעמלות ופעילות גופנית - שמירה, או אפילו התחלה בתוכנית כושר המתאימה לך ביותר במהלך ההריון, יכולה לעזור לך למנוע חלק מגורמי חוסר הנוחות האופייניים הנובעים משינויים שחלים בגופך. חשוב להדגש שלרוב הנשים, התעמלות במהלך ההריון היא דבר בטוח, אך יש להיוועץ עם הרופא או עם גורם רפואי אחר.
2. תכנון משותף עם בן/בת הזוג לעתיד לבוא - תכננו ביחד בתקופת ההריון איזה סוג של הורים תרצו להיות ואיך החזרה לשגרת העבודה תיראה. הביטו על אימהות ואבות סביבכם וראו איך אתם שואבים מהם השראה: בין אם זה אבא שלך, חבר קרוב שאת אומרת לעצמך "אני רוצה להיות כזאת עם ילדיי" או בין אם זאת קולגה לעבודה שכבר חוותה את החזרה לעבודה אחרי חופשת הלידה ויכולה לתת לך כמה טיפים. כמו כן שוחחי עם בעלך על התקופה שלאחר חופשת הלידה, איך זה ייראה, מי יעזור ואיך תעבדו ביחד כצוות.
3. חיזוק הגוף עם תזונה נכונה - נשים בהריון צריכות להוסיף לפחות 300 קלוריות לתזונתן היומית. על אישה בהריון לאכול לפחות 9 מנות של לחם, דגנים, אורז או פסטה; 4 מנות של ירקות; 3 מנות של פירות; 3 מנות של חלבונים. בשר, עוף, דגים, שעועית, ביצים ואגוזים, ו-3 מנות של חלב, יוגורט או גבינה. תזונה נכונה וקבועה תעניק לכן אנרגיה, תפחית את תחושת העייפות ותסייע לחזק את הגוף.
4. חזקי את עצמך דרך המשפחה - הבית והמשפחה יכול להיות עבורך מקום המפלט, השקט והאהבה בו עוטפים אותך - נצלי את הזמן המשותף לחוויות, בילויים, משחקים ואפילו שיחות משפחתיות עם הילדים ובן הזוג סביב השולחן. גם ארוחת ערב שגרתית יכולה לחזק אותך וליצור זיכרונות בלתי נשכחים.
5. שתייה מרובה - אישה בהריון צריכה לשתות 8 עד 12 כוסות מים כל יום. חשוב לשמור על הגוף מהתייבשות אך לנקות את הגוף ולרענן אותו במהלך היום. גם מרק טוב לשתייה, בין הארוחות מומלץ לשתות מים חמים עם לימון סחוט או ג'ינגר שידוע גם כמקל מאד על הבחילות. הקפידי לשתות באיטיות וכל פעם כמות קטנה.