ממריה קרי ועד אנה ארונוב, סלבריטאיות נוצצות חשפו לאורך השנים כי סבלו מסוכרת במהלך ההיריון. לאחרונה סיפרה גם נטע אלחמיסטר כי היא גילתה שיש לה סוכרת היריון ועוררה עניין וסקרנות סביב הנושא. אך לא רק הן. כ-4 עד 10 אחוז מההריוניות יאובחנו עם סוכרת במהלך ההיריון. אז מהי סוכרת היריון? איך היא משפיעה על מהלכו וממה כדאי להיזהר? "סוכרת היריון היא מצב שנוצר בגלל שינויים הורמונליים," מסבירה מיטל לוי, תזונאית קלינית, מלאומית שירותי בריאות, "השליה מפרישה הורמונים שגורמים לגוף להיות פחות רגיש לאינסולין, וכתוצאה מכך רמות הסוכר בדם עולות".

להבדיל מסוכרת 2, המתפתחת כתגובה מהתנגדות לאינסולין ועודף משקל, ובשונה מסוכרת נעורים שנוצרת מכשל בתאי הבטא בלבלב באופן מולד - סוכרת היריון היא מצב זמני המתקיים בגוף בזמן ההיריון ולא בהכרח יעיד על סוכרת לאחריו, אך בהחלט יכול להיות קשור ומשפיע.

מהם הגורמים לסוכרת היריון?

"סוכרת היריון היא משהו שאנחנו מתייחסים אליו כמצב זמני, ובדרך כלל היא חולפת עם הלידה, אך יש כמה גורמי סיכון", אומרת לוי, "לנשים שיש להן היסטוריה משפחתית של סוכרת יכול להיות סיכון מוגבר לסוכרת היריון, במצבים של עודף משקל או השמנה, משקל גבוה אצל העובר, גיל היריון מאוחר וכמובן סוכרת בהיריון קודם. כמו כן זה יכול להיות גם אצל מישהי שאין לה שום דבר מהדברים האלה, אך ברגע שיש גורמי סיכון - הדבר יכול להעיד על פיתוח של סוכרת גם בהמשך".

מה הסיכונים במקרה של סכרת היריון?

"מבחינת האמא הדבר יכול לגרום לריבוי מי שפיר, לרעלת היריון, לצירים מוקדמים וללידה מוקדמת, ליתר לחץ דם, כמו גם סיכון מוגבר לסוכרת בהמשך החיים. אצל העובר זה עלול לגרום לגדילה לא פרופורציונלית בין האיברים ולעובר גדול מדי כך שלא יהיה אפשר ללדת בצורה רגילה. זה עלול לפגוע בבשלות הריאות של העובר, לצהבת ולסוכרת אצלו בהמשך החיים, או להיפוגליקמיה, צניחות ברמות הסוכר".

מהרגע שהן אובחנו עם סכרת היריון, לא מעט נשים מרגישות חובה עליונה להקפיד במיוחד על הוראות התזונתיות ולהיות "על זה" לחלוטין: "כיוון שההשפעה היא על מישהו אחר, על עובר קטן שאת אחראית עליו, את עושה מאמץ, כי חיים של מישהו אחר תלויים בזה. כנראה גם כי מדובר בתקופה קצרה של שלושה חודשים עד חצי שנה אנחנו רואים שיש יותר נכונות לעשות ויתורים שלפני כן הן לא עשו. בנוסף - זהו מצב שבדרך כלל בטיפול תזונתי והתנהגותי אפשר לאזן אותו, כך שיש מוטיבציה גדולה לשינוי. אנחנו רואים גם נשים שיורדות במשקל במהלך ההיריון, אבל זו ממש לא המטרה, כמעט תמיד מדובר בנשים שמגיעות עם עודף משקל או עם הרגלי אכילה לא טובים, והירידה במשקל מגיעה כמעין תופעת לוואי".

