בכל רשימת לידה, בין שישיית חיתולי הטטרה לסדיניות, מככב בשנים האחרונות המוניטור – אותו מכשיר מופלא שעוקב אחרי הנשימות של התינוק שלכם, ומאפשר לכם לשמוע אותו בוכה גם כשאתם בחדר אחר.
כשנכנסו המוניטורים לשימוש, היינו שומעים מדי פעם בכי של תינוק, רצים לחדר של הצאצא הפרטי שלנו, ושמחים לגלות שהוא ישן בשלווה. בדיוק כמו הטלפונים האלחוטיים, התדרים של המכשירים נוטים להתערבב, ולהלחיץ הורים לשווא. המוניטורים החדשים, שמציעים גם מצלמת וידאו שמראה לנו כל תזוזה של התינוק, אמורים אמנם להרגיע את ההורים אפילו יותר מ"הדור הישן" של המכשירים, ששידר רק קול– אבל גם חושפים אותם לבהלות מיותרות ולהצצות מצד גורמים עויינים.
"הייתי בטוחה שחוטפים לי את הילד"
בכתבה מטרידה, ששודרה השבוע ברשת KLTV האמריקאית, עלה החשש כי המוניטורים המצויידים במצלמות וידאו לא רק קולטים לפעמים צילומי וידאו ממוניטורים דומים בסביבה, אלא מאפשרים גם לכל אדם להציץ לביתה של המשפחה שהציבה את המוניטור בחדר התינוק.
בשל מחסור בתדרים אלחוטיים זמינים, מתערבבים לעתים שידוריהם של מוניטורים בבתים סמוכים. "ערב אחד ישבתי עם המוניטור בסלון. הייתי לבד בבית עם התינוק, אבל כשהצצתי רגע במסך ראיתי שתי ידיים שנשלחות לעבר התינוק שלי ומרימות אותו", שחזרה דניאל קלי באזני הכתבת. "הייתי בטוחה שחוטפים לי את הילד, ורצתי כמו מטורפת למעלה, לחדר שלו. כשהגעתי, ראיתי את הבן שלי ישן בשקט, כשהדלת והחלון סגורים. אף אחד לא הרים אותו – אני פשוט ראיתי שידור של המוניטור של השכנים, ובגלל שממילא רואים מטושטש בגלל החושך בחדר, לא יכולתי לזהות שלא מדובר בתינוק שלי".
"המוניטורים עם המצלמה עדיין סובלים ממחלות ילדות", הסביר בכתבה גארי סבאג', מומחה לבטיחות מוצרים אלחוטיים. "ההצפנה עדיין לא משוכללת מספיק, ואני שומע על לא מעט מקרים של ערבול בין תדרים של מכשירים שונים".
כל עוד מדובר בבלבול בין הבכי המלאכי של התינוק שלעם לקולו הצורמני של התינוק של השכנים, ניחא. אבל כדי להדגים עד כמה המוניטורים עלולים להיות מסוכנים, לקחה הכתבת את סבאג' לסיבוב בשכונת מגורים שקטה. בתוך פחות משעה הצליחו השניים לעלות על תדרים של שני מכשירים, ולאתר בדיוק מאיזה בית הגיעו הצילומים. למעשה, לו היה מדובר בפורצים, חוטפים או פדופילים, הם היו יכולים להמשיך ולצפות בצילומים כאוות נפשם, לזהות מתי התינוק לבדו בחדר או אפילו לשמוע מתי מתארגנים בני הבית ליציאה, כדי להיכנס לבית באין מפריע.
"אל תתפתו להשקיע במכשירים יקרים"
הכתבת וסבאג' הפתיעו את ההורים ההמומים, שמצדם היו המומים מהחדירה לפרטיות, שנעשה כמובן ללא ידיעה מצדם. כדי להזהיר את ההורים המופתעים, ולמעשה – כל הורה שרכש מוניטור עם מצלמה, מציע סבאג' שלושה כללי זהב לשמירה על הבטיחות:
1. כבו את המכשיר כאשר אין בו צורך. אם התינוק נמצא איתכם, או שאתם מחוץ לבית, כבו את המכשיר, כדי לא לאפשר לו לשדר את העובדה שהבית ריק.
2. אל תתפתו להשקיע במכשירים יקרים. אחד מהמכשירים שהשידור מהם דלף למכשיר של סבאג' היה מתוצרת אחד המותגים היוקרתיים ביותר שנמכרים בארה"ב, כך שהמחיר אינו ערובה לבטיחות.
3. ודאו שהשידור מוצפן. למרות שההצפנה לא תמיד יעילה במאה אחוזים, היא תמיד עדיפה על מכשיר בתדר פתוח לחלוטין.
בארץ המצב מעט שונה. "בארץ השימוש במוניטור עם מצלמה לא מאוד נפוץ, כך שאין הרבה סיכוי לקלוט תשדורת של השכנים", מסביר איציק דקל, הבעלים של משרד "פתרונות – חקירות מיוחדות" וחנות ספיי-סטור . "עם זאת, צריך להבין שכל מה שקשור בשידור של מצלמה אלחוטית נמצא באוויר, פשוטו כמשמעו, ואין ממש שליטה. מה שקובע את הקלות שבה אפשר לעלות על השידור הוא עוצמת השידור: שידור של 2.4 נחשב טוב ומוצפן יחסית, בעוד שעל שידור בעוצמה של 1.2 קל יחסית לעלות. מידע זה חייב להופיע על אריזת המוצר או בהוראות השימוש שלו וחשוב לודא זאת לפני השימוש במכשיר. הבעיה היא שמשרד התקשורת הישראלי קצת מקשה על הפעלה של מכשירים בתדרים גבוהים, ולכן המכשירים הללו בעייתיים מאוד".
למי שבכל זאת רוצה מצלמה, מוכן להסתכן בקליטת השידורים של השכן אבל רוצה להגן על עצמו מגורמים עויינים, מציע איציק לבדוק נוכחות של מצלמות אחרות באזור בעזרת מכשיר מיוחד, הבודק אם יש האזנות או מצלמות אלחוטיות באזור שלכם. אפשר לקנות אותו לבד, או להזמין איש מקצוע שיבדוק זאת עבורכם.