בדרך כלל ההריון כולו סובב סביב ההריונית: הבדיקות, הרגשות, התכניות, מצבי הרוח. בחוויה הנשית האולטמטיבית של הריון ולידה, גם בני הזוג המעורבים ביותר מרגישים לפעמים שהם צריכים לנקוט צעדים אקטיביים, כדי להיות שייכים לתהליך היצירה של הילד שלהם.
בניגוד לנשים, שנהנות מ-40 שעות המוקצות לבדיקות בהריון מתוקף החוק, שמירת הריון (שלא נדע), וחופשת לידה – גברים צריכים להפגין יצירתיות לא מעטה כדי לתפקד הן כבעל תומך שדופק שעון בכל הבדיקות, הן כאבא שמגיע בזמן לאמבטיה של הערב והן כמפרנס, עיקרי או משני, של המשפחה. ומשום מה, לא מדברים על המחיר שמשלמים "גברים מעורבים" על הרצון לתפקד באופן מושלם בכל החזיתות.
"לא רוצה להיות אבא על הנייר"
"אני יכולה להביא לקוח שלי כדוגמה מצוינת", אומרת שירית בן-ישראל, יועצת אסטרטגית, מומחית לניהול רב-תחומי ומנכ"לית חברת STS – עיצוב ארגונים מובילים. "כשהוא סיפר לי שאשתו הרתה, הוא היה מאושר. אבל כמה דקות לתוך השיחה, הוא התחיל להתוודות על הקשיים שלו, ואמר שהוא לא רוצה להיות 'אבא על הנייר', אלא שותף מלא, אבל פשוט לא מספיק להיות גם עם אשתו, גם בעבודה וגם קצת עם עצמו".
אז מה אפשר לעשות? קבל כמה טיפים איך להיות סופר-בעל, אב השנה ועובד מצטיין, או לפחות איך לא להישחק עד דק בניסיונות.
1. קח את זה כפרוייקט: נסחו מטרה משותפת
"מנסיוני, לגברים קל יותר לחשוב במונחים של פרוייקט", אומרת שירית. "וכמו בכל פרויקט אתה לא לבד. קח את השותף המרכזי- הלא היא בת זוגך, שבו יחד ונסחו את אמנת הפרויקט, שיהווה את המטרה המרכזית שלכם בחודשים הקרובים". כדאי להגדיר יחד את המטרות המרכזיות שלכם, למשל:
מטרה ראשונה- הריון קל ונעים.
מטרה שנייה- שימור הזוגיות.
מטרה שלישית- שימור הקריירות של שניכם.
מטרה רביעית- לידה הכי נעימה שאפשר.
2. הגדירו יחד את המשאבים שמוקצים לפרוייקט: זמן, כסף וצרכים רגשיים
כדאי לבדוק מה יש לכם לעומת מה אתם צריכים, לפי חלוקה מסודרת:
זמן: הזמן שלך, הזמן שלה, הזמן של שניכם יחד, הזמן שלכם ביחס להריון וצרכיו.
כסף: לבדיקות, לרופאים, לטיפולים מיוחדים, לעזרה במקרים מיוחדים, ללידה פרטית, לדולה, לעזרה לאחר הלידה.
צרכים רגשיים: קח בחשבון שהצרכים הרגשיים, הגלויים והסמויים שלה, משתנים מבלי שיש לה שליטה עליהם. אל תספר לעצמך את הסיפור שאלו ההורמונים. הסיבה לא משנה, מה שמשנה זה אופן הקבלה וההתייחסות שלך. והכי חשוב: לה מותר לדבר על ההורמונים המשתוללים שלה, לך ממש לא.
3. צרו תעדוף: מה יותר חשוב ממה
הגדירו יחד סדרי עדיפות לכל המשימות. ברר איתה מה הכי חשוב לה שתעשה ועל מה היא מוכנה לוותר או לעגל פינות, ברר עם עצמך מה הכי חשוב לך, ועל מה אתה מוכן לוותר. זה, כמובן, החלק הקשה ביותר בניהול הפרוייקט המשותף, אבל בהחלט מדובר באימון טוב לקראת המשאים ומתנים שעוד נכונו לכם בהורות.
