תקופת ההיריון היא תקופה מרגשת ומלאה בשמחה, אך היא יכולה להיות גם תקופה מלחיצה המלווה בחוסר ודאות. כולנו רוצים שהעובר יתפתח כראוי, בדיקות במהלך ההיריון נועדו לצורך מעקב אחר התפתחות העובר ולצורך זיהוי ואיתור מוקדם של מחלות ומומים שונים. בדרך כלל קשה לאתר חך שסוע במהלך ההיריון, כיוון שעצמות הפנים מסתירות את החך, וקשה לבדוק את שלמותו באמצעות בדיקת אולטרסאונד שגרתית.
שיטת ה-HPS (ראשי תיבות: Palate Hard – HPS Sweep) היא בשורה משמחת לנשים בהריון. מדובר בבדיקת אולטרסאונד המביאה ליכולות חדשות לאבחון מוקדם ומדויק יותר של מומים ובעיות בהתפתחות העובר. החידוש בשיטת HPS נעוץ בכיוון החדש שממנו מבצעים את הסריקה – מהחלק התחתון של הפנים ומאזור הצוואר.
התצוגה הזו מאפשרת לגלי הקול לחדור ללא חסימות של עצמות הפנים ולהציג את כל החך הקשה, מרכס השיניים הקדמיות ועד החלק האחורי שלו. הטכניקה חושפת את האזורים האלו בבהירות ובדייקנות, מה שלא היה אפשר לעשות עד היום עם שיטות הסקירה המסורתיות. ביכולתה של שיטה חדשה זו להתגבר על האתגרים והקשיים באבחון חך שסוע. שיטת ה-HPS מציעה פתרון חדשני ויעיל לבעיה זו.
שסע בחך הקשה יכול להיות מעורב בהפרעות דיבור, נשימה ואכילה, ובעל פוטנציאל להשפיע על איכות חייו של הילד לאחר לידתו. לעתים המום מלווה בבעיות רפואיות נוספות כגון הפרעות ותסמונות גנטיות שונות ומומים נוספים. לכן, במצבים אלו גילוי מוקדם של המום יכול להיות משמעותי עבור ההורים. כמו כן, הבדיקה איננה פולשנית וניתן לבצעה כחלק מסקירה רוטינית בהריון, החל משבוע 13 ואילך. השימוש בשיטה מתבצע בשלבים שונים של ההיריון, כאשר בכל שלב ניתן להסתמך על התוצאות להבנת המצב הרפואי המלא של העובר.
על פי המחקר, היכולת של השיטה לאבחן שסע בחך הקשה הייתה גבוהה מאוד, אך בידיים מיומנות השיטה הייתה מוצלחת ביותר ואיתרה ביעילות יותר מ-90% מהשסעים בחך הקשה. לשם השוואה, שיטות קודמות דיווחו על יכולת אבחון פחותה מ-10%. התוצאות הללו מדגימות את השיפור המשמעותי שהביאה השיטה החדשה ביכולת האבחון של רופאים במהלך ההיריון.
מעבר להצלחה הטכנית, השיטה מאפשרת שקיפות גדולה יותר בהחלטות הקשורות להמשך ההיריון. נשים שמתוך הערכה ראשונית שקלו לבחור בהפסקת הריון בעקבות אבחון של שסע ברכס השיניים שאובחן גם כשסע בחך הקשה , החליטו להמשיך את ההיריון בעקבות תוצאות בדיקות המעידות על חך קשה תקין ושסע של השפה ורכס השיניים בלבד. היכולת לבדוק את החך הקשה בצורה יעילה ומדויקת מאפשרת לרופאים לקבוע בדיוק רב יותר את הפרוגנוזה לעובר.
כאשר העובר מאובחן עם שסע בחך ניתן לתכנן מראש את הטיפול שיש להעניק לילד מיד לאחר הלידה ולהתכונן לאופציות שונות של תמיכה וטיפול שידרשו. בנוסף שיטת HPS תורמת להעלאת המודעות ולהכשרה של רופאים בתחום האולטרסאונד כדי להפוך את השיטה לחלק מהפרוטוקול הסטנדרטי בבדיקות. חשוב להמשיך ללמד ולהפיץ את השיטה בקרב קהילת הרופאים, כדי לשפר ולהעמיק את הידע והיכולות בתחום זה.
לסיכום, השימוש בשיטת HPS מהווה פריצת דרך רפואית שיכולה לשנות את הגישה הקלינית לאבחון ולטיפול בבעיות התפתחותיות של החך הקשה. היא מספקת לרופאים כלי יעיל ומדויק להערכה מוקדמת ומדויקת, ומאפשרת טיפול מוקדם יותר ומדויק יותר בבעיות שעלולות להשפיע עמוקות על איכות חייו של הילד.
ד"ר ערן כסיף הוא מנהל יחידת אולטראסאונד נשים בבית החולים לנשים ויולדות. שיבא , תל השומר וחבר הועד המקצועי בעמותת "שפת הלב" לילדים המעניקה סיוע ותמיכה נפשית להורים המתמודדים עם ילד שנולד עם חך/שפה שסועה