הרגעים שלפני השקילה בטיפת חלב יכולים להלחיץ גם את הקשוחים שבהורים. הוא עלה מספיק? היא שומרת על האחוזונים? כמה גרם הצלחנו להוסיף החודש? בעוד שרוב התינוקות נמצאים בטווח הנורמה, ישנם תינוקות רזים או שמנים מדי - וביקשנו מרננה מזרחי, דיאטנית קלינית והמנהלת המדעית של מטרנה, לעזור לנו להבין מתי צריך להתחיל לשים לב.
1. מה מוגדר כעודף משקל אצל תינוק? "בדרך כלל, המדד שלפיו מגדירים עודף משקל הוא עקומות הגדילה, האחוזונים שכולנו מכירים מטיפת חלב. ברור שלא כולם יכולים להיות באחוזון ה-50, ותמיד יהיו תינוקות מעל ומתחת לממוצע, העקומות מודדות גובה, משקל והיקף ראש אבל כל עוד מדדים אלו נמצאים בטווח, והוא שומר על אחוזון קבוע פחות או יותר, אין סיבה לדאגה בנושא המשקל. כאשר יש חריגה, יפנו אחיות טיפת חלב את ההורים לבירור ולהמשך לטיפול, במידת הצורך ולכן חשוב להקפיד על רצף הביקורים בטיפת חלב".
עוד ב-9 חודשים:
>> איך להקל על תינוק שסובל מגזים?
>> 10 מיתוסים על תזונת תינוקות
>> האם אתם זקוקים לייעוץ שינה?
2. ואיך מזהים תת משקל? "גם כאן, יש הסתמכות רבה על האחוזונים. תינוקות שנולדו פגים או במשקל נמוך אמורים להדביק את הפער, ולשם כך, בין היתר, נועד המעקב הרציף בטיפות החלב. גם במקרה של משקל נמוך, ככל שהתינוק שומר באופן עקבי על האחוזון שלו ומתפתח היטב (הכוונה היא לא לנסיגות נקודתיות, כמו בתקופת מחלה למשל) נהיה פחות מודאגים מאשר במקרה של תינוק שיורד באופן עקבי בעקומות".
3. מה עושים כשמזהים עודף משקל? "היום, בניגוד לעבר, יש הרבה מודעות לנושא, והשאיפה כבר אינה לגדל תינוקות כמה שיותר שמנמנים, אלא בריאים. עד גיל חצי שנה ממילא מניקים או נותנים תחליף חלב לפי דרישה, אבל כאשר מתחילים להציג לתינוק מזון מוצק, יש מקום ליצור הרגלי אכילה נכונים מבחינת שעות וטיב המזון שמוגש לתינוק, הקפדה על שתיית מים ולא מיצים ממותקים. אם בשלב הזה אנחנו עדיין סבורים שיש בעיה, ישנם מרכזים רב-מקצועיים בקופות ובבתי החולים לטיפול בהפרעות אכילה בגיל הרך, ורופאי הילדים יכולים להפנות את ההורים לשם. היבט חשוב נוסף הוא נושא השינה - מחקרים מוכיחים שתינוקות שלא ישנים די צרכם נוטים לפתח יותר עודף משקל. הדגש בשלבים האלה הוא על הקניית הרגלים ויצירת סדר יום קבוע מבחינת ארוחות וזמני שינה ועירות. מומלץ לעודד את התינוק לחוש את חדוות התנועה, ולאפשר זחילה, ובהמשך עמידה והליכה".
4. וכאשר התינוק לא שוקל מספיק? "קודם כל, שוללים בעיה בריאותית: אלרגיה לחלב, בעיות מטבוליות שונות או בעיות ספיגה. אם הכל בסדר מבחינה רפואית, פונים להמשך בירור, מבררים מה הם דפוסי האכלת התינוק ומתאימים טיפול לפי הצרכים הייחודיים של כל תינוק וכל משפחה".
5. מה קורה כאשר תינוק ניזון מהנקה מלאה ולא עולה מספיק? "אם ההורים מתרשמים שהילד לא עולה מספיק במשקל, יש צורך לברר האם הנקה יעילה, כלומר: האם האמא מייצרת מספיק חלב והאם התינוק יונק היטב. בדרך כלל, ההמלצה על תוספים לא תהיה הקו הראשון בטיפול בבעיה, ותגיע רק כאשר ימוצו כל הפתרונות האפשריים האחרים".
6. מאיזה גיל מתחילים בכלל לעקוב אחרי נושא המשקל? "בישראל יש את טיפות החלב, שהן שירות חשוב ומשמעותי בעניין המעקב אחרי הגדילה. כמובן שלא נסיק מסקנות לגבי המשקל של תינוק בן שבועיים, אבל חשוב להקפיד ולהגיע למעקבים, על מנת שיהיה תיעוד של מגמת העלייה של התינוק אם יווצר צורך בטיפול עתידי".
7. מה הסימנים שצריכים להדליק להורים נורות אדומות? "כאמור, ברגע שיש שבירה עקבית של האחוזונים כלפי מעלה או מטה, זה דורש תשומת לב. חשוב לוודא שהתינוק מרטיב מספיק חיתולים ביום ועושה את צרכיו, לשים לב שהוא חיוני וערני - ובכל מקרה של ספק, כמובן, לגשת לייעוץ מקצועי אצל רופא או אחות".
8. האם יש דבר כזה "תינוק שאוכל יותר מדי"? "רוב רובם של התינוקות נולדים עם מנגנון בריא של רעב ושובע, וכל עוד אנחנו, המבוגרים, לא מקלקלים להם אותו - למשל, בתחינות שיאכלו, ביצירת מאבקי כוחות סביב האוכל, ביצירת התניות (כמו ניחום מבכי בעזרת ממתק או אכילה מול הטלוויזיה או הטאבלט) - הם אמורים לווסת בעצמם את הכמות שהם אוכלים. תפקידנו לוודא שאנחנו מציעים להם אוכל בריא ומגוון, אבל לאפשר להם לקבוע את הכמות שהם אוכלים ואם אנחנו חושדים שמשהו לא בסדר - לגשת לגורם מטפל".
*יש לך שאלות נוספות? מטרנה גם בפייסבוק 1800-32-33-33