בכל דיון על תמ"ל יגיע השלב שבו מישהו ינופף בידו בבוז ויגיד: "אני גדלתי על חלב פרה מדולל במים, ויצאתי בסדר גמור". בשנים האחרונות נפגעה תדמיתו של החלב, וממשקה אלים צחור הוא הפך למוקצה מחמת מיאוס בקרב טבעונים וקבוצות אחרות, אולם גוף צרכני גדול בבריטניה מכריז בגאון: "יצרני התמ"ל עושים על ההורים קופה – אחרי גיל שנה אין לפורמולה שום יתרון על פני חלב פרה רגיל מהסופר". האמנם?
"אין סיבה להעניק תמ"ל אחרי גיל שנה"
הפרסומות לתמ"ל מבטיחות שלל יתרונות תזונתיים יקרים מפז. רכיבים פרה-ביוטיים, אומגה 3 וויטמינים למכביר, כאשר השלבים השונים מוצעים לילדים ממש מגיל הלידה ועד גיל שלוש. ואולם, בדיקה שערך גוף צרכני בריטי בשם Which? מצא כי במותגי תמ"ל מסויימים יש פחות סידן ויותר סוכר מאשר בחלב פרה רגיל (שכמובן זול בעשרות אחוזים מהתמ"ל). בדו"ח הארגון, שפורסם השבוע וגם לסערה רבתי, צויין אמנם כי הפורמולות מכילות יותר ויטמים D וברזל מחלב פרה – אולם הוסיף וביאר כי רכיבים אלו נמצאים במגוון רחב של מאכלים וכי ילדים ממילא זקוקים לויטמין D בתוסף תזונה, ופעוט שאוכל תזונה מאוזנת אינו אמור לסבול מחסרונם אם ייגרע בתמ"ל מתפריטו.
"התצרוכת היומית המומלצת של תמ"ל לילדים בני שנה עד שלוש לא תואמת את המנה המומלצת היומית של סידן עבור אותם גילים", אמר דובר הקבוצה במסיבת העיתונאים שבה הוצג הדו"ח. "300 מ"ל של חלב פרה, לעומת זאת, מכסים את ההמלצה לחלוטין, ולכן אין סיבה להעדיף תמ"ל אחרי גיל שנה. כמו שכולנו יודעים, סידן חיוני והכרחי להתפתחות תקינה של העצמות והשיניים, אבל בעוד שבחלב פרה יש 122 מ"ג סידן ל-100 מ"ל, בעוד שבתמ"לים שבדקנו יש 86 מ"ג ל-100 מ"ל בממוצע".
דוגמה נוספת, ומטרידה למדי, שהובאה בדו"ח מתייחסת לכמויות הסוכר בתמ"לים. בהשוואה בין חלב פרה למותג תמ"ל מסויים גילו מחברי הדו"ח כי בעוד שבחלב פרה (3% שומן) יש 4.7 גרם סוכר ל-100 מ"ל, בתמ"ל יש 7.9 גרם לאותו נפח.
בחירה בחלב פרה לא גורע מתזונת הילדים
"מכיוון שההוצאה על תמ"ל מכבידה מאוד על ההורים, במיוחד כאשר יש יותר מילד אחד, ראינו צורך לבדוק את הנושא ולהביא לידיעתם כי בחירה בחלב פרה לא אומרת שהם גורעים משהו מתזונת ילדיהם – ואפילו להפך", סיכם הדובר.
"כאשר אנחנו מדברים על פעוט בריא, שנולד במועד ומתפתח כראוי, בגיל שנה בהחלט אפשר לעבור לחלב פרה במקום תמ"ל - כל עוד התזונה שלו מגוונת ומאוזנת", אומרת טובה קראוזה – דיאטנית קלינית ומחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהריון". "התמ"ל לא הכרחי מעבר לשנת החיים הראשונה, וזו בדיוק העמדה של משרד הבריאות בארץ. יש כאן מעין מעגל קסמים: הורים חושבים שכדאי שימשיך עם התמ"ל כי כך הוא משלים לילד את כל מה שהוא לא מקבל בתזונה רגילה – לא מעט בזכות פרסומות לתמ"ל לפעוטות שהציגו את המצב כך - ואז לא מתעקשים על הרגלים בריאים של אכילה ועל הצגת מגוון של מזונות. הילד ממשיך להיות בררן, ההורים חוששים (ובצדק) שיפתח חוסרים וממשיכים עם התמ"ל - וחוזר חלילה. כמובן שאם ההורים מעוניינים בכך אין מניעה להמשיך לתת לפעוט תמ"ל, אבל לא במקום פיתוח הרגלי אכילה נכונים ותזונה מאוזנת".
>> מצא שיטה: כך מרדימים תינוק בדקה וחצי
>> הפעוטה שעושה אלביס מושלם
>> לעוד מדריכים של הבייבי שלי