כשגרייס דיווידסון אחזה לראשונה את בתה בזרועותיה, היא בקושי יכלה להאמין שהיא אמיתית. אחרי עשור של המתנה, תקווה ודחיפה של גבולות הרפואה המודרנית, גרייס ובעלה אנגוס קיבלו בברכה את תינוקת הפלא שלהם, איימי איזבל – הילדה הראשונה בבריטניה שנולדה לאחר השתלת רחם מתורמת חיה.
עבור גרייס, שנולדה עם תסמונת מאייר-רוקיטנסקי-קוסטר-האוזר (MRKH) – מצב נדיר שמשמעותו שלא היה לה רחם מתפקד – אימהות הרגישה בעבר כבלתי ניתנת להשגה. אך הודות לאהבת אחותה, איימי פרדי, מורה לשעבר בת 42 ואם לשניים, שתרמה את רחמה ללא אנוכיות, ולצוות רופאים חלוצים - היא הגשימה חלום.
התינוקת איימי איזבל נולדה בשלום בניתוח קיסרי מתוכנן ב-27 בפברואר בבית החולים קווין שרלוט'ס וצ'לסי בלונדון, כשהיא מגיעה כמה שבועות מוקדם אך מלאה חיים וכוח. בני הזוג קראו לבתם על שם אחותה של גרייס ואיזבל קירוגה, אחת המנתחות הראשיות שהיו מעורבות בהשתלה ובלידה.
בשיחה עם The Independent, גרייס שיתפה: "פשוט היה קשה להאמין שהיא אמיתית. קיבלנו את המתנה הגדולה ביותר שיכולנו לבקש אי פעם". הדרך להורות לא הייתה קלה. לפני ההשתלה, גרייס ואנגוס יצרו 7 עוברים באמצעות טיפולי פוריות, כשהם לא בטוחים אם אי פעם תהיה להם ההזדמנות להשתמש בהם.
בפברואר 2023, גרייס עברה ניתוח פורץ דרך כדי לקבל את רחמה של אחותה. לאחר חודשי החלמה, עובר אחד הוחזר באמצעות הפריה חוץ גופית – ובניגוד לכל הסיכויים, חיים חדשים החלו לצמוח. "זו הייתה המתנה כל כך ארוכה, זה קצת מוזר לתפוס שזה הרגע שבו אתה הולך לפגוש את בתך", אמר אנגוס כשנזכר ברגע שבו גילו שהם מצפים.
כשסוף סוף הגיעה איימי, החדר היה מלא – לא רק ברופאים ואחיות, אלא באהבה. "היו הרבה דמעות", אמרה גרייס, "זה היה חדר ניתוח מלא בכל האנשים שעזרו לנו במסע. אבל באותו רגע, זה לא היה רק עניין של רפואה – זה היה עניין של משפחה, ואהבה, ותינוקת שסוף סוף הגיעה".
עבור גרייס, אימהות היא גם ניצחון אישי על שנים של שברון לב פרטי. לאחר שאובחנה עם MRKH בגיל 19, היא נאבקה בשקט עם המשקל הרגשי של אי-הפוריות. "הייתי מתרגשת מדברים רגילים, כמו לראות אמא דוחפת עגלה", היא נזכרת, "זה פשוט היה תופס אותך בהפתעה". היום, כשהיא מחזיקה את איימי בזרועותיה, גרייס אומרת שאותם ימים כואבים מרגישים כמו חיים אחרים.
"אפילו רק לעבור את השבועיים הראשונים לאחר ההשתלה היה מדהים", היא אמרה. "מה שעזר לנו לעבור את הזמנים הקשים היה המחשבה – כל זה יהיה שווה את זה". אף שאיימי נזקקה לטיפול נוסף בשבועותיה הראשונים – היא נולדה במשקל שני ק"ג, נזקקה לטיפול באור לצהבת והייתה ישנונית מאוד בהתחלה – היום היא פורחת. "היא אוכלת לא מעט עכשיו ומתעוררת בעצמה כשהיא רוצה לאכול, וזה נחמד", אומרת גרייס בחיוך. כיום גרייס ואנגוס כבר חולמים להרחיב את משפחתם עוד יותר. "אנחנו בהחלט רוצים ילד נוסף".
לנשים אחרות המתמודדות עם מסעות דומים, גרייס שולחת מסר: "יש תקווה. יש אפשרויות. ולפעמים, אהבה באמת יכולה להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי". ניסים דומים מתרחשים גם במקומות אחרים. במאי 2023, אוניברסיטת אלבמה בבירמינגהם חגגה רגע היסטורי כשמלורי, אישה שגם היא נולדה עם תסמונת MRKH, ילדה לאחר השתלת רחם מוצלחת – הראשונה מחוץ לניסוי קליני בארצות הברית. לדברי UAB News, סיפורה של מלורי מסמן צעד גדול לקראת הפיכת השתלות רחם לנגישות יותר. כפי שהיא אמרה, בנה התינוק "היה שווה כל צעד במסע".
מהי השתלת רחם?
השתלת רחם היא פרוצדורה רפואית מורכבת שבוצעה בעולם רק עשרות פעמים בהצלחה, כפי שמסביר פרופ' רועי משיח. המורכבות נובעת מהיותה השתלה שאינה מצילת חיים ומהצורך בתרופות חזקות נגד דחייה שעלולות לסכן את העובר, ולכן הרחם מוסר לאחר הלידה הקיסרית. הסיכונים העיקריים בניתוח הם דחיית השתל, הפרשת חומרים מסוכנים, זיהום ודימום.
פרופ' משיח מציין כי הפרוצדורה מתאימה בעיקר לנשים עם בעיות רפואיות כמו תסמונת MRKH, אך קיימת עבורן אופציה בטוחה יותר של פונדקאות, שממנה נמנעות נשים לעיתים מטעמים דתיים. לסיכום, השתלת רחם היא הליך רפואי מורכב עם סיכונים משמעותיים, המיועד למקרים ספציפיים שבהם אין ברירה אחרת, ולמרות ההצלחות הבודדות, קיימות חלופות בטוחות יותר עבור חלק גדול מהנשים.
תגובות