כולנו היינו שם: החופשה הטרופית שחיכית לה חודשים, טיול קמפינג של כל המשפחה, אולי אירוע חיים גדול שאת רוצה להרגיש בו הכי מאה. ואז את קולטת שזה הולך ליפול על "הזמן הזה בחודש" – אחד התיאורים  המכובסים שיש לשלב הדימום של המחזור החודשי וגם שורת ההסבר בסרטים על "למה הגיבורה עצבנית/רגישה" או כל קלישאה אחרת. ועם ההבנה הקשה הזו, עולה השאלה שכל בת אדם עם רחם שאלה את עצמה כנראה לפחות פעם אחת בחיים: איך אני יכולה לדחות את הווסת?

המחזור החודשי הוא תהליך טבעי המתרחש בכל ימי החודש ונשלט על ידי הורמונים, אסטרוגן, פרוגסטרון ואחרים. הוא כולל, בין היתר, ביוץ, התעבות של רירית הרחם, ונשירת הרירית, שזה למעשה הדימום. המחזור הממוצע אורך 28 ימים, אבל הוא יכול להיות גם בין 21-35 ימים.

עבור אישה בריאה עם מחזור טבעי, כלומר כזה שלא מעורבת בו נטילת הורמונים, דחיית מחזור מכוונת היא דבר אפשרי לחלוטין, וגם בטוח למדי. למעשה, אומרות המומחות, זו הטעיה לחשוב שחייב להיות לך מחזור כדי לשמור על בריאות הרחם. "עם זאת, חשוב להבהיר שלדלג על מחזורים ללא ניהול רפואי זה לא דבר מומלץ, ונדרשת הערכה של רופאת הנשים שלך או רופאת המשפחה", אומרת ד"ר טרי היואן, מומחית ברפואת נשים בבית החולים ייל.

"זה בדרך כלל בטוח לדלג על מחזור אחד או שניים", מציינת ד"ר רייצ'ל בלייר, אנדוקרינולוגית המתמחה במערכת ההורמונלית של הרבייה בראיון למגזין Shape. "הדימום נועד בעצם רק כדי להתחיל מחזור חדש. במילים אחרות, מחזור מצביע על כך שאת אינך בהריון, ויש לך הזדמנות לנסות להרות מחדש".

הרופאות מבהירות שגם אם נשים מדלגות על מחזורים תקופות רבות ברציפות, תופעות הלוואי שהן עלולות לחוות אינן מזיקות. "דילוג על הרבה מחזורים עלול להוביל לדימומים ספונטניים, מה שנקרא breakthrough bleeding  או כתמים", אומרת ד"ר אמילי הו, רופאת נשים ומנהלת רפואית בחברה שמסייעת לנשים להתמודד עם תופעות לוואי הקשורות במנופאוזה. "דימומים ספונטניים כאלה נובעים מהחשיפה ההורמונלית המתמשכת, שיכולה בסופו של דבר לדלל את רירית הרחם עד לנקודה שבה יש מעט דימום". כאמור, אין בכך שום סכנה וההמלצה היא בדרך כלל להפסיק ליטול אמצעי מניעה הורמונליים לחודש חודשיים עד שדימומי הביניים חולפים.

אז מה השיטות לדחיית המחזור?

אמצעי מניעה הורמונליים: אחת השיטות הנפוצות לדחיית המחזור היא באמצעות אמצעי מניעה הורמונליים. סוגים רבים של אמצעי מניעה, גלולות, מדבקות, טבעות או התקן תוך רחמי הורמונלי, יכולים לווסת את המחזור החודשי ולהפחית את תדירות ועוצמת הדימום. "על ידי התאמת המינון של ההורמונים ניתן לדחות את המחזור לזמן קצר", מסבירה ד"ר ליה מילהייזר, גניקולוגית מומחית במיילדות. "עבור מי שנוטלת גלולות, הדרך לעשות זאת פשוטה: דלגי על שורת גלולות הפלצבו בסוף חפיסת הגלולות ותעברי לחפיסת הגלולות הבאה כאילו התחלת חודש חדש של אמצעי מניעה", היא אומרת. "המחזור הוא נשירה של רירית הרחם, האנדומטריום. כשאת נוטלת את גלולות הפלצבו, רירית הרחם חשה ירידה בהורמונים ועוברת נשירה", מסבירה ד"ר בלייר. "במידה שלא תהיה ירידה בהורמונים, לא תהיה נשירת רירית ולכן גם לא יהיה מחזור". לא כל אחת נוטלת את אותו סוג של גלולות. חלקן מבוססות על פרוגסטין, שהוא צורה של פרוגסטרון, או שילוב של פרוגסטין ואסטרוגן. "אסטרוגן גורם לעיבוי רירית הרחם, כך שהוא עשוי למנוע הופעת מחזור", אומרת ד"ר בלייר, "אבל זה למעשה הצריכה מתמשכת של הורמונים שמונעת את המחזור, אפילו אם אלו גלולות מבוססות פרוגסטרון בלבד".

