אם חשבת שההריון הוא בעיה שלך, ובן הזוג רק נמצא שם כדי לתמוך – כדאי שתחשבי שוב. בניגוד לתפיסה המסורתית, לפיה תפקידו של הגבר הוא להכניס אותך להריון, להיות נחמד אלייך במהלכו ולהיות סבלני בחדר הלידה, לאחרונה תופסת חוויית ההריון הגברי יותר נפח ומקבלת תשומת לב שבעבר אי אפשר היה לדמיין אפילו.
בניגוד לנשים, שיכולות ללמוד על המצופה להן ומהן בהריון מאינספור סרטים, שיחות וכתבות שקראו, לגברים אין ממש איך להתכונן. בתשעת חודשי ההריון עוברים הגברים שינוי הורמונלי-פיזיולוגי שאמנם לא זהה בעוצמתו לזה של בנות זוגם – אבל אי אפשר להתעלם ממנו. אילו שינויים למשל? קבלו רשימה חלקית.
הידעת? ההורמונים שלך עוברים אליו
1. גם הוא עצבני. ולפני שאת שופטת אותו, קחי בחשבון שבכל הקשור להריון, הוא מפגר אחרייך בחודש-חודשיים. למה? כי אצלך, גם אם את לא מרגישה את זה במודע, הגוף יודע שאת בהריון. אצלו, האסימון נופל רק כשהוא רואה שני פסים. אז הוא לחוץ, ומתרגש, דווקא בשלבים שאת כבר קצת אחרי הלחץ, שמעת דופק ואת נחה על זרי הדפנה. ולפיגור הזה יש מחיר: הלחץ שלו, ההרגשה שהוא מפספס ולא מבין. לאט לאט הוא ידביק את הפער, אבל בינתיים: תהיי סבלנית, טוב?
2. גם לו יש הורמונים. כמות ההורמונים בגוף שלך יותר ממשלשת את עצמה בהריון. ובדיוק כמו שחלק מההורמונים האלו מוצאים את הדרך החוצה בעצבים ובכי, חלקם פשוט מופרשים מבלוטות הזיעה שלך, וכשהגבר שלך מריח אותם – מבלי לדעת, גם הוא עובר שינוי. מחקרים שונים הראו שלגברים שבנות הזוג שלהם הרות יש פחות טסטוסטרון (ההורמון הגברי) ויותר פרולקטין – ההורמון שאחראי בין היתר על ייצור החלב. אז אולי הוא יהיה קצת פחות גברי כמה חודשים – אבל אולי הוא יעזור לך עם ההנקות בלילה.
3. גם הוא משמין. ולא רק מלאפות. נכון שיש גברים שעולים במשקל מתוך הזדהות (וזלילה), אבל יש גברים שבאמת חווים סימפטומים הריוניים – כמו בחילות, הקאות, בצקות ונפיחויות שונות. לא ממש ברור מה גורם לתופעה, אבל אי אפשר להתווכח איתה, אז תהיי נחמדה.
4. גם הוא מקנן. אם התברכת בבעל בסגנון דודו מהום-סנטר, את יכולה לצפות שיכולותיו הטכניות יגיעו לשיאן לקראת סוף ההריון שלך, והבית שלכם יהיה משופצר כמו קטלוג לחדרי ילדים. גברים שפחות טובים עם הידיים ישקיעו בצדדים הטכניים, ילמדו בעל פה מבחני ריסוק של סלקלים ויבלו ימים שלמים בחנויות של עגלות. מה שכן, אם להמשיך את הקו המאוד מחולק מגדרית הזה, את התאמת הצבעים תצטרכי לעשות בעצמך.
5. תתפלאי, אבל הוא מקשיב. אולי הוא לא תמיד שם לב, אבל במהלך ההריון מרכז השמיעה במוח שלו משתפר והשמיעה מתחדדת לאיטה. זה עדיין לא אומר שלא תצטרכי לנער אותו כדי שיקום בלילה, אבל הטבע בהחלט מצייד אותו ביכולת לשמוע בכי של תינוק, אפילו אם הוא ישן בסלון.
6. גם הוא מתאהב. למרות שאין לו מגע פיזי עם העובר במהלך ההריון והוא לא חווה את שטף האוקסיטוצין שאת מקבלת בלידה, גם הגבר שלך מתאהב בהדרגה בתינוק שלכם. כדי לעזור לו, הקפידי שגם הוא יחזיק את התינוק בימים הראשונים, רצוי בלי חולצה, כדי ליצור מגע עור בעור שמחזק את ההתאהבות הזו.
7. גם הוא מסתנכרן עם התינוק. כולם יודעים שדי מהר מחזורי השינה, ואפילו הנשימה, של האמא והתינוק מסתנכרנים, והיא יודעת לזהות מה הוא רוצה ומתי – ולפעמים, עוד לפני שהוא מבין שהוא רוצה משהו. אבל גם לאבא יש אינסטינקט הורי – ולפי המחקר של ד"ר בריזנדין, האינסטינקט הזה בא לידי ביטוי בצורה מיטבית כשהאבא מסתדר לבד עם התינוק, ולא תחת עינך הפקוחה. הבנת את הרמז?