הימים נעשים יותר ויותר אביביים, הסוודרים נדחפים אל המדפים הגבוהים והיום ממשיך עד מאוחר, ופתאם השעה שש ועדיין אור מלא בחוץ. זה סימן שהקיץ מתקרב אלינו, ואכן – הלילה, בין יום חמישי ה- 27.3.2014 ליום שישי ה- 28.3.2014, יוזזו המחוגים שעה אחת קדימה.
איך התינוק יירדם כשיש עדיין אור בחוץ? האם זה אומר שצריך להתחיל להשכיב אותו מוקדם יותר? ומה אם הוא לא יהיה עייף בשעת ההשכבה? חששות כאלה ואחרות חולפות בראשם של הורים לתינוקות וילדים לקראת המעבר. יש גם הורים אחרים, ששמחים על השינוי: הילדים שלהם מתעוררים בבקרים מוקדם מאוד, והם מקווים שאולי המעבר לשעון קיץ דווקא יגרום להם להשכים מאוחר יותר.
לכולנו יש שעון ביולוגי. השעון הביולוגי שלנו חזק יותר מכל שעון אחר, ולכן עלולים להיות מספר ימים בהם ילדכם יירדמו בשעה 21:00 במקום בשעה 20:00 – פשוט מכיוון שהשעון הביולוגי שלהם לא יהיה מסונכרן עדיין עם השעה החדשה.
כל אחד מאיתנו מסתגל בצורה שונה למעבר. יהיו ילדים שתוך יומיים שלושה יסתגלו לשעון הקיץ, ותינוקות אחרים עלולים להיות מושפעים במשך כשבוע עד שבועיים לערך מהשינוי. הקושי יתבטא בהרדמות מאוחרת יחסית והשכמות מאוחרות יותר מהרגיל; להורים מומלץ להיות סבלניים.
שמרו על סדר יום קבוע וגלו סבלנות
מה אפשר לעשות כדי להקל על התינוק? חשוב לשמור על סדר היום הקבוע והמוכר, עד כמה שניתן, מבחינת שעות השינה במהלך היממה ומבחינת זמני הארוחות. ידוע שבזמן מעברים משעון לשעון חלק מהתינוקות אוכלים פחות טוב או מראים סימני עייפות בשעות שונות ממה שמוכר לנו. זה טבעי ומובן.
הערב, יום חמישי, הקדימו את שעת ההשכבה הרגילה של התינוק ברבע שעה. אם הילד מתקשה להירדם, וממשיך גם בימים הבאים להירדם מאוחר משעת ההשכבה הקבועה שלו, אל תתייאשו. הקדימו בכל ערב את שעת ההשכבה ברבע שעה, עד שתגיעו לשעה הרצויה.
חשוב שתקפידו לא לשנות את המרווחים בהשכבת ילדכם לישון במהלך היום ובמהלך הלילה, ואת המרווחים שבין הארוחות במהלך היממה. במידה והתינוק רגיל לישון כל 3 שעות, המשיכו להשכיבו לישון במרווחים שהוא רגיל אליהם. ייתכנו מספר ימים בהם התינוק יירדם, למשל, לשנת בוקר בשעה 10:00, היות ומבחינתו מדובר עדיין ב-9:00 בבוקר.
היו עקביים, אבל אל תתעקשו וזרמו עם התינוק. אם אתם רואים שהילד מתקשה לקבל את השינוי בהזזת המחוגים שעה קדימה, השכיבו אותו רק כשיראה סימני עייפות. לרוב, תוך מספר ימים השעון הביולוגי של הילד משתנה בהתאם לשעון הקיץ החדש.
ילדים הרגילים להתעורר מוקדם בבוקר ישנו שעה נוספת, לפחות בשבועות הראשונים. בימים הראשונים, לא מומלץ להעיר את הילדים בשעות הבוקר - אלא אם אין אפשרות אחרת.
במהלך הימים הראשונים לאחר המעבר לשעון הקיץ, ייתכן שהתינוק יעשה עצבני בשעות הערב המוקדמות. למרות הקושי, היו סבלניים. לרוב בזמן של עשרה ימים ילדכם יחזרו לישון בשעות שהיו רגילים אליהן.
* הכותבת היא יועצת שינה בכירה לפמפרס