בדיוק כמו שעכשיו תיאלצו להתפשר ולוותר כדי לעמוד בתקציב ובמסגרת הזמן שעומדת לרשותכם, כך תנצלו את הניסיון שתרכשו בדיונים האלו כשיגיע הרגע להחליט מי קם לתינוק בלילה, כמה שכבות להלביש והאם לתת אנטיביוטיקה או ללכת להומאופט שיפתור את דלקת האזניים המטרידה.
4. יסד מערך פיקוח ובקרה: האם זכרת להחמיא?
קצת מוזר לדבר במונחים של אבטחת איכות על מערכת היחסים שלכם בזמן ההריון, אבל בעזרת בדיקה עצמית מתמדת תוכל לוודא שאתה לא חורג מהיעדים שהצבת לעצמך, כדי למנוע מתחים שעלולים להגיע לפיצוץ. שירית מציעה את הבדיקות הבאות:
האם אתה מקפיד לחבק אותה?
האם אתה מקפיד לתת לה מרחב כשהיא מבקשת?
האם אתה זוכר להחמיא לה- בלי ציניות?
האם אתה מקפיד לשאול אותה בכל יום מה היא מבקשת שתעשה?
האם רשמת את התאריכים החשובים בהריון?- תורים לבדיקות, מועדים לקבלת תשובות של בדיקות קריטיות כמו מי שפיר, טי זקס או בדיקות גנטיות מיוחדות.
האם אתה מתייחס בכבוד לרצונות שלה? לדוגמה, להכין את החדר הכי מושלם לילד כבר בשבוע הרביעי, או ללכת לסיור בכמה בתי יולדות?
5. תהיה מכיל: אבל אל תוותר יותר מדי
"גם אם אתם על סף ריב, נסה לוותר", מסבירה שירית. "במקום להתפוצץ, תזכיר לעצמך את המטרה ברגעים קשים אלו: הריון קל ונעים, זוגיות מתוחזקת וכל מה שהגדרתם בתחילת 'הפרוייקט'. גם אתה שונא קורסים, וחבורת נשים בהריון לא עושה לך את זה, אם היא מתעקשת שתלכו יחד לקורס הכנה ללידה, אתה פשוט לא יכול לעשות פרצופים על זה".
אם האישה האסרטיבית העוצמתית שלך נהייתה 'נזקקת', ומצלצלת אליך באמצע היום כדי לדעת מתי תבוא, תתייחס לבקשה בעיניים אוהבות, תבין שזו לא ממש היא - זו האישה בהריון. מצד שני, אל תוותר יותר מדי: חודשי פרויקט ההיריון הם המבחן שלך כגבר, ליכולתך לעשות ויתורים ממקום של עוצמה ולא של הקרבה וקורבנות שבעקבותיהם תגיש לאשתך חשבונית כבדה בסיום הפרויקט.
6. שתף אותה בלו"ז העבודה שלך ואת הבוסים בלו"ז ההריון
יותר מתמיד, בזמן ההריון שיחות ה"איך היה בעבודה" צריכות להיות מפורטות, כדי שבת הזוג לא תקבל הרגשה שאתה מתחמק בתירוצים שקשורים לאילוצי קריירה.
"שקף לה תאריכים קריטיים- נסיעות, כנסים, השתלמויות, ישיבות, סיורים, ליווי אורחים מחו"ל בשעות הערב ועוד", אומרת שירית. "כשמשתפים, גם אם משמעות הדבר בקשה שלך ממנה שתוותר על שעות מסוימות שרצתה שתהיו יחד, הוויתור נעשה בלב שלם ותוך פרגון, ולא בלית ברירה".
בנוסף, שתף את הבוסים שלך בסיבות להיעדרויות. יום חופש ישוחרר לך בקלות רבה יותר אם תגיד שאתה מלווה את אשתך לסקירת מערכות, מאשר אם סתם תנחית אותו על הממונים. בחברות רבות, במיוחד בחברות משפחתיות, ערך המשפחה הינו משמעותי. אם אתה עובד במקום כזה, תגלה שיש לך בוס קשוב, שלא זו בלבד שלא יעקם לך את הפרצוף כשתאמר לו שאתה הולך לבדיקות עם אשתך, אלא גם יאחל לך בהצלחה ויתקשר לשאול איך היה".
מדריך: כך תעבור בשלום את ההריון