המעבר מהנקה או תחליף חלב למזון מוצק פותח עולם שלם של אפשרויות - אבל גם מעורר לא מעט חששות, שאלות ולבטים. ממה להתחיל, מה עושים כשהתינוק מסרב לטעום, והאם באמת ירקות מקדימים פירות? שוחחנו עם רננה מזרחי, דיאטנית קלינית והמנהלת המדעית של מטרנה, שנתנה הסברים, טיפים ועצות חשובות.
מתי יודעים שהגיע הזמן להתחיל טעימות?
"הגיל המתאים לתחילת הצגת מזונות מוצקים לתינוק הוא סביב גיל חצי שנה. מעבר לגיל הכרונולוגי, חשוב לוודא שהתינוק מראה סימני מוכנות: התינוק יכול להחזיק את הראש והצוואר באופן יציב, מצליח לשבת (גם אם הוא אינו יושב לגמרי אלא בחיק מבוגר זה בסדר), יש לו תיאום בין העיניים הידיים והפה (כלומר מסוגל לראות חפץ, להושיט אליו ידיים במודע ולהכניסו לפיו) והוא מראה התעניינות במזון שאתם ההורים אוכלים. לעתים, גם התעוררות בלילה מרעב, מכיוון שחלב האם או התחליף חלב אינם מספיקים לתינוק, יכולה להיות סימן למוכנות. במידה והתינוק מראה סימני מוכנות בין גיל 4 ל- 6 חודשים ניתן לתת לו טעימות של מזונות משלימים, אבל הדגש הוא על כמויות קטנות בלבד, של כפית עד שתיים, שאין מטרתן להחליף עדיין ארוחה של חלב אם או תחליף עד גיל שישה חודשים".
עם מה מומלץ להתחיל?
"המזונות הראשונים המומלצים לתינוק על פי המדריך להזנת התינוק הבריא של משרד הבריאות כוללים פירות, ירקות, קטניות, בשר, עוף, הודו ודייסות לתינוקות מועשרות בברזל. מומלץ לתת בכל פעם מזון חדש אחד בלבד: זה חשוב כדי לאפשר לתינוק להכיר בכל פעם טעם חדש אחד בלבד ולהרגיל אותו בהדרגה לטעמים החדשים, וגם כדי שבמידה ויפתח אלרגיה למזון מסוים, ניתן יהיה לדעת לאיזה מזון ולהימנע ממנו בהמשך. יש הממליצים להתחיל קודם עם ירקות ורק אחר כך עם פירות, שהינם מתוקים ומתקבלים בדרך כלל בקלות רבה יותר על מנת להגדיל את ההתקבלות של הירקות אצל התינוק, אולם זו לא חובה. כדאי להציע את המזון החדש בשעות הבוקר, כאשר התינוק ערני, ולא כדאי לנסות את הטעימות כשהוא רעב מדי, על מנת שיוכל להתנסות בחוויה החדשה ולחוות אותה כחוויה חיובית ומהנה".
איך הכי מומלץ להכין את הטעימות?
"המעבר למזונות מוצקים צריך להיות הדרגתי גם מבחינת המרקם. התינוק למעשה מתחיל שלב של מעבר ממזון נוזלי לחלוטין (חלב אם או תחליף חלב) למזון מוצק, וראשית הוא צריך להיות בעל יכולת לבלוע מוצקים ולהיות מסוגל לבלוע מכפית מבלי לדחוק אותה החוצה (לתינוקות קטנים יש רפלקס של דחיקת הלשון, שאינו מאפשר להם לאכול מכפית הנעלם סביב גיל חצי שנה). יש משמעות להגשה הראשונית של המזון במרקם מחיתי, ובהמשך במרקם גס יותר כדי להגביר את ההתקבלות שלו אצל התינוק. חשוב להבין שגם דחייה של מתן מזונות מוצקים אינה רצויה, כי היא עלולה לגרום להקשות על התקבלות המזון ע"י התינוק ואף לכך שהתינוק ידחה אותו. ובנוסף, ככל שדוחים את דחיית הצגת המזון זה מגביר את הסיכוי לבעיות אכילה בגיל גדול יותר".
כמה פעמים ביום נותנים טעימות/ארוחות מוצקים?
"אם מתחילים לתת טעימות לפני גיל 6 חודשים, יש להקפיד כאמור על כמויות מזעריות בלבד, של כפית עד שתיים פעם ביום מהסיבות שנאמרו קודם לכן. בגיל חצי שנה יש להגדיל בהדרגה את הכמויות ואת מספר הארוחות המחליפות את הארוחות מבקבוק או מהנקה".
מה אסור לתת לפני גיל שנה?
"אין לתת חלב ניגר עד גיל שנה, מכיוון שהוא דל בברזל. יחד עם זאת, מוצרי חלב לא ממותקים אפשר לתת אך להקפיד שלא יהפכו להיות מרכיב מרכזי בתפריט של התינוק, מאותה סיבה. בנוסף, אין לתת דבש העלול להכיל חיידק בשם בוטילינום שהינו מסוכן עבור תינוקות בגיל הזה מכיוון שמערכת החיסון שלהם עדיין אינה מסוגלת להתמודד אתו. חשוב להקפיד על מתן מים רתוחים בלבד עד גיל שנה. מים לשתייה ניתן לתת החל מגיל חצי שנה עם ההוספה ההדרגתית של המזונות, כיוון שלפני כן אין צורך בתוספת של מים או כל נוזל אחר מלבד חלב האם או התחליף שהתינוק מקבל, המספקים לו את כל הנוזלים להם הוא זקוק".
איך צריך, פחות או יותר, להיראות תפריט יומי של תינוק מגיל חצי שנה עד שנה?
"כמובן שאצל כל תינוק ההתקדמות אינדיבידואלית, אבל באופן כללי, לגיל 6 חודשים אפשר לתכנן תפריט יומי שיכול לכלול ארוחת בוקר של חלב אם או בקבוק תחליף חלב, ארוחת ביניים של מנת מחית פרי, ארוחת צהריים של מרק ירקות עם עוף או הודו במרקם מחיתי, אחה"צ מנה של דייסה, בערב- בקבוק תחליף חלב או הנקה ולעתים עוד בקבוק או הנקה בלילה.
"לגיל 8 חודשים תפריט יומי יכול לכלול: ארוחת בוקר של חלב אם או בקבוק תחליף חלב, מנת פרי מרוסק במרקם גס יותר לארוחת ביניים, ארוחת צהריים של פסטה או אורז עם קציצות בקר מבושלות במרקם טחון גס, מנה של דייסה בהכנה סמיכהלארוחת ביניים אחה"צ וארוחת ערב של ביצה מקושקשת, עגבנייה מרוסקת ופרוסת לחם. לעתים עדיין יש צורך בבקבוק בלילה. כמובן שההתקדמות במרקמים והעלייה בכמות צריכה להיות הדרגתית, ומתואמת עם המוכנות והתגובה של התינוק".
* לרעיונות, טיפים ומתכונים: אתר מטרנה