נשירת שיער

למה זה קורה והאם זה יעצור? כחודשיים לאחר הלידה ייתכן ותשימי לב לנשירת שיער שתגיע לשיאה כארבעה חודשים לאחר הלידה. במהלך ההיריון ישנם שינויים הורמונליים הגורמים להאטה במחזור השיער התקין, כאשר המעבר משלב הצמיחה לנשירה הוא אטי יותר במהלך ההיריון. לאחר הלידה אחוז השערות שיעברו לשלב הנשירה מוגבר, ובכך ישנה תחושה של נשירת שיער מאסיבית.

איך לטפל בנשירה המגיעה לאחר ההיריון: הבשורות הטובות הן שנשירת השיער הזו היא נורמלית וזמנית. בדרך כלל כאשר רמות ההורמונים יחזרו לנורמה (6-12 חודשים מהלידה) השיער צפוי לחזור למלאות הטבעית שלו. אם אינך רואה שיפור יש לפנות אל הרופא.ה המטפל.ת כדי לבחון סיבות נוספות שיכולות להשפיע על נשירת השיער, ובמידת הצורך להפנות לבדיקות דם כדי לשלול אנמיה, בעיה בבלוטת התריס ו/או מצבי סטרס.

יש תוספים המכילים כמות גדולה של רכיב אחד או יותר ועלולים לא להועיל או לגרום לנזק. על כן בחירת הטיפול צריכה להיעשות באופן מושכל, לאחר בירור אצל הרופא.ה המטפל.ת ובהתאם לממצאי הבדיקה הרפואית. חשוב להבין, השפעת הטיפול בתוספים אינה מידית. כדי שתראי תוצאות נדרשת נטילה של לפחות חצי שנה. 

שיעור יתר

למה יש לי פתאום בטן שעירה בהריון? שיעור יתר בהיריון נובע מרמות מוגברות של אנדרוגנים (הורמונים זכריים) מהשחלות והשליה. השיעור מופיע בשכיחות גבוהה יותר על הפנים אך עשוי לבוא לידי ביטוי גם באזור הידיים, הרגליים, הגב והבטן. בדרך כלל שיעור היתר של השערות הפלומתיות צפוי להיעלם עד כחצי שנה לאחר הלידה.

סימני מתיחה

הופיעו לי סימנים אדומים בצדי הבטן, מה זה? שלום ונעים להכיר, אלו סימני מתיחה, או בשמם הלועזי "Striae", והם נגרמים כאשר העור שלנו נמתח או מתכווץ במהירות. השינויים הללו גורמים לקרעים בקולגן והאלסטין התומכים בשלמות העור. סימני המתיחה תחילה יופיעו בצבע אדום/ורוד סגלגל/חום. ייתכן ויהיו מורמים מהעור או יגרמו לגרד.

זה תמיד יישאר ככה? איך מעלימים את זה? עם הזמן סימני המתיחה יהפכו פחות מורמים וצבעם ידהה. עם זאת, סימני מתיחה נותרים קבועים בעור, ממש כמו צלקת. לא מעט מהקרמים והג'לים הנמכרים לטיפול בסימני מתיחה נחקרו ונראה שלא קיים תכשיר ספציפי שהביא ליעילות מספקת. חלקם אף אינם מסייעים כלל. במידה והחלטת להשתמש הנה כמה כללי אצבע שיוכלו לסייע:

  • השתמשי במוצר על סימני מתיחה מוקדמים אדומים: נראה שלטיפול יש השפעה מועטה על סימני מתיחה בוגרים.
  • עסי את המוצר בעדינות לתוך סימני המתיחה שלך.
  • דאגי להשתמש באופן רציף כל יום - השפעה של הטיפול (גם אם חלקית) עשויה לקחת חודשים ארוכים.
  • חשוב שתדעי – אי אפשר להעלים לגמרי סימני מתיחה. הם קבועים מהרגע שהם נעשים לבנים.

ומה עם חמאת קוקה? במחקרים על חמאת קוקה (COCOA), כמו גם שמן שקדים, שמן זית או ויטמין E, לא נמצאה יעילות משמעותית בהעלמה או טשטוש של סימני המתיחה אצל נשים שמרחו חומרים אלו במהלך ההיריון או לאחריו.

אז מה בכל זאת? טיפול תרופתי במשחות ממשפחת הרטינואידים עשוי להוביל להפחתה בנראות סימני המתיחה. משך הטיפול עד כשנה. ללא התמדה הטיפול לא יצליח. שימי לב, השימוש אסור במהלך ההיריון ומצריך מרשם רופא. בנוסף יש טכנולוגיות במרפאות האסתטיקה שיוכלו לסייע בהפחתה של הסימנים. אפשר לבצע ייעוץ פרטני לצורך התאמת טיפול.

אקנה

האקנה שלי החמיר בהריון, אילו תרופות אסור לי בהריון/הנקה? הטיפול המקובל באקנה כולל טיפול מקומי במשחות, קרמים או טיפול דרך הפה בכדורים. עם זאת, חשוב לדעת שחלקם אסורים במהלך ההיריון וההנקה. בכל הקשור לטיפול התרופתי באקנה בהיריון או במהלך הנקה יש להתייעץ עם הרופא.ה המטפל.ת, הרוקח.ת בבית המרקחת או עם המרכזים לייעוץ טרטולוגי לפני התחלת הטיפול.

היפרפיגמנטציה

למה יש פיגמנטציה בפנים בהיריון? האם זה יעבור לאחר הלידה? היפרפיגמנטציה המופיעה בפנים נקראת בלועזית "MELASMA". במהלך ההיריון היפרפיגמנטציה מופיעה לאור השינויים ההורמונליים ועלייה בהורמון האסטרוגן. ייתכן שהתופעה תחלוף לאחר כשנה מהלידה כאשר רמות ההורמונים יתאזנו ויגיעו לנורמה. עם זאת, ייתכנו אזורים בפנים כגון: מצח, גשר האף ומעל השפה, שלא בהכרח ידעכו עם הזמן.

האם ניתן לטפל במהלך ההיריון? אילו טיפולים קיימים? קיימים קרמים על בסיס רטינואידים ו/או hydroquinone. שימוש בחומרים אלו אסור בהיריון וחלקם מצריכים מרשם רופא. טיפולים אלה עשויים לסייע בדהייה של הכתמים על פני העור. כמו כן, קיימים טיפולים במרפאות אסתטיקה וניתן לבצע ייעוץ פרטני לצורך התאמת טיפול.

האם ניתן למנוע היפרפיגמנטציה בהיריון? כן. שימוש בקרם הגנה, הימנעות מחשיפה לשמש כמו גם הימנעות ממגע ישיר של מקור חום לאזור הפנים (למשל אדי חום מתנור האפייה).

ישנן תופעות עוריות נוספות המוכרות בהיריון שלא התייחסנו אליהן בסקירה זו. חשוב לציין שבדרך כלל התופעות הן חולפות וזמניות, ובמידת הצורך קיים טיפול גם עבורן.

ד"ר מיכל בר-לחיאני היא רוקחת קלינית במכבי שירותי בריאות הממונה על תחום בריאות האישה, וד"ר מוניקה אלמן היא מנהלת רפואית במכבי אסתטיקה