"שיהיו לך תשעה חודשים עגולים ומשעממים", מברכים אותך בתחילת ההריון. אבל מה קורה כשהציפייה להגיע בשלום לתאריך הלידה המשוער, לא בדיוק מתממשת?
לידת פג יכולה להפוך תרחיש ממשי ומאיים בשליש האחרון של ההריון, והכנה מוקדמת כלשהי עשויה לרכך את המכה. אז למה אפשר לצפות אחרי לידת הפג? כמה תשובות להורים מודאגים.
מהו פג?
פג הוא תינוק שנולד לפני השבוע ה-37 להריון, ללא קשר למשקל שלו. ככל שהתינוק נולד מוקדם יותר, הוא עשוי לסבול מבעיות רבות יותר שמקורן בחוסר בשלות של מערכות הגוף. במקרה כזה, הוא יקבל טיפול אינטנסיבי יותר ויזדקק לתמיכה רבה יותר.
כיצד ייראה הפג?
פגים נראים לעתים שונה מעט מתינוקות שנולדו במועד. כיוון שעוברים מפתחים שומן בסוף ההריון, הפגים רזים מאוד ועורם כמעט שקוף. הם עשויים להיוולד עם שיער על הגוף, שנושר עם הזמן. לעתים אברי המין שלהם נראים שונה – אצל הבנים האשכים עוד לא ירדו, ואצל הבנות הנרתיק עשוי להיראות מוגדל.
מאילו בעיות עשוי הפג לסבול?
פגים עשויים לסבול ממגוון בעיות שקשורות בחוסר בשלות המערכות, כולל בעיות נשימה שמצריכות תמיכה בנשימה. הם עלולים לסבול גם מבעיות עיכול, בעיות לב וכלי דם, דימומים תוך מוחיים שנובעים מרגישות בכלי הדם, בעיות בעיניים, הידרוצפלוס – הצטברות נוזלים במוח, ואנמיה שנגרמת מכך שנלקח מהם באופן תדיר דם לצורך בדיקות והגוף לא מצליח לעמוד בקצב ייצור הכדוריות האדומות.
פגים רבים מקבלים במהלך השהות בפגיה מנות דם.
בעיה נוספת היא החשיפה לזיהומים בפגיה; המערכת החיסונית של הפגים חלשה, והם מוקפים במכשירים וצינורות. למרות הניסיונות לשמור על סטריליות, הסכנה ללקות בזיהום מסכן חיים תמיד קיימת. ברוב המקרים, מצליח הצוות הרפואי לטפל בפג באופן מיידי ולהתגבר על הזיהום.
אילו טיפולים יקבל הפג לאחר הלידה?
הטיפול בפגים תלוי במועד שבו נולדו. פגים קטנים מאוד (סביב שבוע 24-28) נזקקים בדרך כלל להנשמה כבר בחדר הלידה כיוון שהריאות שלהם אינן בשלות.
לעתים יעטפו אותם בחדר הלידה בשקית מיוחדת כדי לשמור על חום גופם. מחדר הלידה יועברו הפגים לפגיה, שם יחוברו למכשיר הנשמה. האינקובטור יספק לפג את הטמפרטורה המתאימה (פגים מאבדים חום רב ונוזלים), וגם את מידת הלחות הדרושה.
פגים גדולים יותר (משבוע 28-30) בדרך כלל כבר לא זקוקים למכשיר הנשמה. הם יקבלו פעמים רבים הנשמה דרך האף (על ידי משקפיים מיוחדים) או ישירות אל תוך האינקובטור.
בפגיה משתדלים לספק לפג סביבה שקטה ורגועה; האורות מעומעמים, לעתים מושמעת מוזיקה, והאינקובטור מסודר כך שמדמה עד כמה שאפשר את סביבת הרחם.
את המזון המיוחד (שמכיל סוכרים, שומנים, חלבונים וויטמינים) יקבל הפג תחילה דרך קטטר שמחובר לווריד בחבל הטבור, ובהמשך דרך וריד אחר.
עם הזמן, יתחיל הפג לקבל מזון נוזלי אל המעי בכמויות קטנות (דרך זונדה שמוכנסת לאף), כשכמות המזון המדודה תעלה בכל יום. באותו זמן הוא ימשיך לקבל הזנה דרך הווריד כדי שיקבל את הקלוריות הנדרשות. המעבר לבקבוק נעשה בהדרגה.