 

גלולות (צילום: Shutterstock)
צילום: Shutterstock

נורתיסטרון: מי שאינה נוטלת גלולות יכולה לשקול שימוש בפרוגסטרון סינתטי, תרופה בשם נורתיסטרון. האופציה הזאת נוחה עבור מי שמעוניינת לדחות את המחזור בעתיד הקרוב אבל לא מעוניינת באמצעי מניעה לטווח ארוך, ונוטלים אותה ארבעה ימים לפני המחזור המיועד: "זה יכול להתאים למי שרוצה לדחות את המחזור לפני אירוע חשוב, כי הגלולה הזאת לא מצריכה שימוש מעבר לתקופה שבה את לא מעוניינת שיהיה לך מחזור. היא מיועדת לשימוש קצר בלבד", אומרת ד"ר לורה פורדי, רופאת משפחה ומנהל רפואי ראשית של אתר למכירת תרופות אונליין. במילים אחרות: את יכולה להתחיל להשתמש בגלולה הזאת כמה ימים לפני התקופה שאת רוצה לדחות את המחזור, ולהפסיק את השימוש כשאת מוכנה שהמחזור שלך, ובכן, יחזור.

ואם את רוצה משהו קבוע: אמצעי מניעה שאינם גלולות הם בעלי אפקט על המחזור מלכתחילה. "למונעי ההיריון האלה יש ערך מוסך של להפחית או לחסל לחלוטין את המחזורים", אומרת ד"ר בלייר. מדובר על התקן תוך רחמי הורמונלי, שתל הורמונלי בזרוע, או לעתים זריקות. "השינויים שהאמצעים האלה יוצרים על המחזורים משתנים מאישה לאישה, אבל אני מעריכה שכל אישה עם אמצעי מניעה כזה שאינו גלולה, חווה את תחווה לעיתים דילוג על מחזורים או ירידה בכמות הדימום בחודש". רופאת הנשים יכולה להמליץ לך מה יכול לעבוד עבורך.

התקן תוך רחמי (צילום: Image Point Fr, Shutterstock)
צילום: Image Point Fr, Shutterstock

תופעות הלוואי: בעוד שדחיית המחזור עם אמצעי מניעה הורמונליים או נורתיסטרון נחשבת בדרך כלל בטוחה, יש כמה סיכונים ותופעות לוואי. ככלל, אמצעי מניעה הורמונליים עלולים לגרום לשינויים במצב הרוח, כאבי ראש, בחילות ורגישות בשדיים. שימוש ארוך טווח בהם עלול להגביר את הסיכון למצבים בריאותיים מסוימים, כולל קרישי דם, שבץ וסרטן השד. נורתיסטרון עלול לגרום לתופעות לוואי כגון כאבי ראש, בחילות וסחרחורת, והוא עלול גם להגביר את הסיכון לקרישי דם. "נשים עם מצבים בריאותיים מסוימים, כמו היסטוריה של קרישי דם או סרטן שד, צריכות להימנע מדחיית המחזור שלהן", אומרת ד"ר שרי רוס, רופאת מיילדות וגינקולוגית, ומומחית לבריאות האישה למגזין Prevention. "חשוב לקחת בחשבון את כל ההיסטוריה הבריאותית האישית שלך, וכמובן להתייעץ עם הרופא או הרופאה שלך."

והכי חשוב: לא משנה מה אולי שמעת בטיקטוק – אין שום פתרון אפקטיבי לדחיית המחזור באופן טבעי. "הרבה אנשים פונים לגוגל ומחפשים תרופות טבעיות לבעיות שלהם", אומרת ד"ר פורדי, "אבל אין שום דרך שהוכחה מדעית ושהיא בטוחה לדחיית המחזור לפני שהוא מתחיל ללא מעורבות של הורמונים".