על אף שכולם בילו בבית במשך חודשים ארוכים, קרוב למיטה הזוגית, מתכון די בטוח לפרו ורבו, מומחים בעולם מאמינים שהבייבי בום שדיברו עליו לא עומד להתממש. להפך. על פי סימנים שונים אנו צפויים לראות הרבה פחות תינוקות על פני כדור הארץ בעוד חצי שנה והלאה. מדברים כעת על ירידה של בין 300 אלף לחצי מיליון תינוקות פחות בשנת 2021, אבל בקורונה כמו בקורונה, איש לא יודע מה עומד להתרחש, ואולי קצב הילודה יהיה אף נמוך מזה.
את הצפי קושרים המומחים להיסטוריה. בניגוד למקרים נקודתיים של מקרי חירום, כמו הפסקות חשמל גדולות או סופות שלג, אחריהן אנו נתקלים בנתונים של בייבי בום כעשרה חודשים לאחר המאורע. הפעם הסיטואציה מורכבת בהרבה. אנו בפתחו של משבר כלכלי היסטורי, חוסר וודאות וחוסר יציבות. אלה לא מעוררי חשק לרבייה והרחבת המשפחה.
מרבית הקולות על עצירה צפויה בילודה מגיעים מכיוון כלכלנים, המביטים על מחקרי עבר שקשרו בין משברים כלכליים לפריון וילודה, ובעיקר עסקו בקשר בין השניים בהחלטות תכנון המשפחה. "ההורים יודעים כי מחיר הילדים הוא גבוה," אומרת הכלכלנית שאנון מילר. "הם מקור לאהבה ושמחה, אבל גם הוצאה כבדה. מעבר לשאלה כמה ילדים נביא, ההורים גם תוהים מתי לעשות את זה. אם המצב שקט, אפשר להסתמך על המשכורת ועל הבנקים וללוות כסף כשצריך. כשההכנסה לא ברורה או נמוכה, אנחנו רואים דחייה בתזמון הילודה."
על פי מילר, אנו צפויים לראות עלייה בילודה, לאחר ההתייצבות ותום המשבר, וכך היה בשנים של שפל כלכלי, ואפילו בתקופת השפעת הספרדית. "יכול להיות שלא תהיה לעניין השפעה על כמות הילדים שרוב המשפחות יביאו, רק על התזמון. הכל תלוי במשך ובחומרת המשבר. מחקר בריטי חדש, מבית הספר לכלכלה בלונדון, תומך בטענה. מדובר בסקר שנערך בתחילת אפריל וגילה כי לקורונה השפעה שלילית על תוכניות הרבייה של אנשים בגילאי 18-34 באיטליה, גרמניה, צרפת, ספרד ובריטניה. "זה עומד להיות המשבר הכלכלי הגדול ביותר שהיה ביותר ממאה שנה," חורצת פרנצ׳סקה לופי, מצוות החוקרים, "ואנחנו רואים תמיד ירידה בפריון אחרי אירועים כאלה. יותר מ-58 אחוזים מהבריטיים שהתראיינו הצהירו כי ידחו את תוכניות הילודה, ו-19 אחוזים החליטו להפסיק לגמרי לנסות. 23 אחוזים מאלה שהתכוונו להביא ילד המשיכו עם זה. הנתונים דומים ביתר הארצות."
ישנה טענה שאומרת שלא רק הצד הכלכלי המאיים הוא גורם לעצירת תוכניות הילודה. אובדן עזרת הסבים בעקבות הריחוק החברתי והסגר, עשויה גם היא להיות אחת הסיבות לכך שההורים לא מרחיבים כרגע את המשפחה. עוד סיבה היא כמובן האינטנסיביות של השהייה המשותפת בבתים, ללא מסגרות, שבמרבית הארצות עדיין נמשכת. אפשר בהחלט להבין.