לדבריה, הצורך להיות במשטר תזונתי ואורח חיים בריא ומופחת סוכרים מלווה הרבה פעמים בקושי רגשי ובירידה במצב הרוח אצל הנשים: "התקופה הזאת לעתים מלווה בקשיים רגשיים. יש מצבים שמצריכים טיפול תרופתי ואז אנחנו רואים שנשים לוקחות את זה יותר קשה ולפעמים ממש לתחושה של כישלון, אף שזה לא תמיד קשור אליהן. היריון זו גם ככה תקופה רגישה, וכשמוסיפים שינויים תזונתיים - זה עוד גפרור, כשהכל גם ככה הורמונלי ורגיש".

איך מאבחנים?

האבחנה תגיע אחרי בדיקת העמסת סוכר, בין שבועות 24-28 של ההיריון. ובמידה והתוצאות בה גבוליות או חריגות - ימליצו הרופא או הרופאה המטפלים על העמסה כפולה, בת 100 גרם סוכר ושלוש בדיקות דם לאחריה. במידה ויש סיכון מוגבר לסוכרת - ימליצו מראש לבדוק בהעמסה כפולה. "השאיפה היא כי לאחר בדיקה רמות הגלוקוז בדם לא יהיו מעל 90 בבוקר וכשעה לאחר הארוחה לא יותר מ-140, ובהתאם לתוצאות הרופא המטפל יקבע אם מדובר בסוכרת היריון." מסבירה לוי. במהלך ההיריון ממשיכים לנטר בבית עם מכשיר לניטור רמות הסוכר, בבוקר ואחרי הארוחות, בהתאם להמלצת הרופא המטפל. "חשוב לשים לב לרמות סוכר גבוהות או נמוכות מדי, ולהרגשה הכללית - שיכולה להעיד על רמות הסוכר". 

במצב של טיפול תרופתי, היא אומרת, יהיה צורך בזריקת אינסולין. אם הבעיה היא בעיקר במדדי הסוכר של הבוקר - יהיה הטיפול בכדורים להורדת הסוכר שניתנים בערב ויכולים לאזן את רמות הסוכר בבוקר. טיפול תרופתי יגיע גם בעקבות רמות סוכר גבוהות במהלך היום - לא רק בבוקר או לאחר ארוחה - ובהתאם לחומרה ולטווחי הסוכר. יש מצבים בהם מתחברים לממכשיר סנסור ליברה, מד סוכר המודד באופן רציף את רמות הסוכר בדם לאורך היום. החדשות הטובות הן, היא אומרת, שאפשר לשנות ולאזן מצב של סוכרת היריון בעזרת אימוץ של כמה הרגלים שיעזרו להפחית ולאזן את רמות הסוכר בדם ולהקל במסע ההיריון באופן בריא ותקין.

מה כדאי לעשות?

"חשוב לחלק את הפחמימות על פני היום, להקפיד על פחמימות מורכבות עם שילוב של סיבים וחלבון טוב בכל ארוחה, שילוב ירקות במהלך היום, שומנים טובים והימנעות מדברים שיכולים לגרום לנו לקפיצות של הסוכר בדם כמו שתיה מתוקה, אכילה של סוכרים פשוטים ומתוקים למיניהם. פירות אפשר לשלב במידה, תוך כדי ניטור הסוכר, ומומלץ לשלב איתן שומן טוב כמו אגוזים או שקדים. בנוסף למה אוכלים ואיך, כדאי לדעת כי יש גם משמעות לשאלה מתי אוכלים ולסדר האכילה על פני היום. כמו כן רצוי מאוד לשלב פעילות גופנית במידת האפשר".

"אם יש חריגות מידי פעם, כמו אירועים או יציאות עם חברים למסעדה - לא קרה כלום." מרגיעה לוי, "בסופו של דבר בריאות האם והעובר תלויה ברמה הממוצעת ולא בעלייה פה ושם. חשוב להקפיד כמה שיותר, אבל אם יש חריגות במהלך הדרך זה לא דרמטי. יש גם דברים שיעלו סוכר לאחת שלא יעלו לאחרת, כמו למשל גלידה שתקפיץ למישהי אחת את הסוכר ולאחרת זה יהיה בסדר. העיקר הוא להיות בממוצע מאוזן, שיעזור לשמור על מהלך היריון תקין".