גם בהזנת פגים, ישנה עדיפות לחלב אם. הטענה היא שחלב אם עוזר למנוע דלקת במעי, אשר נפוצה מאוד בקרב פגים. תינוק שלא מקבל חלב אם, יקבל פורמולה מיוחדת שמותאמת לפגים.
בנוסף, יעבור הפג בפגיה בדיקות רוטיניות כמו אולטרסאונד ראש (כדי לוודא שאין דימומים מוחיים), ובדיקת עיניים (בשל הסכנה המוגברת להיפרדות רשתית בקרב פגים).
כיצד יכולים ההורים להשתלב בטיפול בפג?
מחקרים הראו שמגע רב ויצירת קשר עין תורמים מאוד להתפתחות ולעליה במשקל. ברגע שזה אפשרי מבחינה טכנית, חשוב שההורים ידברו אל הפג ויגעו בו. נפוצה מאוד טכניקת הקנגורו בה ההורים מצמידים את התינוק לעור גופם ללא בגדים, כדי ליצור קרבה מרבית.
בשלב ההאכלה מהבקבוק, חשוב שההורים יאכילו את הפג, וייקחו חלק ברוטינת ההחלפה והרחצה שלו.
האם יתאפשר להניק את התינוק בפגיה?
רפלקס הבליעה של התינוק מתפתח רק החל מהשבוע ה-34, ועד אז הוא מואכל דרך זונדה ולא באמצעות בקבוק. לכן, אימהות לפגים בדרך כלל מסתפקות בשלב הראשוני בשאיבת החלב. בהמשך הוא יתחיל לאכול מבקבוק, ולקראת השחרור ניתן להתחיל לנסות גם להניק.
בחלב אם של אימהות לפגים חסר בדרך כלל סידן ופוספור (זרחן), ולכן הפגים יקבלו תוספת אבקה שמעשירה את החלב.
מי רשאי לבקר בפגיה?
ברוב הפגיות מאפשרים רק לאם ולאב לבקר את הפג מחשש לזיהומים. ישנן פגיות בהן מאפשרים לסב ולסבתא להגיע מדי פעם. עם זאת, תמיד יש מקרים אינדיבידואלים שנבחנים לגופם.
מתי התינוק משתחרר מהפגיה?
תינוקות בדרך כלל משתחררים מהפגיה במשקל שני קילו, סביב שבוע 36. על התינוק לדעת לשמור על חום גופו ולאכול היטב מבקבוק. עליו להראות עליה עקבית במשקל, ולנשום ללא הפסקות נשימה (אשר נפוצות מאד בקרב פגים).
איזה מעקב מתבצע לאחר השחרור?
ביום השחרור מקבלים ההורים מרופא בכיר הדרכה והמלצות להמשך הטיפול - כיצד להתנהל סביב האוכל, מתי להגיע לטיפת חלב להישקל, איזו טמפרטורה לספק לתינוק, כיצד להלביש אותו ואיך להקטין הסיכון למוות בעריסה.
פגים שמשוחררים מוזמנים למעקב נוירולוגי התפתחותי. במדדי התפתחות וגדילה נהוג להתייחס לגיל המתוקן של התינוק – גילו לפי שבועות ההיריון, כאילו עדיין לא נולד.
חלק מהפגים מקבלים חיסון מיוחד בשם RSV - וירוס שעשוי להיות מסוכן לפגים. החיסון ניתן במשך שישה חודשים בחודשי הסתיו והחורף, וממומן על ידי קופות החולים. החיסונים האחרים ניתנים כבשגרה.
האם פג עשוי לסבול בטווח הרחוק מבעיות נוירולוגיות?
לא בהכרח. פגים רבים שסבלו מדימומים לא סבלו מבעיות מאוחרות יותר, אך באופן כללי, פגות מגדילה את הסיכון לפגיעה מוחית. פגים חשופים לדימומים מוחיים ובמקרים כאלה, לא תמיד הרופאים יודעים להגיד אם תהיה פגיעה בהמשך, ועד כמה תהיה חמורה.
השתתפה בהכנת הכתבה: ד"ר ציפי שטראוס, רופאה בכירה בפגיה של בית החולים ספרא לילדים, תל השומר