החלב הוא טעם האושר הראשון של התינוק: עם רגע החיבור לפטמה פניו נרפות, הוא מתחיל לינוק, קצב ליבו הופך להיות איטי יותר. הקרבה לאמא ומתיקות החלב מובילים לתוצאה אחת: תינוק שבע רצון.
האכלה באמצעות הנקה או בקבוק היא מקור חשוב להנאה עבור תינוקות קטנים. חלב אם הוא נוח ומתוק באופן טבעי, תערובת המעוצבת בצורה מושלמת על מנת לעזור לתינוק לגדול וללמוד. אך מסתבר שטעם החלב מוכר לו עוד הרבה לפני הלידה.
התינוק מזהה את טעם החלב מהרחם
היכולת להנות מטעם וללמוד דרכו מתחילה כבר ברחם. כשמונה שבועות לאחר ההתעברות, בלוטות הטעם הראשונות מתחילות להראות את עצמן. בשבוע ה- 13 להיריון, בלוטות הטעם האלה מתחילות לתקשר עם עצבי התינוק. "שיחה" זו, היא ההתחלה של הטעם והופכת להיות חזקה בצורה מפתיעה, הרבה לפני שהמילים אפשריות.
מייד לאחר הלידה, התינוק החכם שלכם משתמש ב – 4500 בלוטות הטעם שלו כדי לעשות את הקשר בין מה שהוא למד ברחם לבין מה שהוא טועם עכשיו. אפילו כתינוק בן יומו, הוא מודע לכך שהטעמים של חלב האם שהוא טועם עכשיו היו נוכחים במי השפיר. כשהוא מתחיל לינוק חלב האם מוכר לו, הוא מרגיש שהוא בבית.
שעות ספורות לאחר הלידה התינוק מסוגל להשתמש בחוש הטעם על מנת להבחין בין סוגים שונים של סוכר ובין ריכוזים שונים של אותו סוג. אך בנוסף לטעם מתוק, הוא יכול להבחין גם בין קטגוריות טעם בסיסיות אחרות, כמו טעם חמוץ ומריר.
כשהוא קולט טעמים חמוצים ומרירים, אגב, הוא דואג להראות את זה. הוא מקמט את האף, לפעמים מוציא את הלשון, ויכול להראות רמה מסוימת של כעס, ואפילו לבכות. סוג זה של התנהגות נועד להגן עליו מפני סכנות אפשריות – כמו למנוע בליעת חומרים רעילים או מקולקלים – ומזהירה אתכם לגבי נוכחותם.
לפחות בהתחלה התינוק יהיה אדיש למלח, אם כי זה ישתנה בגיל 4 חודשים, כשחלבונים הרגישים לנתרן מופיעים בתאי הטעם שלו.
ההעדפה למתוק לא חולפת
בעוד שתפיסת הטעם מולדת אצל התינוק, השיפוט לגבי מה אכיל נלמד. בצורה הדרגתית, דרך ההורים ודרך ניסיונם האישי, ילדים לומדים מה הם אמורים לאכול ומה לא.
ההעדפה למתוק, עם זאת, לא חולפת, התינוק ימשיך להעדיף אוכל מתוק. אכילתו פשוט גורמת להרגשה טובה. מחקרים מראים שקולטי מתיקות בפה קשורים לאזורים במוח ששולטים על שחרור כימיקלים שגורמים להנאה וחוסמים כאב. טעמם של דברים מתוקים מפעיל בצורה מיידית את החלקים האלה במוחו של התינוק. גם מבוגרים, אגב, אוהבים מאכלים מתוקים בדיוק מאותה סיבה.
סוכר גם עוזר לדכא בכי, מעודד ערנות, וקואורדינציות יד – פה. יניקה מרגיעה, ומתיקות מדרבנת יניקה. בהמרה תינוקך לומד שהוא יכול להשיג את אותו אפקט – הנאה מרגיעה – על ידי מציצת ידיו או מוצץ.
אסור לשכוח גם את דחיפת האנרגיה שמאכלים מתוקים מעניקים לתינוק. הוא זקוק להם. במהלך שלושת עד ארבעת החודשים הראשונים, הוא יכפיל את משקלו. הוא עובד קשה על מנת להשיג מטרה זו, והקלוריות הנוספות שיש בסוכר עוזרות לו להשיג משהו שהוא הכרחי לרווחתו.
חלב האם משנה את טעמו על מנת ליצור גיוון
על מנת להפוך את הטעם למעניין יותר, לכידות חלב האם משתנה במהלך שעות היום. מוקדם בבוקר מופק חלב עם תכולת שומנים נמוכה יותר, ובערב מופק חלב עשיר יותר. כמו כן, חלב אם משתנה ככל שתינוקך גדל, כדי לספק את צרכיו המשתנים לחלבונים ומינרלים.
טעמו של חלב האם משתנה גם בהתאם לדיאטת האם. יש שמאמינים שהמגוון מכין את התינוק לכך שיאהב ויקבל את המאכלים של תרבותו. אחרים אומרים שתינוק שיונק מאמא שאוכלת מאכלים עם טעמים שונים יהפוך לילד שירצה לנסות מאכלים שונים בעצמו.
אמהות שמניקות צריכות להגביל את צריכת האלכוהול שלהן, אשר ניתן לזהות אותו בחלב גם אחרי 30 דקות. האלכוהול נותן לחלב ריח מתוק יותר, כך שהתינוק יינק יותר וינסה לשתות יותר. אך הוא בעצם בולע פחות חלב וכתוצאה מכך ישן פחות. בעוד שהימנעות היא הדבר העדיף, אמהות שבוחרות לשתות אלכוהול צריכות לשתות רק פעם ביומיים ועל בטן מלאה.
הטעם ממשיך להוביל את התינוק כשהוא גדל. הוא דוחף אותו למאכלים מתוקים כמו פירות וירקות מסוימים, שהם מקור חשוב של ויטמינים ואנרגיה. כשהוא שם דברים בפה, הוא לומד על העולם דרך חוש הטעם. היי מודעת לגבי הדברים בהם הוא יכול לשים את ידיו, כי כל דבר ילך לפה שלו.
כשהתינוק יגדל, תגלו איך הטעם עוזר לו להביע את עצמאותו. גם אם זמנים אלה מאתגרים, נסו לזכור שעצמאות היא הדבר שאתם רוצים בשבילו – גם כשהוא דוחה את אותם מאכלים שאהב אתמול. זוהי דרכו להשתמש בטעם על מנת לשלוט על עולמו. גם אתם עשיתם את אותו הדבר בגילו – תשאלו את אימא שלכם.
צפו: מהי הדרך האופטימאלית לשמירה על עור התינוק
לקבלת חיתולי פמפרס להתנסות מתנה הכנסו