תינוקות הם כר פורה לחיידקים ווירוסים, וכל הורה שהכניס אי פעם ילד למסגרת יכול לספר לכם שבחודשים הראשונים הוא בעיקר שילם למשפחתון כדי לקחת חופש מהעבודה ולהיות בבית עם תינוק מנוזל/משתעל/מקיא/משלשל/בוער מחום. נכון, לא את כל ההידבקויות אפשר למנוע, אבל יש בכל זאת כמה דברים שאפשר לעשות.
היגיינת ידיים. נכון, נשמע קצת מופרך להקפיד על קרצוף סטייל "האנטומיה של גריי" כשהתינוק שלכם מלקק גלגלים של עגלות להנאתו, אבל נטילת ידיים תכופה - ובפרט לפני ואחרי החלפת חיתול ולפני הכנת הבקבוק או הטעימות - מונעת הדבקה במחלות באופן משמעותי. אם אתם עצלנים, החזיקו ליד כל חבילת מגבונים בבית בקבוקון ג'ל חיטוי, וכמובן קחו איתכם אחד קבוע בתיק.
לבוש מתאים. גם לאנשים מבוגרים קשה להתלבש בעונות מעבר: יוצאים לבוקר קריר לבושים היטב, בצהריים מזיעים את הנשמה ובערב שוב מצטנפים מקור בדרך הביתה. למרות הפיתוי, נסו לא לבשל את התינוקות שלכם באינספור שכבות, שרק גורמות להם להזיע (ואז, כשבאמת מתקרר מעט, הזיעה גורמת להם להצטנן).
אוורור. גם כשקר, גם כשגשום - אל תגיפו את הבית ואל תשהו בשום מקום שאין בו אוורור מינימלי. חדרים סגורים, במיוחד כאשר הם ממוזגים או מחוממים, הופכים לאינקובטור חיידקים ווירוסים שוקק, ומשם הדרך ל(עוד) מחלה של התינוק שלכם קצרצרה. גם באוטו, ובמיוחד בתחבורה ציבורית או במקומות שוקקי אדם וילדים - הקפידו על חריץ קטן בחלון, כדי שתהיה תחלופת אוויר מינימלית והסיכון להידבק יפחת.
פרוביוטיקה. תינוקות יונקים מקבלים פרוביוטיקה בחלב אם. במחקר שנערך בישראל בקרב 194 תינוקות נמצא שגם פרוביוטיקה בתמ"ל יעילה במניעת מחלות. "יש הרבה מחקרים שבדקו את ההשפעה של פרוביוטיקה כטיפול לבעיות עיכול, כמו שלשולים למשל, אבל כאן התמקדו דווקא במניעה: האם פרוביוטיקה יכולה לסייע בהפחתת תחלואה בקרב תינוקות בריאים", מסבירה רננה מזרחי, דיאטנית קלינית והמנהלת המדעית של מטרנה. " במחקר הוכח כי אחוז התינוקות שחלו במחלות חום או במערכת העיכול (כמו שלשולים) היה נמוך יותר בקבוצה שקיבלה תחליף חלב עם פרוביוטיקה - מה שגורם לנו להבין שיש לפרוביוטיקה משמעות גדולה בחיזוק מערכת החיסון וההגנה על הגוף מפני מחלות".
סולידריות חברתית. נכון שיש לך מצגת סופר חשובה בעבודה, והילד כבר 14 דקות בלי חום - אבל עדיין, בדיוק כמו שאת/ה מתבאס/ת לגלות ששוב התינוק שלכם נדבק מילד שחזר מהר מדי למשפחתון או לגן, גלו אחריות וסולידריות, וודאו שאתם לא שולחים ילד מידבק. ואגב, אתם לא עובדים על אף אחד: הגננות מכירות היטב את תופעת "עליית חום הצהריים", שמתרחשת באורח פלא בדיוק כשפגה השפעת האקמול או הנורופן שנתתם לתינוק בבוקר כדי לשלוח אותו לגן - ואז, גם מאה חבילות שי לפסח לא ישקמו את היחסים איתה.
עוד ב-9 חודשים:
>> איך תדעי אם התינוק שלך שמן או רזה מדי?
>> 8 דרכים להקל על תופעת הגזים אצל התינוק
>> האם צריך להאכיל תינוק כל שלוש שעות?