נסי לדמיין. את ממש לקראת הסוף. נושאת בבטן תינוק שהרופא הגדיר בנימוס כ"שמנמן", או נניח "אחוזון גבוה" או סתם "נושק לארבעה ק"ג". דמייני איך כל קימה מהכיסא מרגישה קצת כמו טיפוס על הר האוורסט, איך כל צעד מרגיש כאילו את בתוך בוץ טובעני ואיך כשאת סוף סוף מגיעה לחדר הלידה, את צריכה לדחוק החוצה את כל הגודל הזה. מדמיינת? עכשיו תכפילי בשניים.
"הרגשתי שהם גדולים אבל לא דמיינתי עד כמה"
שרה צ'יאד, אישה בריטית רגילה למדי בת 38, סחבה וילדה משקל בלתי נתפס של 8 קילוגרם בהריון אחד. אגב, לא מדובר בשיא עולמי חדש בקטגוריית "התינוק הכי שמן", שכן האם הטרייה ילדה תאומים, אך אין ספק שמדובר בשיא שאינו מובן מאליו. כל אחד מהתאומים נולד במשקל של 4 קילו, משקל מכובד בפני עצמו לתינוק יחיד, אך הוא לא פחות מאסטרונומי כשמדובר בחלק מצמד תאומים.
האנה הבת, הייתה הראשונה להגיח לאוויר העולם, במשקל של 3.997 קילו. מיד אחריה נולד אחיה תומס במשקל נמוך רק במעט: 3.940. התאומים נולדו בניתוח קיסרי בשבוע ה-37 להריון, ולדברי אמם, היא ידעה והרגישה שהם גדולים, אך לא דמיינה שעד כדי כך.
רמז לבאות אפשר היה לראות בהיקף המתניים של גברת צ'יאד. בבריטניה נהוג לעקוב אחר הגדילה של היקף הבטן של האישה ההרה במסגרת מעקב ההריון השגרתי, לצד מדדים כמו משקל, לחץ דם וחלבון בשתן. לאורך הריונה, גדל היקף הבטן של שרה בלא פחות מ-140 ס"מ, מה שבהחלט יכול היה לתת מושג על ההפתעה שמצפה לה בלידה. "כשראיתי אותם אחרי הניתוח הם נראו לי רגילים – אולי קצת גדולים, אבל לא משהו יוצא דופן. רק כשאמרו לי כמה כל אחד מהם שוקל הבנתי שיש כאן משהו בלתי רגיל, ושלא סתם הרגשתי כל כך גדולה בהריון הזה", סיכמה את הפלא.
"כ-40% מהתאומים נולדים לפני המועד, אבל הממוצע של תאומים שנולדים במועד (שבוע 37 ואילך) הוא כ-2.5 ק"ג, בהשוואה לממוצע של תינוקות יחידים, שעומד על 3.300-3.500 ק"ג", אומר ד"ר דורון רול, מומחה לרפואת ילדים, מנהל מקצועי של מרכז מיבאל'ה. "אם מוסיפים לזה את משקל מי השפיר, השליה וצבירת הנוזלים האופיינית להריון, הרי שמדובר באמת במשקל כבד שהאם נשאה. עם זאת, בהנחה שהאם לא סובלת מסוכרת וששני התאומים נולדו פחות או יותר באותו גודל, לא צריכה להיות בעיה בגלל משקל הלידה הגבוה שלהם, והטיפול בהם יהיה מאתגר כמו טיפול בתאומים רגילים".
"רק רציתי שיוולדו בריאים, לא חשוב באיזה משקל"
לבני הזוג צ'יאד שני ילדים בוגרים, בני 9 ו-5, שנולדו במשקלים רגילים למדי: 3.061 ו-4.100 בהתאמה. לפני שהצליחה להרות וללדת את התאומים העצומים, עברה שרה שלוש הפלות טראגיות, בהן הריון תאומים שלא צלח. רק לאחר שהפילה שלוש פעמים אובחנה כסובלת מקרישיות יתר וטופלה בתרופות מדללות דם, שסייעו לה לשאת הריון תקין עד סופו. "אחרי כל מה שעברנו, לא היה אכפת לי הכובד והגודל שלי – רק רציתי שהם יוולדו בריאים, ולא חשוב בכלל באיזה משקל", אמרה שרה. "למען האמת לא ציפינו לתאומים, וזו הייתה הפתעה משמחת. כשהילדים הגדולים שלי שמעו שאני בהריון הם אמרו שהם רוצים שכל אחד מהם יקבל תינוק, והנה, הם לא צריכים להתחלק או לעשות תורות כדי לשחק עם התינוק החדש – לכל אחד יש תינוק משלו".
אגב, התאומים של גברת צ'יאד אמנם גדולים, אבל יחסית לתאומים של משפחת האסקין האמריקאית מדובר לכל היותר בצפלונים קטנטנים. ב-1924 קבעו תאומי האסקין שיא שטרם נשבר: פטרישיה ג'יין נולדה במשקל בלתי נתפס של 6.350 ק"ג, ואחיה ג'ון פוסר פיגר קצת אחריה עם 5.953 ק"ג.