מעבר למוצקים אצל תינוקות הוא שלב מרגש, עולם שלם של טעמים ומרקמים עומד להתגלות בפניהם. אך לצד ההתרגשות, לא מעט אימהות מגלות שהן ממש "עובדות" בזה - מכינות בנפרד מאכלים שונים המיועדים לעולל הסקרן וגם מבלות זמן ממושך הנדרש להאכלתו.
בייבילד ""Baby Led Weaning היא שיטה שבה העצמאות והשליטה על האוכל, עוברת לתינוק. "אני מאמינה שהתינוק הוא חלק מהבית, ולכן הוא מצטרף למה שקורה כולל הארוחות, הרעיון הוא להביא את המאכלים בצורה המקורית שלהם, לא למעוך או לטחון אותם", אומרת דודי זוהר, מדריכת הנקה מלווה התפתחותית ומנהלת קהילת אימהות בהתנדבות – "האימהות של דודי".
הסבתות והאימהות שלנו לימדו אותנו לטחון מרקים, מאיפה מגיעה השיטה?
"אבותינו או אימהותינו לא טחנו וריסקו, וגם כאן אנחנו חוזרות למקור. ד"ר קלרה דייויס היא רופאת ילדים מאנגליה, שערכה מחקר בנושא בשנות ה-30 ובדקה מה קורה כשנותנים לתינוק לאכול לבד. במחקר הציעו לתינוקות מגוון מזונות, וראו שהם בחרו לבד את המזון בצורה הטבעית שלו. לאחר בדיקות גילו שהתינוקות התפתחו בצורה הטובה ביותר. כפי שאנו ניגשים לאכול ויודעים מה יעשה לנו טוב, כך בדיוק התינוקות, שבוחרים באופן אינטואיטיבי את מה שמתאים ונכון להם".
זוהר מציינת כמה יתרונות של השיטה, כשהעיקרית שבהם היא השחרור מעבודה מיוחדת עבור התינוק. "אני לא צריכה לבשל במיוחד לתינוק, שאוכל את מה שאני אוכלת, לא צריך להתארגן במיוחד וזה גם משחרר אותי כי אני לא צריכה להאכיל אותו. בנוסף, בייבילד מפתח את המוטוריקה העדינה, קשר יד - פה, מקנה לתינוק עצמאות וביטחון, ונותן לו שליטה על האוכל".
>> מתי להתחיל לתת לתינוקות מוצקים?
זוהר מקשרת בין הניסיון שלה בתחום ההנקה לשיטה הזאת. "אני מאמינה בהנקה לפי דרישה, בייבילד מהווה בעיניי המשך ישיר לכך, כי היא מאפשרת לתינוק שליטה על כמות האוכל וסוג האוכל. בכנס על לשון קשורה שהייתי בו לאחרונה, רופא שיניים בכיר דיבר על חשיבות החשיפה של מזון גס לתינוק לצורך הרחבת הפה והלסתות. באוכל מרוסק שמוגש לתינוק אין שום למידה. התינוק שרגיל לשתות תמ"ל או חלב אם רגיל למזון נוזלי. כשמגיע מוצק טחון הוא לא לומד להפעיל את הלשון והלסתות. בבייבילד לא מביאים את המזון לפה של התינוק, שמים על מגש או שולחן והם לוקחים לבד. בהתחלה, התינוקת שלי ישבה עליי, ואכלנו במשותף".
אין סכנה של חנק?
"להיפך. יש יותר חנק בהאכלה ולא באכילה עצמאית. תינוקות שאוכלים בשיטת בייבילד מפתחים מיומנות טובה ולא נחנקים. ההתחלה יכולה להיות קצת מפחידה, אבל מהר מאוד הם מפתחים שליטה, ולומדים להוציא את מה שמפריע להם".
יש תינוקות שאכילה עצמאית לא יכולה להתאים להם?
"לתינוקות שיש גמישות יתר או טונוס נמוך, מן הסתם קשה להם להחזיק את עצמם ושלב המוצקים נדחה".
אילו מאכלים מתאימים להאכלה בשיטת בייבילד? לדברי זוהר, הכל. חשוב לציין שבהתחלה מגישים לתינוק מזון בחתיכות גדולות ולא קטנות שיוכל לאחוז בידיים, דווקא החתיכות הקטנות עלולות לגרום לחנק. בהתחלה התינוקות מלקקים, מוצצים, ולאט לאט הם לומדים לנגוס. המאכלים הראשונים יהיו מאוד רכים כמו ירקות שבושלו במרק, בננה, פירות וירקות מאודים. בהמשך אפשר להציע גם אורז או קוסקוס, חביתה מקושקשת, פנקייקים, עד שנצבור ביטחון להגיש מאכלים נוספים".
השלב ההתחלתי יכול להיות ארוך מאוד, עד חודש חודשיים. התינוקות הם אלה שמכתיבים את קצב ההתקדמות עד לביסוס ארוחה. זוהר ממליצה לתת להם רק חלק מהארוחה, ולהשלים את התזונה עם בקבוק או הנקה.
"התינוקת שלי בת 9 חודשים והיא אוכלת היום הכול, מירקות ועד שניצל ועוף (שאני חותכת לה לחתיכות גדולות). למי שמתחיל טעימות כמובן שלא נציע עוף, אלא מזון בעל מרקם הרבה יותר רך".
אילו מאכלים לא יתאימו?
"צריך להפעיל שיקול דעת ולא להביא מאכלים קשים מדי, כמובן שלא אגוזים, זרעים, גרעינים, ענבים, וכל מה שמשרד הבריאות ממליץ שלא לתת לתינוק".
מה עם הבלגן שהתינוק משאיר אחריו, זה לא נגמר בהחלפת בגדים אחרי כל האכלה?
"הבלגן גדול, אבל יש פתרונות כמו סינר עם שרוולים, או שאפשר לפרוש ניילון חד פעמי, ובקיץ אפשר לאכול בעירום".
כדי ליישם את שיטת בייבילד, התינוק צריך לעמוד במספר תנאים:
1. מעל גיל 6 חודשים, בהתאם להמלצת משרד הבריאות בנוגע לחשיפה למוצקים. החשיפה גם בשיטה הזו צריכה להיות הדרגתית ולא ליצור עומס על מערכת העיכול.
2. התינוק צריך להיות בעל יכולת החזקת שרירים צוואריים, ולהחזיק את עצמו בתמיכה, גם אם אינו יושב עדיין.
3. תינוק בעל יכולת בליעה ושרפלקס ההקאה שלו לא פעיל יתר על המידה. יש תינוקות שכל מאכל שייכנס להם לפה יעורר אצלם רצון להקיא.
4. התינוק אמור להביע עניין באוכל – להביט בכם במבט מזוגג כשאתם אוכלים, או להושיט את ידיו למאכל שמונח בצלחת או בדרך לפה שלכם.
5. כשהאם מסוגלת להעביר את השליטה לתינוק, ולא להיות בחרדה סביב הנושא.